MotoNews.pl

Central + pilot

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem że ten temat był juz kilkakrotnie przerabiany ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mam siłowniki do centralnego i chce je założyć. Zastanawiam się czy moge je jakoś podpiąć pod centralke od alarmu tak aby zrobić z tego central na pilota. Siłowniki pochodzą od VW i nie ma do nich żadnego sterownika. Wiem tylko że jeden to tzm master i on daje sygnał do drugiego. Czy można to jakoś połączyć z alarmem

up up

ponawiam prośbę o pomoc

To pytanie do elektroników, wszystko zależy jaki masz ten alarm.
Miałem tak zrobione w maluszku, był alarm foxa z pilocikiem. Jak załączał i wyłączał to zapalał na chwilę kierunkowskazy, impuls był na tyle długi że siłowniki zdążyły się przestawić , przełącznik w masterze wykorzystałem do sterowania przekaźnikiem który z kolei sterował biegunowością napięcia na siłownikach. To taka prowizorka którą wtedy na szybko wymyśliłem ale działała ponad rok i działała by pewnie jeszcze dłużej gdybyśmy nie skasowali maluszka.

Z tego co zrozumiałem chcesz podłączyć siłowniki wprost do centralki alarmu. Myśle że potrzebna bedzie jeszcze centralka do centralnego zamka (chyba że istnieja jakies metody bez zakladania jej). W wiekszosci centalki takie maja opcję starowania zamka z alarmu. Podlaczasz 2 kable pod alarm i jest ok.

Cytat:
2005-02-28 10:24:00, dyras pisze:
Z tego co zrozumiałem chcesz podłączyć siłowniki wprost do centralki alarmu. Myśle że potrzebna bedzie jeszcze centralka do centralnego zamka (chyba że istnieja jakies metody bez zakladania jej). W wiekszosci centalki takie maja opcję starowania zamka z alarmu. Podlaczasz 2 kable pod alarm i jest ok.

No właśnie chodziło mi o podłączenie siłowników do centralki od alarmu bez podłączania centralki do centrala bo jej nie mam. Mam same siłowniki. Czyli do centralki alarmu podłączam tylko kabel od mastera ??

Kozik żeby podłączyć siłowniki do alarmu musisz miec centralke do tych siłowników. Nie wiem może ktoś zna sposób na ominiencie centralki, ale bardzo w to wątpie