MotoNews.pl

Elektryka-lewy kierunek wiesza się przy hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kontrolka kierunku albo dostaje przyspieszenia albo skacza powolutku i nie miarowo kiedy docisnę pedal hamulca a przy okazji mrugz z nią kontrolka świateł przeciwmgielnych... domyślam się że gdzieś jest przebicie tylko gdzie ... opisuję to w nadzieji że ktoś już miał taki specyficzny przypadek (znajomy ma podobnie w poldku ale jeszcze tego nie naprawił) bo na dworku zzziiimmnnnoo i dobrze by był wiedzieć gdzie dokładnie pyrać by to naprawić.. a przyspieszenie pojawia się bez udziału kontrolki św. przeciw mgielnych i przyczyną są styki przy lewym przednim kierunku bo jak poruszam nimi to i kierunek powraca i reszta działa dobrze..
ech.. może by tak zmienić całą instalacjię , bo przez tą zimę to co krok coś wyskoczy a to światła mijania wetnie, albo cofania znikną, ot tak żeby się człek nie nudził i pozamarzał sobie na parkingu szukając przyczyny...

moze byc cos na plytce tylnej lampy. Wyjmij, poczysc, popraw styki. Niekoniecznie, ale moze pomoze....

Przede wszystkim sprawdź dokładnie podłączenie masy na tylnich lampach. Brak masy to 99% dyskoteki w aucie. 1% to jakieś zwarcia, przebicia.
Pozdro.

Calej instalacji nie trzeba zmieniac - ja tak mialem z kierunkowskazem po naprawie swiatla stopu elektryk zle podpial kabeli i niestety

pkt 1 Perzan zawsze ma rację
pkt 2 Jeśli Perzan nie ma racji patrz pkt 1

Kabel masowy we wszystkich autach ma taką samą grubośc jak inne a zbiera prąd z stopu migaczy przeciwmgielnych postojowych i czego tam jeszcze. Powoduje to przegrzanie styków w kostkach mięknięcie styczków śniedzienie itp. W Uno widziałem zatopioną kostke przy złączu masy.

taaaaaaaaaa, i mozna pomoc masie, lutujac dodatkowy solidny drut bezposrednio do sciezki masowej na plytce, a potem gdziekolwiek do budy i juz.
ja dodatkowo dolutowalem wszystkie styki zarowkowe do plytki, bo te plastiki mi sie poukruszaly i czasem nie stykalo.....

Perzan ma racje.. Mialem dokladnie tak jak mowisz.. Pomogla wizyta u elektryka ktory stwierdzil ze brak bylo odpowiedniej masy, a ja glupi wymienialem zarowki, obydwie plytki drukowane...Dobrze ze nie wzielo mnie na grzebanie w instalacji :]

Wielkie dzięki prawdziwie fachowa diagnostyka Adasco i Perzan trafili w 10-tkę, po poprawieniu styków na tylnej lewej złaczce wszystko wróciło do normy. Jak się trochu ociepli to poprawię wszystkie połaczenia masy korzystając z pomysłu Adasco... jeśli można i nie jest to opatentowane
Jeszcze raz wielkie dzięki za wskazówki...

opatentowane nie jest, ale mozesz glosic wszem i wobec moja potege.
i Perzana tez.
fajnie, ze bylismy pomocni.