Czujnik temperatury oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

...i mam kolejne pytanie, czujnik temp plynu jest, a samego oleju jeśli mi sie dobrze wydaje to nie ma i tu moje pytanie/a jeśli go nie ma to gdzie najlepiej zamontowac, w misce olejowej ? i jaki czujnik najlepiej by sie nadawał do tego ? Z góry dzieki za podpowiedzi

pzdr

czujnik z Audi pod wskaźnik temp VDO, dostępny w sklepach bądź allegro za jakies 25 pln

Właśnie myślałem nad czujnikiem temp. oleju, ale tak się zastanawiałem, czy nie można użyć czujnika temp wody od Łady? Też wskazuje temperaturę, a jeśli zanurzy się go w oleju, to chyba nic mu się nie stanie... będzie po prostu pokazywał temperaturę i tyle. Czy dobrze kminię?

Z założenia dobrze. Pojawia się pytanie co będzie, jeżeli czujnik osiągnie temperaturę większą od swojej maksymalnej? Jak nic to po prostu na zegarze przestanie rosnąć, chyba że wcześniej skala się skończy. A raczej tak się stać może, bo w innych samochodach czerwona skala od temp oleju zaczyna się na 190'C.

A nie lepiej użyć dedykowanego czujnika o odpowiedniej skali, coś z zestawów do tuningu? Od wody jak pisali za mały zakres...

Wczoraj się doszkoliłem i czerwona skala temp oleju jest od 140'C, mój błąd. Jak wsadzisz czujnik od oleju to na wskaźniku od wody będzie źle pokazywał, bo nie ta skala i odwrotnie, chyba że się trafi akurat a skala będzie bez podziałki na stopnie tylko, od do i czerwone. Np w Peugeocie 406 2.0 diesel optymalna temp oleju to 110'C tyle że ma chłodnice.