MATRIX - silnik -

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich Hultaii

Niedawno kupiłem MATRIX-a 1.5 CRDi / 2002 , fajny , nieduży ale używany.
W czasie poznawania go zwróciłem uwage na pracę silnika trochę za głośna podczas jazdy , a w niektórych przypadkach zbyt głośna - dzwonienie??
Podczas jazd próbnych jego zużycie paliwa sięgało ok 7,5l (fabryka - 4,7l) na trasie na bieju jałowym pracuje cicho i równomiernie, po naciśnięciu gwałtownie na pedał gazu na obroty wchodzi powoli ok 2,5 sek i jest wtedy dosyć głośny jak na diesla , podczas jazdy najciszej pracuje przy ok 2000-3000 obr/min. (tu występuje wtedy największy moment obrotowy).
Elektronika sprawdzana była 3 krotnie raz w serwisie Hyundaja i 2 razy w Boschu i wszystko jest sprawne??

Może ktos się spotkał z podobnym problemem to prosze o odpowiedz!

silnik to niestety 3 cylindry
ktore nigdy nie pracuja jak chocby 4 cyl
a do tego diesel
wiec chyba taki jego urok

najlepiej gdybys trafil na innego hyundaia z tym silnikiem
chyba najpredzej Accenta (choc modele z tymi silnikami to biale kruki) i wtedy porownal jak to chodzi
nie bardzo widze inna mozliwosc sprawdzenia
jesli na diagnostyce wychodzi ok
to trzeba konfrontacji

to zuzycie jest za duze... wiadomo ze moze sie roznic ale nie tak az bardzo...

byl gdzies topic na temat accenta z dieslem

Moim zdaniem tarfiles na bardzo zly silnik niesty ten 3 cylindrowiec to nie wypal hyundaia... beznyzna jest ok ale nie diesel lepiej sie pozbyc tego i kupic benzynke napewno bedziesz bardziej zadowolony- wiem latwo sie mowi...

aaa

zobacz na allegro jest sprzedawany accent z silnikiem dieasla tez 3 cylindrowy napisz do faceta moze Ci odpowie na pare pytan...