MotoNews.pl

Jestem tu świeży , proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem od niedawna posiadaczem BMW 325 tds. Mialem dwa problemy. Pierwszy to ten że czułem paliwo w samochodzie. po zaprowadzeniu do mechanika stwierdził że paliwo wydobywa się z wtrysku sterujacego ( tego z kabelkiem ). Drugi nieprawidłowy objaw ptracy do trudeności z zapalaniem silnika. I to niezależnie czy były mrozy czy nie. Jak tylko dłużej postał ( kilka godzin to był problem z szybkim odpaleniem). I o dziwo wszystko ustało po wymianie własnie wtrysku sterującego. Czy miał ktoś podobny problem. Myślę ze układ sie po prostu rozszczelniał przez ten wtrysk i zapowietrzał. Czy moja diagnoza jest słuszna.
I jeszce jesden problem - dgy odkręce zbiornik z płynem chodzącym widzę wyraźnie przedmuchy . Czy to normalne zjawisko w tym samochodzie?
Poprzednio byłem posiadaczem wolks. golfa z silnikiem 1,9 tdi i muszę przyznać że nie miał on takich przestojów mocy jak BMW, tzn jak jadę na 3 biegu na niskich obrotach 1500 i wciskam pedał gazu do końca to zanim samochód zareaguję to schodzi całkim niezła chwilka, czy to normalne?

sprawdziłeś kompresję silnika, bo jak nie to w pierwszej kolejnośći musisz to zrobić

proponuje zrobic też test uszczelki pod głowicą. na dobrym warsztacie to ok. 60zł. w ASO BMW to ok.80zł. te przedmuchy to prawdopodobnie to. moc też zazwyczaj drastycznie spada. jak sie lubi zagotować to możeszbyć pewien wymiany uszczelki. to optymistyczna wersja. są gorsze, ale narazie niestraszmy sie. pozdrawiam.

Cytat:
Myślę ze układ sie po prostu rozszczelniał przez ten wtrysk i zapowietrzał. Czy moja diagnoza jest słuszna.

jest słuszna co do tego że nie od razu ciągnie to trzeba wyregulować dawke paliwa jeśli chodzi o gazowanie to czy na zakręconym korku puchną węze czy ubywa płyn

Dziękuję wsztstkim którzy odpowiedzieli na moje pytania, ale jak to bywa rodzą się następne. Co do ubywania płynu w zbiorniku to powiem że nie sprawdzałem , ale sprawdzę. Mam pytanie co do regulacjidawki paliwa. Jak się to wykonuje ? Czy tylko w stacji BMW?

jedź do hz to ci za grosze wyreguluje, masz przecież blisko.

hz co to za skrót , bo nie zrozumiałem

Pachel! Czytaj uważnie posty (zwróć uwagę kto je pisze). Rada Marcina, mimo że nieco uszczypliwa jest dobra. hz10 niejednokrotnie udowodnił że zna się na rzeczy. A z Ostrowca do Starachowic jest rzeczywiści blisko.

Cytat:
Rada Marcina, mimo że nieco uszczypliwa

wcale nie uszczypliwa. co wy wszyscy z tą uszczypliwością?
pozdrawiam

faktycznie ale ze mnie ciołek ( hz mnie informował o tej regulacji i jest ze Starochowic) a teraz serio czy coś da podłączenie pod komputer i czy tylko w serwisie moża to zrobić ( żeby zdiagnozować silnik)

można podłączyć ale w przypadku złej dawki raczej nie wykaże błędów