Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-03-02 11:35:47 Wiesz, ja nie myję autka w mroz z lenistwa... ale , zastanowiłem się troszkę nad twoim pytaniem i ....
widzisz co dzieje się z nawierzchnią asfaltową na polskich drogach po zimie. A więc po umyciu auta trzeba by je postawić w ciebpłym wentylowanym garażu celem dokładnego (bardzo) wysuszenia, w przeciwnym wypadku woda która zagnieździ się w mikroskopijnych peknięciach lakieru zamaraznie i rozsadzi lakier co może doprowadzić do zniszczenia powłoki lakierniczej. Z drugiej strony sól na naszych autkach pewnie też im nie służy, czyli jak nie zrobisz będzie źle ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-03-02 11:54:20
Czy aby na pewno? ![]() Ja zimą jeśli tylko temperatura jest w okolicach 0* myję Autko. Niekiedy nawet jeśli jest -5*, a dzionek jest słoneczny, to myję. Myślę, że jest to lepsze niż jazda białym od soli autem. [ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2005-03-02 11:55:40 ] |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-03-02 12:50:20
![]() |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-03-02 13:07:43 tez gdzies kiedys wyczytałem ze sól dopiero szkodzi w dodatniej temp. |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-03-02 17:42:22 Ja myje samochod tylko jak jest temperatura dodatnia i mi kran na dzialce odmarza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2005-03-02 17:43:32 a ja myje autko jezeli jest tak do -5 albo i -7 ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: Bartek1112 dnia 2005-03-02 17:46:04 ] |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-03-02 21:16:59 A ja nie myję. Po pierwsze wychodzę z założenia, że brud powyżej 1 cm sam odpada.
A na poważnie. Co do reagentności soli - to prawda że korozja idzie w temp wyższych od 0. Poza tym,w tym roku zauważyłm, że faktycznie w zimie (o dużej amplitudzie temperatur tak jak teraz u nas) następuje proses "samooczyszczania się" samochodu. Pamiętajcie, że między kilkoma falami mrozów (jak teraz) były okresy intensywnych opadów śniegu lub deszczu i deszczu ze śniegiem (jak w tydzień temu w Poznaniu - wyjechałem samochodem białym od soli a wróciłem czyściutkim). U mnie niestety jest duży problem z mechanizmem zamków. Wystarczyło, że w sobotę pogrzałem sobie w samochodzie "farelką"(dłubałem przy liczniku) a w poniedziałek już wsiadałem tylnimi drziami. |
![]() Horak Espero 1.5 16V LPG Jastrzębie Zdrój | 2005-03-02 21:43:36 Auto należy myć nawet zimą. ![]() ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-03-03 01:38:26 Ja myję autko niezależnie od temperatury, tak ze względu na dbałość o powłokę lakerniczą jak też przez zwykłą estetykę.
Jednak jestem w tej komfortowej sytuacji, że posiadam garaż, tak więc nie ukrywam, że mocno ułatwia to cały proces dbania o autko ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2005-03-03 07:01:38 Wczoraj zauwazylem zemam poerysowany lakier ta powloke bezbarwna. A od czego? od pierdolonego sniegu ktory trzeba zgarniac szczotka. Niemoge go nawoskowac i tego usunac bo zimno jest. Szlak mnie juz trafia przez ta zime |
![]() teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2005-03-03 09:10:03 mówię teraz jak na spowiedzi: ostatni raz myłem esperaka we wrzesniu i do dzisiaj nim jeżdżę dość intensywnie, lakier jak lakier okarze się na wiosnę bo narazie go nie widzę ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-03-03 09:45:30 A ja tak jak Bartek - umyłem wczoraj.
Na termometrze do słoneczka było 13*C Ha! I nawet dzisiaj nie było problemu z otwieraniem drzwi ![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-03-03 10:57:11 Także wczoraj umyłam auto, aż wstyd było jeździć takim popaprańcem ![]() ![]() |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2005-03-03 12:48:39 mycie auta
powyżej artykuł z Giełby Samochodowej - nie wiem jakoś też nie wierzę w myjnię bezdotykową - ja tak nie umiem myć kiedyś kupiłęm z pięć żetonów, a auto i tak brudne było... |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-03-03 14:07:54
Coś u mnie nie ładuje sie ten link Ale moża z głównej http://www.gieldasamochodowa.com/ I później można wejść dalej. |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2005-03-03 15:29:56
Dobra, ale w tym artykule, nie ma nic na temat mycia w zimie. A niestety, jak nie ma się ogrzewanego garażu, to myjąc samochód w zimie (przy, albo przez mrozami) można zrobić więcej szkody niż pożytku. Przy myjniach bezdotykowych ZWŁASZCZA bo one podają sprej wodny pod dużym ciśnieniem i z dużą prędkością. A taki strumień wciśnie się wszędzie.... A woda zamarzająca gdzieś w porofilach zakmniętych albo pod mocowaniami platików lub w innych wrażliwych miejscach to nieszczeście. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-03-03 19:12:26 Wszystkie auta , które miałem (noo prawie ![]() ![]() I nigdy nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków dot.lakieru, zamarzniętych od wewnątrz szyb czy t.p. skutków....wystarczy oddać samochód w ręce doświadczonych ludzi i cieszyć się czystością i schludnym wyglądem ![]() |