| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcingo BMW Member BMW E30 Coupe Żory | 2005-02-19 19:25:26
Takie coś się dzieje jak pokrętło regulacji temp. ustawi się na godzine 2 (ciepłe: nogi, szyba, zimne twarz) więc może w tutaj lerzy problem (nawala ta regulacja) Tyczy się to co prawda E30 ale chyba jeżeli chodzi o takie coś to są to przyrządy podobne w działaniu podejrzewam, w najgorszym wypadku się mylę
[ wiadomość edytowana przez: marcingo dnia 2005-02-19 19:26:11 ] [ wiadomość edytowana przez: marcingo dnia 2005-02-19 19:27:15 ] |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-02-20 02:20:03 to zadna awaria tak musi byc ja tez mam tak poszukaj moich starych postow tam duzo o tym jest a po co jest te srodkowe pokretlo to ja nie wiem ale chyba dla picu bo nic nie daje ,gdybyś miał klime wtedy leciało by ci cieple |
mws BMW Member e34 520 Lubaczów | 2005-02-20 12:55:32
Moim zdaniem wygląda to tak: Pokrętło z lewej strony służy do regulacji temperatury nawiewanego powietrza z lewej strony auta,środkowe do do regulacji siły nadmuchu,prawe do regulacji temperatury nawiewanego poawietrza z prawej strony auta. Pod pokrętłami znajdują się suwaki do włączania nawiewu. 1.Górny suwak - nadmuch na syzbę czołową i szyby boczne 2.Środkowy suwak - nadmuch na twarz i klatę 3.Dolny suwak-nadmuch na nogi (w tym na nogi pasażerów z tyłu) Twój problem może wynikać z niewłaściwej pracy lub podłączeń linki środkowego suwaka lub pokręteł znajdujących się bazpośrednio przy nawiewach w środkowej części deski. Zrób sobie test: 1. środkowy suwak na max w prawo 2. suwaki górny i dolny na max w lewo 3. pokrętła od regulacji temp. nawiewanego powietrza na max 4 pokrętło od regulacji siły nawiewu na 2 (chyba że hałas Ci nie przeszkadza to może być więcej) 5. pokrętła otwarcia środkowych nawiewów (te zewnętrzne kółeczka) oraz pokrętło reg. temp pomiędzy nimi - na max do góry Przy tych ustawieniach musi polecieć ciepłe . (źródła: instrukcja obsługi E34 + doświadczenia własne z E34) |
mws BMW Member e34 520 Lubaczów | 2005-02-20 12:59:05 aha odnośnie stwierdzeń, że tak musi być tzn. zimne powietrze na twarz..... zapraszam na przejażdżkę moim szrotem
|
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2005-02-22 09:46:59 jak czytam posty to bardzo wiele osob ma w swojej bmce problemy z ogrzewaniem.to duzy minus tych uzywanych samochodów. |
draiwer5 (S) BMW Master (Moderator) bmw 518i Białystok | 2005-02-28 18:14:51 to że tak musi byc sugerownao mi kiedyś na forum i jeden znajomy to samo mi mówił wiec teraz juz niewiem?!?!!?!?!??! |
mws BMW Member e34 520 Lubaczów | 2005-02-28 21:04:01 W mojej beti jest klima dwustrefowa więc to co pisałem kilka postów wcześniej dotyczy właśnie aut wyposażonych w ten układ. Uściślając:
- temperaturę nawiewanego powietrza ustawiam pokrętłem lewym i prawym a wydajność nawiewu - środkowym. Dokładny opis działania suwaków: s1. - (patrząc od góry) - nawiew na szybę czołową i częściowo na boczne (przez małe nawiewki w skrajnych częściach deski - na górze) s2 - nawiew przez dużą kratkę na wierzchu deski, nawiewy centralne i nawiewy zamocowane w drzwiach. s3 - nawiew na nogi (przód i tył) Ze wszystkich tych nawiewów uzyskuję ciepłe (gorące powietrze) którego temp. dla konkretnej strony auta zależy o ustawień w/w pokręteł. Jedynym wyjątkim jest (przynajmniej w moim aucie) centralny nawiew na tylną kanapę. Z tamtąd bez względu na ustawienia zawsze leci mi chłodne powietrze. |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2005-02-28 21:58:52 ale bagno z tym ''bawarische'' ogrzewaniem...u mnie w 2 strefowym klimatroniku ze srodkowej kratki leci tylko zimne ,jest cieplej jak zamken obieg ale to z racji tego ze w srodku jest cieplej....nie wiem co bedzie w lato? |
mws BMW Member e34 520 Lubaczów | 2005-02-28 22:11:49 Romanek! Oglądałeś kiedyś na żywca układ grzewczy E34? Poglądowy materiał znajdje się na allegro (gość sprzedaje kompletną nagrzewnicę z linkami ). Może po prostu coś ci się zacięło albo wypięło? Ja sam nie bardzo rozumiem choćby to czemu na pasażerów z tyłu przez centralny nawiew ma lecieć zimne powietrze! Pewnie też można coś pokombinować, żeby to zmienić. Moja przygoda z E34 zaczęła się od tego, że był walnięty termostat (trzymał do ok 50C), zapchany filtr przeciwpyłkowy i odłączone pompki nagrzewnicy. Ogólnie Syberiada. 2 godz. grzebania przy faszyście i cieplutko jak na Mauritiusie, żadnego parowania szyb i naprawdę przytulnie |
ROMANEK BMW 850i E-31 PISZ | 2005-03-01 10:01:08 wiesz nie ogladalem jednak u mnie jest wszystko tak zabudowane ze szok!filtr przeciwpylkowy jest nowozakladany,sprawdzalem cewki w zaworze pompy wodnej(sa sterowane z kompa i podejrzewam ze nie zamyka mi sie ta od prawej strony)termostat dziala. |
hz10 BMW Member starachowice | 2005-03-01 10:56:21 jak masz uszkodzony termistor to też będziesz miał gorący nawiew cały czas na fula |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-03-06 00:18:56 U ojca miałem ten sam objaw, no i dzisiaj własnie wymieniłem filtr klimatyzacji i nagle zrobiło się tornado po włączeniu nawiewu Może to dolega Twojej beemce.
No może to być również kwestia regulacji, przynajmniej w E32 było tak że elktryczne silniczki otwierały dopływ powietrza w danym miejscu i czasami lubiały się chszanić! - powiedz czy np wieje dobrze, ale tylko w jednym miejscu (np tylko na nogi?) ?? Tak wogóle napisz czy masz klimatyzacje, a jeżeli tak to czy jedno czy dwostrefową?? |