MotoNews.pl

Zasilanie wzmacniacza anteny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kilka dni temu zakupilem E-34 z 88r. w samochodzie byla oryginalna instalacja audio ( byla dziwna kostka ktora pozniej widzialem na schemacie ) zostala wymontowana i zalozona nowa (podajze ISO, jakos tak nie znam sie na tym dobrze :/ ) Po podlaczeniu nowego radia i wszystkich glosnikow zostaly 4 wolne kabelki. Radio dziala, z glosnikow plynie muzyka, ale tuner nie dziala (sciga tylko Pr. 3 i to z wielkim trudem) Wyczytalem na forum ze wzmaczniacz anteny tez musi miec zasilanie, tylko nie mam pojecia jaki jest kolor kabelka. Moze juz ktos mial podobny problem i jest w stanie mi pomoc
Ps. Instalacje przerabial mi zaklad elektoniczny ktory tym sie zajmuje ale nie potrafili mi tego podlaczyc bez rozbierania wnetrza, czego zreszta nie chcialem :/ , wiem czym to sie konczy :/
Wybaczcie mi moja niewiedze ale wczesniej mialem corolle z 88r. ale to nie ta klasa

wystarczy użyć wyszukiwarki. ja znalazłem to i ty z pewnościa byś znalazł, tylko że nie chce się zapewne.
TU masz opis i link.

To ja znalazlem ale nic mi to nie mowi :/. Nie ma tam kolorow kabelkow, a kostka oryginalna zostala wycieta, wiec nie dojde juz ktory gdzie byl

zasil wzmacniacz niebieskim kabelkiem
w kostce iso w złączu 3 pin nr 5 - ten od sterowania anteną,
w kostce bmw pin nr 16.
jeśli podłączysz do któregoś z tych pinów, wzmacniacz bedzie zasilony tylko przy włączonym radiu a o to chodzi.
pozdrawiam

Lepiej było pradzić się na forum, a potem dłubać przy instalacji radiowej. Wystarczyło kupić przejściówkę BMW-ISO i sprawa byłaby załatwiona. Ale skoro już tzw. fachowiec popsuł ci instalację radiową, to należy ją naprawić.

Skoro oryginalna kostka BMW została odcięta i po podłączeniu kostki ISO zostały cztery kabelki, to sądzę że są to kabelki do następujących sygnałów:
- telefon (wyciszanie) - kabelek biało-brązowy
- głośność radia zależna od prędkości jazdy - kabelek biało-czarny
- oświetlenie radia zależne od włączonych świateł - kabelek szaro-czarny
- sterowanie anteny automatycznej - kabelek biały

Sygnał sterowania anteny automatycznej jest wykorzystywany również do zasilania wzmacniacza antenowego. Należy podłączyć kabelek biały do kostki ISO do pinu, który wskazał Marcin.

To byl bialy teraz chodzi jak ta lala. Zadnych szumow i zklocen co jest zadkoscia w moim miescie (Rusek nam zakloca fale radiowe i telefoniczne ). Dzieki i pozdrowionka