MotoNews.pl

Pedał sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie
Wczoraj i dzisiaj przy dużym mroziku wsiadam wciskam pedał sprzęgła a on wpada do podłogi, puszczam to słysze jak coś przeskakuje po ząbkach i za 2-gim razem już wyciska sprzęgło.
Czy to normalne na mrozie czy samoregulator pada???
Czasami klikał mi pedał przy puszczaniu sprzęgła.
Da się to uratować czy nie bardzo bo we czwartek szykuje mi się dłuższa podróż i nie wiem czy objade czy nie?

Samoregulator powinien byc dostępny od reki w każdym ASO, awaria jest standardowa. Ja bym to na szybko naprawił w dowolnym warsztacie - wymiana przy odrobinie wprawy to parę chwil. Bez sprzęgła się ciężko rusza.

Cytat:
2005-02-07 12:02:56, Azrael pisze:
Samoregulator powinien byc dostępny od reki w każdym ASO, awaria jest standardowa. Ja bym to na szybko naprawił w dowolnym warsztacie - wymiana przy odrobinie wprawy to parę chwil. Bez sprzęgła się ciężko rusza.

przy odrobinie wprawy i w ciepłym warsztaciku a nie np. w zimnym garażu chociaż to i tak lepiej niż pod chmurką przy -10 stopniach

Cytat:
2005-02-07 12:08:34, jac25 pisze:
przy odrobinie wprawy i w ciepłym warsztaciku a nie np. w zimnym garażu chociaż to i tak lepiej niż pod chmurką przy -10 stopniach

Samoregulator sprzęgła kosztuje coś koło 40PLN. Ile weźmie warszta za wymianę 50? Mysle że spokojnie do załatwienia. W Cossie ta zapadka rozlatuje się ciagle ze względu na potwornie mocny docisk sprzęgła i wiem że to nie jest taie do końca fajne jechać bez sprzęgła chociaż w aucie nieturbodoładowanym z ruszeniem mniej problemu w sumie. Dopoki nie trzeba po mieście jeździć to można sprzęgła niemieć

nieoryginalny samoregulator kosztuje 15zł

Cytat:
2005-02-07 13:18:05, slawas1 pisze:
nieoryginalny samoregulator kosztuje 15zł

No proszę. Pytanie jakiej jakości on jest :-/ Ja knułem żeby dorobic to z aluminium albo czegoś twardszego nawet, ale póki co po wymianie linki kompletnej na oryginalna się trochę uspokoiło.

jak oryginał... jeżeli coś ci to mówi to FEBI

Cytat:
2005-02-07 14:27:12, slawas1 pisze:
jak oryginał... jeżeli coś ci to mówi to FEBI

Jak oryginał to super. To chyba autor wątku ma rozwiązany problem. Koszt naprawy nie przekroczy kosztu dobrego obiadu dla dwóch osób.

Cytat:
2005-02-07 14:48:08, Azrael pisze:
Jak oryginał to super. To chyba autor wątku ma rozwiązany problem. Koszt naprawy nie przekroczy kosztu dobrego obiadu dla dwóch osób.

Zrobiłem to taniej
Wlazłem tam choć nie było łatwo i pogrzebałem ręką prawie na ślepo, coś tam poruszyłem, przy okazji odgiąłem dywanik którego róg chyba mi blokował tą zapadkę od samoregulatora, prysnąłem na koniec WD40 i jest spokój. Tak że nie wiem jak to się naprawiło i co było przyczyną (może ten dywanik ) ważne że działa bez zarzutów.

a znowu u mnie sprzegło działa ciezko.mozna tą linke jakos przesmarowac albo cos w tym stylu?