Problem - proszę o poradę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś rano wystąpiło co następuje:
Odpaliłem omcię na benzynie (temp. -15 st.) i zabrałem się do skrobania szyb. Obroty na biegu jałowym były mocno falujące, od 500 do 1500 rpm. Nagle silnik zgasł. Odpaliłem go ponownie, i wtedy zapaliła się kontrolka check (ta z piorunkiem). Obroty nie schodzą poniżej 1500 rpm na luzie, samochód nawet po nagrzaniu nie chce palić na gazie (gaśnie), na benzynie nie ma mocy. Co to może być?

Nie wiem na pewno ale na początek sprawdziłabym czujnik przepływu.

to nie moze byc przeplywomierz jezeli to miales na mysli poniewaz na gazie II gen. silnik danych z niego nie potrzebuje.

[ wiadomość edytowana przez: tgk dnia 2005-03-10 09:36:57 ]

Wg mnie: jeśli gaz jest przed przepływomierzem to jeśli przepływomierz nie działa prawidłowo to może nie przepuszczać gazu i autko na LPG nie pojedzie, a skoro na benzynie nie dostanie powietrza to też zgaśnie, czyli objawy się zgadzają, także myśle że nie zaszkodzi sprawdzić.
Mogę sie mylić bo fachowcem nie jestem.
Jeśli jest inaczej to wytłumacz jak to działa. Wiedzy nigdy za dużo
Pozdrawiam

Właśnie zauważyłem że coś mi syczy przy parowniku, nawet przy kompletnie wyłączonym zapłonie.

u mnie mieszanka podawana jest zaraz przy przepustnicy.
Wiem ze II gen instal. gazowe posadaja chyba jakis uklad oszukujacy kompa.
Ja mam walniety przeplywomierz i jezdzac na benie swieci mi lampka sygnalizujaca usterke, natomiast gdy przelaczam na gassss gasnie.

Już załatwione. Pękł przewód między przepływomierzem a przepustnicą (ten gruby). Czy ktoś wie ile kosztuje takie coś?

Cytat:
Czy ktoś wie ile kosztuje takie coś?

Najprościej chyba do sklepu zadzwonić

np. na Kruczej 7 kosztuje to coś (przewód filtra powietrza zresztą) ok 150 pln

ale oczywiście sa jeszcze inne sklepy części do Opla w Białymstoku

[ wiadomość edytowana przez: renja dnia 2005-03-10 12:43:04 ]

Tylko tutaj kupować !!!!
PRO - ECO
Białystok, ul. Wierzbowa 8, tel. (085) 651-15-71, fax 652-38-53
uczciwi, sympatyczni ludzie. Poza tym niskie ceny. Części kupują poza siecią GM.
Naprawdę szczerze polecam.