| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
franio2003 białystok | 2005-01-30 10:16:17 witam, czy ktos mógłby mi powiedzieć gdzie mozna kupic tanio sondę lambda do Omegi A typ silnika C20NE? |
OMEGATSZL288 LOB MEMBER Opel Omega A Wola Żyzna | 2005-01-30 12:24:14 na stronie klubowej w dziale porady/Sklepy itd.... tam znajdziesz adresy dobrych sklepów |
leeyo1976 Omega A racibórz | 2005-02-02 21:53:27 Podejrzewam że masz sonde 3- przewodową - ja miałem taką w motorze 2.6. Przeraziłem się jak zobaczyłem ceny - najtaniej znalazłem coś za 250zł!!!! Paranoja pomyslałem i zacząłem kombinować... i rozwiązanie jest bardzo proste!
Kupiłem na allegro uniwersalną sondę 4-przewodową za 75zł!!! trzeba tylko ją odpowiedni podłączyć i będzie ok - ja tak mam od ponad pół roku! Sondy Lambda 3 i 4-ro przewodowe mają dodatkowo grzałkę, która ma za zadanie ją rozgrzac - wiadomo że sonda działa OK jak ma wysoką temp. W 3 przewodowej masz następujące kolory: biały, biały, czarny. Białe to grzałka, a czarny to sygnał z sondy LAMBDA. Masa idzie po obudowie! W przypadku sondy z allegro (4-ro przewodowej) masa zamiast po obudowie idzie po kablu szarym - wystarczy go podpiąć do masy! I to już cała filozofia! Zwróć uwagę na gwint sondy - podobno są różne!!!!Powodzenia |