Pytanie o materialy wlokno szklane laminat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Chodzi mi o to z czego sa robione roznego rodzaju progi i dokladki zderzakow, przez jakis czas szukam szukam, dzwonie i dowaiduje sie co i jak - jedni mowia wykonane z laminatu drudzy z wlokna szklanego. jezeli kots sie zna to po prosze o jakis rodzaj rankignu - ktore beda bardziej zywotne a ktorej mnie.

hihih, trwałość mają taką samą bo laminat i /ogólnikowo nazwane/ włókno szklane to to samo
generalnie laminat to połączenie włókna szklanego i żywicy /epoksydowej bądź poliestrowej/
niektórzy dla uproszczenia po prostu laminat nazywają włóknem szklanym

Cytat:
2005-04-18 13:53:09, slawas1 pisze:
hihih, trwałość mają taką samą bo laminat i /ogólnikowo nazwane/ włókno szklane to to samo generalnie laminat to połączenie włókna szklanego i żywicy /epoksydowej bądź poliestrowej/ niektórzy dla uproszczenia po prostu laminat nazywają włóknem szklanym

W takim razie czy jest cos lepszego - trwalszego ??

generalnie to laminat jest jednym z gorszych /ale najtańszych/ mat. na spojlery, ma pare zalet /cena i jest dość łatwy do naprawiania/ ale z kolei jest dośc kruchy

Lepsze, to już tylko albo oryginalne, albo firm typu Zender, Wolf, Carzone Specials itp - wszystkie polskie podróby są z podobnego materiału, różnią się tylko jakością wykonania i grubością materiału (na giełdzie w Poznaniu widziałem takie badziewie, które wygladało jak z papieru, aż dziw bierze, ze ktokolwiek to kupuje)

najlepsze to rzeczywiscie oryginały plastikowe, ale mozna tez coś zrobic jakąś rzeżbe z seryjnego i kupy plastiku.
PS właśnie przygotowuje taką rzeżbę

a zakładał ktoś takie progi m3 look z allegro za 65-100zł w zależności od promocji występują w rónych cenach, w jedne jest wliczony koszt wysyłki kurierem, w inne nie, np.

aukcja1

aukcja2

aukcja3