| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
irekwielki Opel Omega B Gdańsk | 2005-12-09 20:07:53 jak smiegasz na bielany przed ulica przjaźni po prawej stronie jest warszat opla maja techa i inne bajery do komputer. GOsc sie nawet zna |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2005-12-11 01:10:17
Kurna, tylko robcie jedno po drugim, a nie jednoczesnie, bo nie dojdziecie znowu co to jest... |
egoon LOB MEMBER omega B carawan lublin | 2005-12-11 17:10:39
Ja bym sprawdził tą "spiralę" to jest taśma pod kierownicą w której biegną przewody od poduszek, radia - jeśli macie sterowanie w kierownicy i od klaksonu często się ta taśma przeciera przypadłość upierdliwa i często wytępująca w oplach. Raczej nie naprawialna (czytaj do wymiany) choć słyszałem o magikach, którzy takie coś lutują |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2005-12-12 12:29:59 U mnie tez mam problem z kontrolką poduszek. Czasami, nie zawsze powiedzmy w około 30% przypadków przekręcam kluczyk zapalają sie kontrolki, odpalam wszystko gaśnie i za 3-4 sec zapala się lampka od poduszki by po 3-4 sec zgasnąc tak jak by sie jeszcze raz testował układ. Na szczęscie kontrolka gaśnie, ale i tak mnie to denerwuje.
Poradzono mi sprawdźic właśnie połaczenia w kole kierownicy i w fotelach - jak na razie nie mam na to czasu. |
magdabocian szczecin | 2005-12-13 16:52:14 okdzis bylem serwisie opla i za skasowanie bledu zaplacilem 35zl. Okazalo sie ze bylo to uszkodzenie podstawy kierownicy. Gosc powiedzial ze tasma ta kosztuje u nich ok 300 ale moze byc taniej. Powiedzial tez bym najpierw sprawdzil czy nie ma jakis uszkodzeni przeczyscil styki i jeszcze raz przyjechal i sprawdzil. Tak zrobie ale jak bedzie trzeba wymienic to moze ktos wie gdzie mozna taniej ja kpic bo raczej uzywki nie oplaca sie pakowac. Jak ktos chce to adres tego serwisu mogge na pw wyslac |
therman Omega B Caravan+ A s ... kalisz | 2006-03-01 08:31:31 A czy nie da się skasować błędu zdejmując na kilka minut zasilanie ( klema)???? W Omedze A pomagało jeśli chodzi o błędy silnika. |
Arco Omega BFL 2,5 DTI Rumia / Gdynia | 2006-03-14 15:25:35 Na moja przypadłość opisaną poniżej pomogła wymiana aku na 72 Ah. Aku co był w omie jak ja kupiłem - 61 Ah - był zdecydowanie za słaby i zimą zawodził. Wg mechanika mógl po odpaleniu przez chwilę do momentu dostania pradu z alternatora wykrywać zbyt niskie napięcie.
Z nowym aku nie mam teraz żadnych problemów z odpalaniem - czy to na zimnym czy to na ciepłym silniku. |
imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2006-08-14 12:52:39 Czy błąd "31 - obwód airbag kierowcy - zbyt duża rezystancja"
jednoznacznie wzkazuje na problemy w poduszce umieszczonej w kierownicy, czy może odnosić się do poduszki bocznej w fotelu kierowcy? |
imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2006-08-14 16:48:31 Czy błąd "31 - obwód airbag kierowcy - zbyt duża rezystancja"
jednoznacznie wzkazuje na problemy w poduszce umieszczonej w kierownicy, czy może odnosić się do poduszki bocznej w fotelu kierowcy? |
actom Opel Omega C Warszawa | 2006-08-24 10:39:24
Tak odnosi się do poduszki kierowcy, każdy pozostały element systemu, poduszka pasażera, poduszki boczne, czujniki przednie, boczne, napinacze pasów, mata rozłączająca w fotelu pasażera, wszystko identyfikowane jest oddzielnie i ma swoje błędy. Ten błąd zwykle oznacze przerwę w obwodzie, ale w omedze jest taki sterownik poduszek że zapamiętuje błędy, więc w tym przypadku nie oznacza to jeszcze zerwanej taśmy a może to być jednie nie kontaktująca wtyczką. Niestety wymaga to skasowania błędu i następnie sprawdzenia czy wystąpi ponownie. Na szczęście software'owy tech2, który można znaleźć w sieci i zwykły VAGowski interfejs pozwalają zczytać i skasować błędy samodzielnie. |
egon20041 Omega 3.2 V6 Ujście | 2006-08-24 11:39:58
czyli jak już masz soft to wystarczy kabelek z jednej zakończony wtykiem OBD a z drukiej ........................? Ile może taki kabelek kosztować? |
actom Opel Omega C Warszawa | 2006-08-24 13:57:48
Z jednej stron pcetowy COM, po środku interfejs zamieniający sygnał TTL na coś bardziej życiwego oparty chociążby o max232, a z drugiej wystarczą 3 kabelki: masa - pin 5 w gnieżdzie obd16pin +12V - pin 16 K-line - pin7 silnika - pin12 poduszki itd, po wybraniu odpowiedniego urzadzenia program podaje który pin trzeba podłączyć linią K Allegro Linia L interfejsu pozostaje nieużywana. Zresztą w więkscości interfejsów i tak obie są zmostkowane. |
jarn LOB SYMPATYK Omega MV6 Białystok | 2007-03-10 09:53:52 Mam pytanko! Czy dużo jest roboty, aby dobrać się do tej spirali przy kierownicy. Drugi raz zapaliła mi się kontrolka poduszek. Może ktoś to rozbierał i coś podpowie. Z góry wielkie dzięki! |
sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2007-03-11 00:45:27
Ja rozbierałem parokrotnie... teraz dla mnie to chwila u mnie jest taka kolejność...
1. rozlączyć aku 2. odkręcić poduszkę odczepic przewód i wyjąć (2 śruby) 3. odkręcić i zdjąć obudowę stacyjki i kolumny (2 śrubki z przodu pod zaslepkami, 3 od spodu) 4. odkręcić koło kierownicy, odczepić kable taśmy airbag - jedna duza sruba z zabezpieczeniem - moze byc problem ze zdjeciem z frezu (najlepiej jak nie mamy sciagacza uderzac w kolo kierownicy po przeciwnych stronach i samo zaskoczy bo jest na spreżynie)
Mamy zdjęte koło kierownicy z przymocowaną taśmą - 2 śrubki i taśma jest nasza..... UWAGA -przy montażu taśmy należy ją odpowiednio ustawić (policzyć ilość odrotów i ustawić w półowie - jest znacznik na taśmie - gdyż jak na to nie zwrócimy uwagi - to możemy ją znów zerwać na pierwszym większym skręcie...) POWODZENIA !!! [ wiadomość edytowana przez: sbieniek dnia 2007-03-11 00:47:30 ] |