Otwieranie klapy bagaznika pilotem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Przymierzam sie do zalozenia centralnego zamka oraz alarmu.
Centralny zamek spoko ale dalej spedza mi sen z powiek perspektywa gaszenia auta i wysiadania tylko po to by klape z tylu otworzyc.
Czy nie ma ktos jakiegos pomyslu jak to zaadoptowac pod pilota??
Myslalem o jeszzce jednym silowniku centralnego ale on dziad sie wysuwa po wcisnieciu guzika ale juz sam sie nie wsunie z powrotem wiec trzeba by guzikami na pilocie wachlowac.
Myslalem tez o urzadzeniu zwanym klamster ktore uzywa sie do otwierania drzwi na pilota.
Sam juz nie wiem.
Ma ktos moze jakies sugestie????

Dzieki

moj kumpel w oplu wektrze ma klape bagaznika otwieraną na przycisk na desce ,fajna sprawa ,on wykorzystal wlasnie silownik taki jak do drzwi od centralnego ,ale w wektrze mozna manewrowac z silownikiem bo jest duzo miejsca ,a w ladzie jest zamek i zaraz sie konczy klapa ,ja mam w oplu centralny z alarmem i mnie strasznie wku............ bo nieraz mi sie sam wlączy i zamknie drzwi (zamek na piot),naszczescie biore kluczyki zawsze ze soba

Cytat:
2005-03-10 16:58:17, _Vincenzo_ pisze:
Centralny zamek spoko ale dalej spedza mi sen z powiek perspektywa gaszenia auta i wysiadania tylko po to by klape z tylu otworzyc.

To weź sobie odczep klucz od bagażnika od tego co masz do stacyjki i po kłopocie. Raczej nie zaadaptujesz nic do klapy ładowskiej.

Cytat:
2005-03-10 17:43:36, Leszek_Gdynia pisze:
To weź sobie odczep klucz od bagażnika od tego co masz do stacyjki i po kłopocie.

Nie moge bo ten sam mam do drzwi
A co do reszty tematu. To moze daloby sie wykorzystac ten drugi kanal transmisji w alarmie. Tylko jak wcisnac silownik gdzies pod klape???
Na upartego moze i by sie dalo. W koncu wkladka w Ladzie jest banalnie skonstruowana. Pomyslalo by sie nad jakims popychadlem zamiast tego plastikowego obrotowego walca co otwiera zamek i po klopocie.
Hmmm jednak rozwaze ten problem i jak cos sie uda wykombinowac to dam znac

Wykorzystaj poprostu z fiata 125p linke od klapy przy siedzeniu kierowcy niby nic ale naprawde jest to wygodne. Znajdziesz ja zaraz po lewej stronie od siedzenia kierowcy przy drzwiach.

W serii 110 są montowane elektrycznie otwierane zamki od klapy bagażnika, to chyba najprostsze rozwiązanie.

Vodzu niby dobry sposób na linke ,ale w ladzie zamek jest w klapie a w fiacie na pasie tylnim tzn na klapie jest tylko ten dzyndzel co sier zatrzaskuje ,tez to chcialem zrobic w sierze i niedalem rady bo zamek jest w klapie

Ja mam w samarce elektrycznie otwierany bagażnik guzikiem w konsoli
(sam to sobie zrobiłem - i jestem z siebie dumny hehe )
A tak poważnie - to proste, skoro masz tylko impuls na otwarcie - montujesz sprężynkę odginającą, której siła nie przekraczałaby siły siłownika, ale jednak by domykała zaczep
Nie wiem jak to wygląda w klasyku, więc ktoś musiałby to obfotografować, a ja mógłbym pewne koncepcje podać

Cytat:
2005-03-10 21:34:33, MikeB pisze:
Ja mam w samarce elektrycznie otwierany bagażnik guzikiem w konsoli (sam to sobie zrobiłem - i jestem z siebie dumny hehe ) A tak poważnie - to proste, skoro masz tylko impuls na otwarcie - montujesz sprężynkę odginającą, której siła nie przekraczałaby siły siłownika, ale jednak by domykała zaczep Nie wiem jak to wygląda w klasyku, więc ktoś musiałby to obfotografować, a ja mógłbym pewne koncepcje podać

MikeB, a gdzie fotki :> ????????????

hehe Wstydze sie poza tym, to banał przecież i nie wygląda to nazbyt starannie, no ale działa Wyrzuciłem też naturalnie zamek - otwiera się tylko z guzika
edited
Następnym etapem, jak znajdę czas będzie w ogóle skasowanie dziury

[ wiadomość edytowana przez: MikeB dnia 2005-03-10 21:51:14 ]

jak nie chcesz na forum, to wyslij mi fty na e-mail, dobrze wiesz ze tez cos takiego planuje

tez bym zobaczyl jak to wyglada

Ej
Wiem, wiem, tylko chce to ładnie jeszcze pozamykać i dopasować ten plastik z zatrzaskami, bo trzeba go niestety ciąć - żeby się siłownik zmieścił
Zrobiłem na przycisk w kabinie - stycznik, bo pomimo tego, że mam możliwość na pilocie, to jak każdy wie - nie tylko jedna osoba może chcieć otworzyć bagażnik

A z tymi ftp-ami ostatnio jakoś nie jestem kompatybilny Wiec ktoś będzie musiał mi skonfigurować stronę, bo ja jeszcze pamiętam czasy gdy się to robiło pisemnie, a nie...jakieś bzdury

Mike a ile takie cos cie wynioslo??

Prawie nic
Siłownik został mi z centralnego - bo mam przecież tylko 3D, a kupiłem specjalnie na zaś 4 siłowniki Plus 6zł chyba stycznik, do zwierania tylko No oczywiście kabelek przez cały samochód - ale ten to wziąłem głośnikowy, ten grubszy któym i nawet 220V b poszło + masa CIERPLIWOŚCI Bo jak zasze taki siłownik trzeba dopasować Rozkręcałem i skręcałem po kilka razy, zmieniając założenia

Cytat:
2005-03-10 18:37:41, _Vincenzo_ pisze:
Nie moge bo ten sam mam do drzwi

Nie no, ja wiem o co ci biega. Ale w ramach pakietu zastępczego zawsze możesz mieć 2 kluczyki przy sobie.

Faktycznie ta klapa jest upierliwa, ale nie aż tak.

Tak czy inaczej życze powodzenia

Napewno jest to do zrobienia, ale skoro miejsca jest mało to trzeba będzie trochę mechaniki wsadzić

Oto moje dzieło
Sorry, za jakoś zdjęć, ale samarka nie lubi pozować do zdjęć i jest płochliwa, więc zdjęcia z aparatu nie wychodzą zbyt dobrze, ale jakby co to czekam na pytania