Normalnie musze napisac list do sluzb drogowych :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Musze napisac list i wystawic im rachunek za odsniezanie drogi Tarnobrzeg - Stalowa Wola W niektorych miejsach bylo tyle sniegu ze z rozpedu musialem odsniezac. A fajnie bylo jak sie o zaspe na srodku drogi rozbilem tzn zniwelowalem ja ale przez chwile mi swial zaslonila

Tak to jest jak sie ma plug zamiast samochodu . A tak serio to ciezko tam utrzymac stan skoro caly czas pada snieg, to nie takie latwe, a cos o tym wiem .

P.S. Adas zamontuj jeszcze rozdrabniacz to dostaniesz podwojna stawke za odsniezanie .

Ludzie ło czym wy gadacie.
Oni olali sprawe totalneri w nisku pługi jada podneisione chyba zeby na koleinach nie popsuc sprzetu.
w rozwadowie na wyczucie szuka sie ulicy - trudno rózróznic miedzy tym całym sniegiem

Czu jakby drogowcy olali sprawe to ty bys z lozka nie wyszedl, nie mowiac o wyjezdzie z domu . A tak serio to Czu nie znasz sytuacji , sprzetu jakim sie dysponuje i iloscia ludzi jaka jezdzi na piaskarkach, wiec po co tak mowic, zeby tylko mowic? . Moge Was zapewnic ze sie robi to co jest mozliwe do zrobienia, a pieniadze niestety trzeba posegregowac, bo pozniej przez cale lato byscie narzekali, ze drogi dziorawe po zimie, a cale pieniadze poszly na odsniezanie. To nie takie proste jak sie wydaje .

ja wiem jak jest w saczu
17 tys kosztuje dzien utrzymania drog w zimie a nigdy nie widzialem plugu czy piaskarki a dziury sa teki se kolo urywa. Ulice biale zawsze, na co ta kasa idzie. A ulice sa przejezdne bo auta jezdza. Ale w stalowej jest lepiej juz widze ze ulice czarne
Tylko powiesilem sie na parkingu i wyjechac nie moglem

Gallus ale bez przesady.
Widziales drogi krajowe juz nie mówie o rozwadowie ale tranzyt przez stalową podskarpową !!!!
Wczoraj tirolotem jechał na mnei na czerwonym bo nie byłw stanie wyhamowac na podskarpowej ulica była w grubej warstwie sniegu a mówimy o drodze któą jezdza dziesiatki takich auta dziennie

Ja nikogo nie chce usprawiedliwiac, mowie tylko jakie sa fakty . Z drugiej strony nie mozna miec tylko i wylacznie pretensji, bo w takiej sytuacjina kazda instetucje mozna by bylo narzekac. Tam tez pracuja ludzie i nie potrafia przewidziec pogoda jak gorale spod samiuskich tatr . Dla nas moze wydawac sie to duzo jak na jeden dzien, chociaz to troszke przesadzona chyba cena, ale w rzeczywistosci nie jest tak tanio utrzymac drogi panowie . Pozdrawiam .

Panowie czuczu ma racje
wczoraj jechalem trasa na przemysl i plugo tam jezdza z podniesionym o 10 cm spychaem!! Zianie
jak bedzie 11 cm sniegu to zbierze cos a jak 9 to zostawi
w niektorych miejscach jechalem ze starym na lancuchah

Panowie warto czasami popytac ludzi, albo przynajmniej mniej wiecej sie orientowac :/ . To ze piaskarka jedzie z podniesionym plugiem nie znaczy ze sobie sprawe olewa, tylko jesli np krajowka ja wynajmuje, a musi przejechac przez droge wojewodzka to podnosi plug ! Ci ludzie nie sa samarytaninami, wiec nie beda na darmo marnowac paliwa ciochajac to czego nie maja w umowie. Wszyscy ktorzy jezdza na piaskarkach to osoby prywatne, ktore wygraly przetarg i zajmuja sie utrzymaniem drog. W samym miescie funkcjonuja 4 organy: krajowe, wojewodzkie, powiatowe i miejskie i kazdy z nich ma swoich ludzi i ich sprzet do dyspozycji, wiec nie oczekujcie ze kazda napotkana piaskarka "" POWINNA "" odgarniac tam gdzie Wam to sie wydaje za sluszne.

Dla ciekawosci dla tych co nie zabaldzo sie w cenach orientuja:
przyklad trasa Stalowa Wola - Tarnobrzeg :

tona soli = ok 250zl
na piaskarke wchodzi 7 ton na odcinek 30km - czyli 7 x 250 = 1750zl
wynajecie piaskarki 100zl / h - liczac 4h tam i z powrotem = 400zl
trase trzeba na dzien przejechac co najmniej 4 razy, wiec :

(1750 + 400) x 4 = 8200 zl

No i macie panowie dzienne podsumowanie odcinka zaledwie 30km !!!
Do tego dochodzi utrzymanie chodnikow, wynajecia rowniarek, jesli sytuacja ciezsza , oplata ludzi sterujacych praca przez cale noce na dyzurach !!!

Czasami warto sie zastanowic nad czym sie debatuje i czy ma sie pojecie o tym, bo psioczyc na ludzi i drogowcow jest latwo, ale czasami to dzieki temu ze oni po nocach siedza i nadzoruja ruch to mozemy jezdzic sobie bezpiecznie.

Pozatym wiemy jaka jest sytuacja w panstwie i ze pieniedzy na wszystko brakuje, wiec niech nikt nie oczekuje standardow europejskiech skoro trzeba liczyc kazda zlotowke.

Szanujmy prace innych i jesli nie mamy o czyms pojecia, to prosze powstrzymajmy sie od komentarzy .

Pozdrawiam
Gallus

Gallus ma w 100% racje.
Wiadomo, że nie ma nic za darmo tylko za wszystko trzeba płacić.

Uważam, że nie ma się co rozdrabniać w dalszym ciągu nad tym tematem, pozostaje tylko go zablokować i już.

Jest zima wiec ma byc zimno i ma padac snieg a jak ktos nie lubi, nie potrafi, nie podoba mu sie jezdzenie po sniegu niech nie jezdzi. W Finlandii przeszlo 4 miesiace ludzi otacza to biale gowno i nikt nie narzeka. Jakby nie bylo wiekszych problemow.

Cytat:
2005-03-12 17:46:28, tomeQ_ pisze:
Jest zima wiec ma byc zimno i ma padac snieg a jak ktos nie lubi, nie potrafi, nie podoba mu sie jezdzenie po sniegu niech nie jezdzi. W Finlandii przeszlo 4 miesiace ludzi otacza to biale gowno i nikt nie narzeka. Jakby nie bylo wiekszych problemow.

Krotko powiedziane, mocno powiedziane . Panowie uczymy sie jezdzic w zimie, a nie narzekamy . Wszyscy powinni sie cieszyc ze sniegu i szkolic jazde. A to ze ktos sobie obnizyl autko i trze po sniegu... coz, to juz sam podjal to ryzyko i niech dzielnie pomaga panom w piaskarkach .

Pozdrawiam Czlowieka Sniegu

Grzesiu a po Saczu nic nigdy nie jezdzie

Pozatym ja sie tylko domagam pieniedzy za odsniezanie no chyba ze wyszlem na samarytanina ale kurcze nie moglem pluga podniesc

a ja napisze troche o skutkach zimy
wczoraj wracalem z okolic nowego sacza i na odcinku mielec tarnobrzeg mozna zobaczyc efekt zimy dziur na drodze bylo wiecej niz serze szwajcarskim na tej drodze to jest po prostu slalon