Filtr stożkowy przy LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Zastanawiam sie nad założeniem filtra stożkowego do astry I 1,6 16V z inst LPG II gen.
Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z przerabianiem dolotu?

Pozdrawiam

Kondzio

w Pugu 309 2.0 z instalką jednopunktowego wtrysku przerobienie dolotu na stożek przy zderzaku zaskutkowało przyrostem mocy, ale na benzynie. Po przełączniu na gaz krztusił się i dławił obroty. Dolot więc był zakładany kiedy było w planach nie jeżdżenie na gazie i zdjemowany kiedy potrzeba była jechać na LPG. Szczerze, u siebie bym nie ingerował z dolotem.

Ja natomiast nie mam w ogóle problemów... założyłem stożek do Poloneza 1.4 i jest ok, nic się nie dławi, itp/.//

Przy instalkach III i IV generacji nie powinno być problemów, niestety przy instalkach wyposażonych w mixery (II generacja) mogą być problemy z wolnymi obrotami, przygasaniem przy wysprzęglaniu itp.

Zalezy jak skierowany jest strumień powierza z zewnątrz. jeśli pęd powietrza wpada bezpośrednio do filtra i dolotu to faktycznie może zdażyć się że silnik gaśnie przy wysprzęglaniu w czasie jazdy. Wystarczy odwrócić wlot powietrza przeciwnie do kierunku jazdy i problem powinien zniknąć. TYlko trzeba uważąc żeby nie brał ciepłego powietrza spod maski.

też miałem kiedyś w swoim Poldroverze storzek i nie było problemów z jazdą na LPG a mam instalkę I generacji. PO zmianie na zwykły filtr auto zachowuje się równie poprawnie. Nie widze większych problemów ze storzkiem pod warunkiem przemyślanego poprowadzenia dolotu i ponownej prawidłowej regulacji.

Cytat:
2005-03-02 07:43:43, -JACO- pisze:
Przy instalkach III i IV generacji nie powinno być problemów, niestety przy instalkach wyposażonych w mixery (II generacja) mogą być problemy z wolnymi obrotami, przygasaniem przy wysprzęglaniu itp.

Wiesz Jacku, to chyba jest tak samo, jak z gaśnięciem silnika na luzie przy 120km/h.
Jeśli wszystko jest dobrze wyregulowane, to powinno być OK!
Nawet w instalacjach II generacji.

ja mam omege b 2.0 16V gaz IIgeneracji i na stozku chodzi bez zarzutu! pali 10l na 100 i niemam z nia zadnych problemow