Najbardziej zbajerowane opony ................

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zobaczcie co w tym roku będzie największym hitem na lato:

kilka dni temu widziałem program na ich temat w TV całkiem fajna rzecz

stwierdzili tam że MIchelin pierwszy zastosował bez dętkowe opony więc w nie długim czasie wprowadzi takie cudo

Straszny wypas te opony............najfajniejsza czesc do auta ostatnich czasów jaką widziałem

Tak, wszystko fajnie, tylko te opony wymagają innych felg. W związku z tym nie szykuje się szybka rewolucja
Acha, no i z tego co wiem to w wersji produkcyjnej opony będa wyglądały jak normalne - tzn nie będą takie ażurowe - w te dziurki nawpadałoby błotka albo czegoś innego i kółka by biły na potęgę

Cytat:
2005-03-01 13:48:43, MacTB pisze:
w te dziurki nawpadałoby błotka albo czegoś innego i kółka by biły na potęgę

Chyba nie do końca .... , wersje szprychowe też są przejżyste i nie ma aż tak wielkiego problemu z wyważeniem, to "błotko" silą odśrodkową rozkłada się równomiernie. Największy problem to sprężystość tych elementów w zależności od warunków zewnętrzych.

No niby tak, ale...
Załóżmy auto stoi na błocie, grząskiej ziemi, czy jeszcze "lepiej" glinie. Deszcz sobie pada i błotko hula tylko po tej części oponki która jest w nim zanurzona. Wyjeżdżamy i mamy zakitowane równo te dziurki, ale tylko w tej części opony która była zanurzona w błotku. Z felga ażurową jest ta różnica, że odległość otworów od gleby jest jedna sporo większa niż to co widac w tych oponkach
No ale to tylko takie moje przemyślenia, może w praktyce jest inaczej, fajnie by było gdyby ta oponka już tak wyglądała w wersji do sprzedaży bo efekt jest naprawdę ciekawy

Acha, jedna kwestia każe mi sądzić że te oponki jednak będą miały bark jak w tradycyjnej oponie... Mianowicie: ta oponka może się okazać rewolucją, tak jak kiedyś opona bezdętkowa (no jak wiadomo to tez Michelin wprowadził)... w takim razie gdzie miejsce na umieszczenie pokaźnych rozmiarów napisu MICHELIN??

Rewolucją to będzie t, że nie trzeba sprawdzać ciśnienia co jakiś czas . Problem błota i innych lepkich ciał obcych dotyczy zarówno starych jak i nowych wzorów., dodatkowo regeneracja zapewne bedzie o wiele łatwiejsza, a i zapewne masa będzie mniejsza. Może technologicznie jest to droższe i dlatego nie jest jeszcze standartem . A z reklamą marki ? - no właśnie technologia, może przy określonej prędkości zaświeci się napis MICHELIN.

Albo będą koło samochodu biegły hologramy tych "grubych" ludzików Michelina i machały chorągiewkami z napisem MICHELIN

No właśnie, to też jest możliwe

z wyglądu dla mnie te opony są be
ciekawe jak się to będzie sprawdzać w eksploatacji codziennej i sporcie

a mnie zatkało... jestem pood wrażeniem...

Bloto jedna sprawa, a druga sprawa ktora mnie zastanowlia to co by sie stalo jakby sie przejechalo z dosc duza predkoscia przez jakas glebsza kaluze. Przeciez te gumowe "szprychy" stawilyby chyba duzy opor, musialoby byc niezle szarpniecie na kierownicy, a juz szczegolnie jakby do tej kaluzy wjechalo tylko jedno kolo, albo jakby wjechaly nie jednoczesnie. Mysle ze jednak zamkniecie tych szprych guma bedze dobrym rozwiazaniem.
A jeszcze sobie pomyslalem jak to by bylo jak by sie tam w zime w taka pogode jak dzis sniegu mase wkitralo, przeciez ten snieg pod podwoziem to sie wszedzie wciska. Smiesznie by tez bylo jakby ktos na noc zostawil go w takiej 5 cm kaluzy i w nocy by ona zamarzla. Razno odjezdzajac moglby pol kapcia zostaiwc w ludzie tam gdzie stal.
Mysle ze one sa taki zeby pokazac te technologie ale jak wejda masowo to beda zakryte.

[ wiadomość edytowana przez: Kolargol dnia 2005-03-07 15:38:41 ]

Zapewne, te felgi to alternatywa na lato. Nie bardzo rozumiem co masz na mysli piszac, ze te szprychy beda stawiac opor w kaluzy, przeciez opona poprzez rowki odprowadza wode na boki a szprychy sa zasloniete przez opone.

Cytat:
2005-03-07 18:41:53, Bolls_no1 pisze:
Zapewne, te felgi to alternatywa na lato. Nie bardzo rozumiem co masz na mysli piszac, ze te szprychy beda stawiac opor w kaluzy, przeciez opona poprzez rowki odprowadza wode na boki a szprychy sa zasloniete przez opone.

Tak masz racje, tu pewnie by nie bylo problemu. Natomiast w samochodach terenowych (prawdziwych, takich co jezdza w terenie) nie wyobrazam sobie takich nieoslonietych opon. Przez nie w terenie w blocie samochod by sie mogl stawac pewnie do 50-80 kg ciezszy jakby sie takiego gestego blota napchalo. Ale pomysl jest swietny, wyglad tez ciekawy i juz nie moge sie doczekac kiedy beda dostepne. Takie odkryte pewnie beda sie swietnie nadawaly do tuningowanych samochodow - ciekawy wyglad + mniejszy ciezar.

Tak mi się wydaje, że głównie chodzi o wygląd i zaskoczenie, własności jezdne pewnie sa na drugim miejscu. Teraz się dobrze sprzedaje wizerunek ... . Ale to nie znaczy , że te koła będą sie źle spisywać (latem). Wg mnie będą w najbliższym czasie hitem tuningowym, a w użytkowaniu będą muasiały być równe lub lepsze od teraźnieszych ogumień.

eeeeeee strasznie mało praktyczne i tylko na autostrady... a felga jest w komplecie z opona a co do wyglądu orginalnie ale mi się nie podoba
Aldor

Dlaczego mało praktyczne? Mi się wydaje, że całkiem praktyczne chociażby dlatego, że nie straszne im przebicia i nie trzeba wozić koła zapasowego Dla mnie jedyny "ale" to konieczność zmiany felg na inne, to znacznie podnosi koszty wdrożenia w zycie takich opon... No i pewnie początkowo będą bardzo drogie rónież same opony...

A zobacz co sie dzieje z wywazeniem jak wjedziesz w błoto albo to białe g. co właśnie leci z nieba nawłazi tego w te własnie śliczne dziury i ........ drgania kierownicy a co za tym idzie to już wiadomo

Hehe, Aldor, jak masz chwilę to przeczytaj wątek od początku To właśnie ja zacząłem od marudzenia, że nawłazi błotka w te dziury, więc tłumaczysz mi coś co już było omawiane...
Punktem wyjścia staje się fakt, że ja myślę iż opony przedstawione na zdjęciach są egzemparzami pokazowymi i są odsłonięte te "szprychy" po to żeby pokazać jak to działa, w wersji produkcyjnej spodziewam się tradycyjnego wyglądu, czyli zasłoniętych boków... Ale zdania są podzelone równiez w tej kwestii

Prawde mówiąc niesądze żeby to zasłonili a pozatym myśle że to sie nie przyjmie i że jednak ....