| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-03-16 21:53:29 opel vectra 92, 1.8.
zaswieca sie pomaranczowa kontrolka cos jakby silnik z piorunem w srodku. podczas ospalania normalnie sie zaswieca i gasnie normalnie ale podczas jazdy sie czasem zapali czasem sama zgasnie a czasem do wylaczenia silnika. w instrukcji corsy C taka sama kontrolka tylko bez pioruna oznacza cos tam z emisja spalin (ze moze norma byc przekroczona). czyli moze to byc zwiazane z katalizatorem??(z tego co wiem jest juz w stanie niemal agonalnym-tzn z zewnatrz) a jezeli cos nie tak z katalizatorem to moze sonda lambda np. zle zczytywac i doprowadzic do wylaczenia silnika zupelnie?? nie znam sie az tak dobrze. bo jezeli kontrolka sie pali bo sie pali to na razie nic. macie jakies pomysly??? jeszcze jedno mi przyszlo w starszych byl piorunek a w nowszych nie ma czy ten piorunek moze oznaczac ze cos nie tak z elektryka??? nadmienie jeszcze ze kontrolka zapala sie ot tak ani nie jak wpadne w dziure ani nic. zwykle jak jade jedostajna predkoscia przez jakas chwile. aha i nie towarzyszy temu ani spadek mocy ani nic zauwazalnego. |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-03-16 21:56:25 nie rozumiem pytania ) przeciez pisze ze jest katalizator i zewnetrznie jest przezarty dosc tak przez ruda. |
owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2005-03-16 21:58:40
sory nie doczytałem, sonda lambda to takie coś co mierzy emisję spalin w wydechu, wkręcane za katalizatorem, więc jeśli masz już katalizator którego nie ma to może sygnalizować zły skład spalin. Sonda og ma też coś wspólnego ze składem mieszanki i może powodować większe spalanie i niedogrzewanie się silnika jeśli działa nieprawidłowo |
X-man X1/9 Katowice | 2005-03-16 22:03:39 Wymigać - złącze A+B w gnieździe diagnostycznym. Najprawdopodobniej zaświeca się to z powodu zbyt ubogiej mieszanki - katalizator rozwalony lub wcale go nie ma - zbyt luźny wydech. |
![]() barrys maluszek , audi b4 c ... szczecin-zelechowo | 2005-03-16 22:08:02
brechtam z ciebie, jestes mechanikiem w wogule ta kontrolka sygnalizuje pewne zaklucenia w instalacji elektrycznej , a tak po za tym jak jest sonda wkrecona to przed katalizatorm i jak nie dziala to obroty silnika falują nie trzymaja sie rowno a jak jest uszokdzona to nie ma zadnej sygnalizacji ! h7yba tylko sie malcami zajmujecie chlopaki nie zrozumcie mmnie zle , ta instrukcja z corsy wam w niczym nie pomoze , proponuje udac sie do serwisu i podpąc pod gniado serwisowe i wszystko bedzie wiadomo , ta vectra ma 1 punktowy wtrysk mam rozumiec ?? |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-03-16 22:10:22 instrukcja byla tylko po to zebym wiedzal mnie wiecje co i jak. wtrysk jednopunktowy tak. no wiec co to moze byc?? jak juz podepne go u mechanika. cos kosztownego?? |
owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2005-03-16 22:11:11
no pop... mi się z ta lambdą wpinaną za kata a poza tym to był tylko strzał, co do tego co może powodować sonda uszkodzona to akurat wiem bo miałem jazdy z tym gównem w octavii i się niedogrzewała i paliła troszkę za dużo (12 w mieście z silnika 1.6), wymiana sondy i objawy zniknęły. a mechanik to ze mnie zaden . |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-03-16 22:13:30 ndamienie jeszcze tylko ze zaczela sie swiecic po wymianie chlodnicy czyli wczoraj. nie wiem czy to zbieg okolicznosci. |
![]() barrys maluszek , audi b4 c ... szczecin-zelechowo | 2005-03-16 22:15:58 sonda nie ma zadnego wpywu na dogrzewanie silnika , ona reguluje sklad spalin na wyjsciu z silnika przed katalizatorem a nie za , bo kat, jest po to zeby to jest nie dopalone ponownie przepalic, to nie ma nic wspolnego ta kontrolka z katalizatorem i mieszanką proponuje przepatrzenie instalacji i to wszystko jak sie nic nie dopatrzycie to do jakiegos mechaniora
, aha taka kontrolka sie nie zaswieci jak jest zbyt uboga mieszanka bo tym reguluje komputer benzyny i nie ma na liczniku takiej pozycji nawet " uboga mieszanka takie glupoty to hyba 5 letnie dzieci lykna i to nie zawsze!! |
![]() barrys maluszek , audi b4 c ... szczecin-zelechowo | 2005-03-16 22:16:35
|
X-man X1/9 Katowice | 2005-03-16 22:18:38 Powtórzę - zmostkuj piny A i B w złżczu diagnostycznym, włącz zapłon i napisz co wymigało. |
![]() barrys maluszek , audi b4 c ... szczecin-zelechowo | 2005-03-16 22:20:46
bedziesz oddawal za spalony procesor benzyny ??? ciekawe gdzie stosują takie metody ?? |
X-man X1/9 Katowice | 2005-03-16 23:02:59
A niby co ma się spalić????? Znasz się na tym? Bo odnoszę wrażenie że nie. Tam jest poczciwe złacze ALDL i w ten sposób wywołuje się kody migowe. A takie metody to stosują w warsztacie. |
maskekk F&F Wolny Słuchacz :) Pzn | 2005-03-17 23:08:13 Tez mis ie wydaje ze sie niznasz czesto sie zdarza ze sa dwie sondy za katem i przed. zmostkuj piny i oblukaj ile razy mignie kontrolka tak jak mowi Xman. ta kontrolka to mi sie wydaje ze jest oed pompy paliwa. |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2005-03-17 23:19:16 bylem dzis na przegladzie i nic nie mowilem kolesiowi o kontrolce i wyszlo ze jest za bogata mieszanka (tak mi powiedzial bylo za duzo CO) a kontrolka dalej sie zapala. |
![]() Kwadrat125 F&F Sympatyk Fiat 125p Mielec/Kraków | 2005-03-17 23:22:41 tez mialem cos podobnego w astrze ale mechanik powiedzial ze to zaden problem bo to wina jakiejs elektroniki w instalacji gazowej ...po pewnym czasie przestala swiecic |
maskekk F&F Wolny Słuchacz :) Pzn | 2005-03-17 23:31:03 czyli pada sonda lambda. |
Blady F&F Sympatyk FIAT | 2005-03-17 23:44:03 U mnie jak tak się działo , w serwisie zresetowali kompa i było OK , po 3 tys kilosów zapaliła się znów , potem zgasła , i tak coraz częściej , w końcu wymienili sonde i przednią część układu wydechowego - miała przedmuchy potem było OK ... |