Dostępność tulejek wałka pośredniego w 2.0 DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko czy jest jakaś szansa żeby kupić oryginalne tulejki[czyt. bez dorabiania] wałka pośredniego w 2.0 DOHC. Dajcie znać czy komuś sie może udało coś takiego dostać, gdzie, w jakiej części kraju. Może po numerach wybitych na starych tulejach da rade coś wykombinować nowego ewentualnie w nadwymiarze. A w razie czego to czy materiał typu brąz fosforowy B101 sie nada na te elementy W jakimś dawnym poście ktoś go zachwalał. Zbił mnie z tropu jednak taki jeden mechanior ktory stwierdził że to sie nie nada itp,. Ja bede szukał tego towaru jutro u mnie po sklepach może mi sie poszczęści .

Cytat:
2005-06-23 23:56:20, Marco125-20 pisze:
Mam pytanko czy jest jakaś szansa żeby kupić oryginalne tulejki[czyt. bez dorabiania] wałka pośredniego w 2.0 DOHC.

Marna, wręcz bliska zeru z dokładnością do 3 miejsc po przecinku.
Cytat:
A w razie czego to czy materiał typu brąz fosforowy B101 sie nada na te elementy

Nie jestem specjalistą z metalurgii i nie umiem powiedzieć czy akurat te oznaczenie jest ok., ale brąz fosforowy jak najbardziej się nadaje na tulejkę (z tego dorabiałem).
Cytat:
Ja bede szukał tego towaru jutro u mnie po sklepach może mi sie poszczęści .

Powodzenia

ja kupilem kiedys zestaw firmy AE, nie pamietam juz numeru ale postaram sie jutro zobaczyc bo akurat bede je wsadzal do bloku. nie pamietam ile kosztowaly bo to bylo dosc dawno

Niemożliwe a jednak u mnie w Skierniewicach są osiągalne a nawet jest ich troche na zapas , wymagają tylko ściągnięcia z hurtowni{tak sobie zażartowali że mają ich cały wagon } Problem jest tylko w tym że mają tylko nominalne , ale to i tak coś .Cena za komplet to 58zł.

Cytat:
ja kupilem kiedys zestaw firmy AE, nie pamietam juz numeru ale postaram sie jutro zobaczyc bo akurat bede je wsadzal do bloku. nie pamietam ile kosztowaly bo to bylo dosc dawno

A jeszcze pytanko do wciśnięcia tych tulei w blok urzywasz jakiś dorabianych krążków + śróba do wciągnięcia ewentualnie młotek, czy może metoda ciepło - zimno . czy może jakoś to sie inaczej robi? Robił to ktoś kiedys sam.??

Cytat:
2005-06-24 18:45:59, Marco125-20 pisze:
A jeszcze pytanko do wciśnięcia tych tulei w blok urzywasz jakiś dorabianych krążków + śróba do wciągnięcia ewentualnie młotek, czy może metoda ciepło - zimno . czy może jakoś to sie inaczej robi? Robił to ktoś kiedys sam.??

Sam ? w zyciu tego nie zrobisz bez specjalnego sprzetu. Te tulejki nawet w nominale są nadwymiarowe. Wprasowywuje sie je w blok a nastepnie wytaczadłem honuje sie pod srednice czopów wałka posredniego, a mało tego nalezy zachowac osiowosc i prostopadłosc do bloku. A sam to mozesz sobie panewki korobowe załozyc i głowne.

dorobilem przyrzad i mlotek, wszystko dziala jak najlepiej moze toi niefachowe ale lepsze niz wywalona panewka, jakbym nie musial uzywac aparatu zaplonowego na glowicy to bym calkowicie wywalil ten walek posredni

Cytat:
2005-06-27 01:26:04, Walezy pisze:
dorobilem przyrzad i mlotek, wszystko dziala jak najlepiej moze toi niefachowe ale lepsze niz wywalona panewka, jakbym nie musial uzywac aparatu zaplonowego na glowicy to bym calkowicie wywalil ten walek posredni

Tomek, chyba chodzi Ci na bloku, a nie na głowicy. bo pompe olejową masz za silnikiem. Wiec przed wyrzuceniem wałka trzyma Cie aparat zapłonowy w bloku.

Jeżeli chodzi o ten mały wałek przy pompie wody (nie znam sie na silnikach wiec nie bede cwaniaczył ) to ja miałem wstawiane tam jakies panewki. Czy o to chodzi? Bo jak tak to pewnie mógł by to zamówic dla ciebie.

oczywiscie ze chodzilo o aparat na bloku, male niedopatrzenie

jak sprawdzić tą tulejkę? Chodzi mi zwłaszcza o sytuację "silnik na wierzchu".

[ wiadomość edytowana przez: Cyneq dnia 2005-10-12 15:50:51 ]

odkopanie trupa

dla Tych co nie mogą dostać orginalnych tulejek lub nie mają dostepu do dorabiaczy to się napewno przyda: jako zamiennika przedniej tulejki mozna zastosować tulejke z najmniejszego czopa wałka rozrządu Żuka. Trzeba ją tylko zwezić i skrócić bo jest prawie 2 razy szersza.

Hehehe ,świetny patent , dzięki za info. Wielu osobom na peno się przyda.