Dobor felg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
orientujecie sie moze jakie felgi mozna wstawic do e46? Chodzi mi dokladnie o rozmiar felgi i skrajne szerokosci jakie mozna na bia zalozyc. I co to jest to ET/offset? regulki przeczytalem ale i tak nic mi to nie mowi. Prosze o troche "lopatologi". Czy tym offsetem mozna osiagnac efekt wypchniecia kol na zebnatrz taki jak przy zastosowaniu dystansow? dzieki i pozdrawiam.

Zajrzyj tutaj

E46 325i LIGHT ALLOY RIM

Są tu podane wszystkie wielkości felg wraz z odpowiednimi oponami.

Moje zdanie jest takie, że dla E46 dobre duże koła to felgi 7Jx16 + opony 205/55R16. Można jeszcze pokusić się o opony 225/50R16 przy tych felgach. Zakładanie felg o większych średnicach pogarsza tylko komfort jazdy, szczególnie na polskich drogach.

Offset (ET) to przesunięcie środka opony względem płaszczyzny styku felgi z piastą. Nie wolno zmieniać offsetu felgi, gdyż zmienia to geometrię zawieszenia. Poza tym zmiana offsetu wykracza poza homologację pojazdu, co może być poważnym problemem przy kolizji, szczególnie za granicą.

dzieki bardzo za szybka odpowiedz i za linka. Moglem napisac ze interesuje mnie zamiana z 17" na 18" lub 19". a z tym offsetem....
dystanse sa nielegalne? no jak to jest ze firmy tuningowe maja tak ladnie dopasowane oponki do nadwozia. musza zmieniac offset. ale dzieki wielkie

Firmy tunningowe oferują różne cuda. Czy jest to lepsze czy gorsze, można stwierdzić przy ściganiu się na torach lub w rajdach. Niestety wynalazki takie nie nadają się do jazdy codziennej po drogach publicznych.

a jeszcze jedno pytanko.... jak zmieni sie ET np z 47 na 40 to w ktora strone sie przesunie opona? na zewnatrz auta czy sie bardziej schowa? bo juz sam nie wiem. mam z przodu 8J ET47 z tylu 8J ET47 i bmw oferuje jeszcze do mojego modelu 8,5J ET50 na tyl. producenci felg oferuja kolka z ET od 27 do 50... i teraz sam nie wiem jak to sie ma do tego ze nie mozna zmieniac ET. czy przy zmianie felg wogole braliscie to pod uwagte? bo moze popadam w jakas paranoje...

Cytat:
jak zmieni sie ET np z 47 na 40 to w ktora strone sie przesunie opona

do wewnątrz.
parametr ET jest bardzo istotny. o ile w przypadku zwiększenia ET mozna cos jeszcze wykombinować zakładając dystanse, to w przypadku zbyt małego ET nie da się zrobic nic, no chyba że poszerzyć błotniki. zreszta ten temat juz omawiałem całkiem niedawno. więc zachęcam do korzystania z wyszukiwarki.
pozdrawiam