Który lepszy cyfrzak?canon A85 czy 510?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam pytanie do tych którzy się trochę znają na aparatach cyfrowych. Mam zamiar kupić jeden z dwóch canonów A85 lub A510. W związku z tym pytanie który?
podobno a85 zamazują czasami obraz? czy to prawda?
poniżej podaję stronkę na której jest porównanie
porównanie canonów
aha mogę je kupić w podobnej cenie
z góry dzięki

kolega kupil ostatnio a510 i tez zastanawial sie nad a85 choc bardziej proponowali mu a80

Cytat:
2005-03-08 08:16:19, PUNIU pisze:
kolega kupil ostatnio a510 i tez zastanawial sie nad a85 choc bardziej proponowali mu a80

a wiesz może dlaczego?

Chyba wziąbym 510
- ma lepszy zoom (4X),
-przesłona od 2,6 - powinny wychodzic lepsze jasniejsze zdjecia,
-Tylko 2 baterie, może na krocej wystarczą, ale aparat będzie mniejszy i lżejszy.
Z wad to:
-Ma jednak tylko 3 mega ,
-karty osobiscie preferuje CF, choć SD chyba też nie są drogie, a może są nawet szybsze,
-odrobinę słabsza lampa, ale to chyba nie jest duży problem.
Te 4 mega kuszą w A85, ale to już Twoja decyzja.

Cytat:
Te 4 mega kuszą w A85,

no właśnie, kuszą
czytam też p tych aparatach na forum foto i nie zabardzo polecają a85 ale nie podają dokładnych powodów

A510 przy nizszej rozdzielczosci ma wieksza matryce ??
1/2.5'' do 1/2.7'' w A85 ??
Ja mam A70 (3.2Mpix) i odbitki wychodza baaardzo dobre (max co robilem to 13x9 ale sa bardzo ostre i nie ma pikselozy na krawedziach).
Teoretycznie taka rozdzielczosc wystarczy dla odbitek 10x15 - potrzebujesz wiecej ??

Wada kart CF jest powolny zapis. Przez to jest ograniczenie nagrywania filmu do 30 sekund. Dowiedz sie czy w A510 tez tak ma.

Narazie obstawiam za A510

kacza: a orientujesz się czy jest duża utrata jakości przy trochę wiekszych zdjęciach niż 10x15?

Cytat:
2005-03-08 09:03:58, darasb pisze:
kacza: a orientujesz się czy jest duża utrata jakości przy trochę wiekszych zdjęciach niż 10x15?

Nie mam pojecia - zajmuje sie tym totalnie dla zabawy wiec ekspertem nie jestem... po glowie mi lata tylko jakas taka tabelka, gdzie bylo napisane, ze odbitki wieksze od 10x15 to juz conajmniej 4Mpix aparatem...

Polecilem juz Canona moim znajomym i z samej marki wszyscy sa zadowoleni. Ma bardzo dobra optyke i co nie mniej wazne mozliwosc manualnego ustawiania wszelkich parametrow.

Aha i koniecznie poszukaj sobie aparatu na http://www.gemino.pl/ mozna naprawde znalezc super oferty... (na przyklad A510 za okolo 790 zl)

Cytat:
2005-03-08 09:19:05, kacza pisze:
Nie mam pojecia - zajmuje sie tym totalnie dla zabawy wiec ekspertem nie jestem... po glowie mi lata tylko jakas taka tabelka, gdzie bylo napisane, ze odbitki wieksze od 10x15 to juz conajmniej 4Mpix aparatem... Polecilem juz Canona moim znajomym i z samej marki wszyscy sa zadowoleni. Ma bardzo dobra optyke i co nie mniej wazne mozliwosc manualnego ustawiania wszelkich parametrow. Aha i koniecznie poszukaj sobie aparatu na http://www.gemino.pl/ mozna naprawde znalezc super oferty... (na przyklad A510 za okolo 790 zl)

za 840 mogę mieć 510+ ładowarka, a za 850 A85 bez ładowarki
ale dzięki

Cytat:
2005-03-08 08:54:22, kacza pisze:
A510 przy nizszej rozdzielczosci ma wieksza matryce ?? 1/2.5'' do 1/2.7'' w A85 ?? Ja mam A70 (3.2Mpix) i odbitki wychodza baaardzo dobre (max co robilem to 13x9 ale sa bardzo ostre i nie ma pikselozy na krawedziach). Teoretycznie taka rozdzielczosc wystarczy dla odbitek 10x15 - potrzebujesz wiecej ?? Wada kart CF jest powolny zapis. Przez to jest ograniczenie nagrywania filmu do 30 sekund. Dowiedz sie czy w A510 tez tak ma. Narazie obstawiam za A510

Nie wprowadzajcie kolegi w błąda. Przecież z 2 MP format 10x15 robi się spokojnie. A to nie wszysto, bo wywoływałem fotki 15x21 i też były spoko. A jeśli chcecie większe to wystarczy na kompie interpolować i już.

A tutaj prosze tabela jakie fotki z ilu Mpixeli w Agfie:

AGFA

ja nie wiem jakie bedziesz robil zdjecia ale ja mam A75 z 3M matrycą i zdjęcia wychodzą bardzo ładne zeby nie powiedziec ze zaj... i powiem ze powinna Ci w zupełności wystarczyć ta matryca no chyba że bedziesz robil zdjecia formatu A4

mam bateryjki 4x 2300mAh i starczają mi na naprawde dlugie pstrykanie nawet z fleshem (prawie cala pamięć 512MB roznych zdjec + usowanie i oglądanie) wiec u Ciebie powinno byc podobnie

co do A85 to bardzo fajny napewno bym nie kupił A80 z tym dziwnym wyswietlaczem zapewne wiecej zabawy niz pozytku z niego

A510 to trudno powiedziec , troszkę drobgie sa karty SD z tego co kieds oglądałem nom i 2 baterie ciekawe na ile starczają ??

za to optyczny fajny bo x4 ale jak czasem pijesz to bedzie Ci reka drżeć i nie bedziesz mial ostrosci hehe

pozdrawiam papa

dzięki za porady
już zdecydowałem (chyba ) biorę 510
faktycznie te 4Mpix mi do szczęścia nie potrzebne, aparacik używaać będę do amatorszczyzny, tym bardziej jak zobaczyłem porównanie agfy(dzięki mastercheat)
yorqs: a75 lepiej jest oceniana niż a85 więc możesz być zadowolony(ktoś na foto forum napisał że 85 to pomyłka )

i na koniec

proszę nie wprowadzać kolegi w "błąda"

[ wiadomość edytowana przez: darasb dnia 2005-03-08 13:41:24 ]

[ wiadomość edytowana przez: darasb dnia 2005-03-08 13:42:34 ]