| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-08 23:42:18 W Polsce swiadomosc mozliwosci napedzania pojazdow gazem CNG (Compressed Natural Gas) jest bardzo niska, a ze mam kontakt z osobami ktore zajmuja sie tworzeniem rynku CNG w Polsce, to chcialbym sie podzielic podstawowymi informacjami o tej technologii.
Mysle, ze wielu forumowiczow slyszalo juz o tym paliwie, ale pewnie znajdzie sie tez kilku dla ktorych bedzie to nowosc. CNG to nic innego jak gaz ziemny (ten z kuchenki gazowej w kuchni) tylko ze bardzo mocno sprezony (20 atm.). LPG dla porownania sprezone jest do ok. 5-7 atm. Ogromna zaleta tego paliwa to jego koszt (ok. 1,20 zl/kg.). Niestety z powodu braku regulacji prawnych w Polsce rynek ten bardzo kuleje. Mamy w calej Polsce 22 stacje tankowania z czego tylko 8 jest ogolnodostepna. Skoro jest to zwykly gaz z rury istnieje mozliwosc zakupienia dystrybutora (koszt ok. 4000-5000 USD) i tankowania go przy wlasnym domu. Dystrybutor jest wielkosci powiedzmy monitora i moze byc mobilny, zatem moze sie na niego zlozyc kilku sasiadow i beda go brac od siebie i przylaczac do wlasnej instalacji domowej w celu zatankowania wlasnego samochodu. CNG to paliwo bardzo "kaloryczne" bo ma az 130 oktanow. Pierwszy silnik na CNG zostal stworzony w 1860r.!!! Dzis zasilane sa nim samochody, samoloty, helikoptery, gokarty, kosiarki, promy... etc. Jest to rowniez paliwo niezwykle ekologiczne i w wielu krajach europejskich te samochody maja wiele przywilejow (zwolnienie z oplat parkingowych, mozliwosc korzystania z pasow dla autobusow, zezwolenie na wjazd do scislego centrum, ulgi w oplatach podatkowych etc.). Jest to jedyne paliwo juz dzis spelniajace obecne i przyszle normy UE dot. emisji spalin. Dzis prawie wszystkie firmy motoryzacyjne produkuja modele samochodow zasilane tym gazem poczawszy od Mercedesa (modele z oznaczeniem NGT), Opla, Fiata itd az po firmy produkujace autobusy i ciezarowki. Jako ciekawostke moge podac, ze na gaz CNG zasilane sa samochody gazowni juz chyba od '97 roku. Mimo ze wystepuje tu ogromne cisnienie, paliwo to uznawane jest za najbezpieczniejsze ze stosowanych. To cisnienie jest ku zaskoczeniu wielu gwarantem bezpieczenstwa, bo dzieki niemu w razie przebicia gaz sie momentalnie ulatnia i nie zalega jak np. benzyna w miejscu wypadku. Ponadto gaz ziemny ma dwukrotnie wyzsza temp. zaplonu niz LPG, benzyna lub olej napedowy. Nawet w przypadku zapalenia nie nastapi eksplozja, poniewaz bedzie sie palil tylko wylatujacy gaz na tej samej zasadzie co w kuchence gazowej, to paliwo nie wybucha. Ponadto gaz rozprezajac sie z takiego cisnienia (przypomne 20 atm.) ulega duzemu schlodzeniu i po kilku chwilach w miejscu przebicia tworzy sie czop lodowy (z pary zawartej w powietrzu) ktory tamuje ulatnianie sie gazu. Co zaskakujace gaz CNG wydluza zywotnosc silnika (o ok. 20%), poniewaz jego spalanie jest calkowite, a do tego nie powoduje korozji. W nowoczesnych samochodach z instalacja fabryczna nie ma rowniez problemu z zajmowaniem miejsca przez zbiorniki, poniewaz sa one montowane pod podwoziem, zatem przestrzen do sypozycji jest niezmieniona. Zbiorniki przechodza bardzo rygorystyczne testy wytrzymalosci i np. przy tescie spalania jedyna sprawna czescia samochodu po spaleniu byly wlasnie zbiorniki gazu. Trzeba tez powiedziec o drugiej stronie medalu. Sa 2 problemy zwiazane z tym typem paliwa: - zbiorniki montowane w dzisiejszych samochodach wystarczaja na 300 - 400 km. Oczywiscie samochod ma rowniez zasilanie benzynowe wiec to jest jedno wyjscie w dluzszych podrozach. Drugim rozwiazaniem jest LNG (Liquid Natural Gas) czyli ten sam gaz tylko plynny, ktory ma 3 razy wieksza wydajnosc czyli z 300km robi sie 900km. Niestety w Polsce jest jeszcze prawie niedostepny. - drugi problem to znikoma ilosc stacji tankowania w Polsce (podkreslam w Polsce). Wynika to z malej swiadomosci spoleczenstwa o tym paliwie (dlatego ten post), a co za tym idzie slabymi regulacjami prawnymi co nie pozwala na rozwoj tego rynku. Ktos zapyta po co ja tu pisze te wypociny. Chodzi mi o rozprzestrzenienie informacji o tym tanim i ekologicznym paliwie. Jedna z niewielu rzeczy jakie pamietam z moich wyjazdow do Bułgarii z dziecinstwa byly samochody w Rumunii z dziwnymi butlami umiejscowionymi gdzie sie dalo. Teraz wiem ze to byly zbiorniki CNG. Oni juz wtedy wiedzieli ze to sie oplaca. Czy my jestesmy az tak bogaci zeby jezdzic za 3,80 zamiast 1,20. Przykladowo koszt 100km moim Pony na benzyne to ok. 34zl (samo paliwo). Mercedes E200 NGT te 100km przejedzie za 7zl. I nie trzeba kupowac Mercedesa, sa Ople Astry, Fiaty Punto i prawie kazdy inny model tylko my o tym nie wiemy i nie sa one dostepne na naszym rynku. Moze czas to zmienic... |
Karolek_a HF MEMBER ECLIPSE warszawa | 2005-03-08 23:50:33 a jakis hyundai jest ?? hhe... dobrze wiedziec o czyms takim ![]() |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-09 21:44:36 Kolejna alternatywa, by obniżyć koszty. Czy sama instalacja zasilająca jest taka sama jak w przypadku LPG, czy też inna? Jaki jest koszt instalacji w zależności od typu silnika? |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-09 22:57:46 @Bolls:
Nie instalacja nie jest ta sama, jest to inna instalacja, ale chyba sie wiele nie roznia. Natomiast roznia sie na tyle ze nie mozna miec instalacji na jeden gaz i jezdzic na drugim. Jesli chodzi o koszt zalozenia to nie znam, wiem ze firma ELPIGAZ zaklada instalacje na CNG. Maja warsztaty we wszystkich wojewodztwach co jest duzym plusem. Mozna napisac maila do odpowiedniego warsztatu i przysla odpowiedz. @Tomek: No niestety z tankowaniem w Polsce jest trudno. Jesli sie jezdzi po Warszawie to ok, tu mozna zatankowac, ale jak sie jedzie w trase to juz trzeba planowac tankowania. Ale wlasnie o to chodzi, aby sie to rozwinelo trzeba to promowac, bo inaczej sami wiecie - wiedza na ten temat w Polsce jest znikoma, a i specjalistów przez duze S moznaby w Polsce wyliczyc na palcach obu rak. |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-09 23:14:31
Właśnie, mialem na myśli jakie są różnice pomiędzy tymi instalacjami i jaki jest koszt w stosunku do standardowej LPG. To zrozumiale, że kazda nowość potzrebuje czasu na wdrożenie, ale jeśli będzie to tzw hit rynkowy, to nie będziemy długo czekać. |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-09 23:50:03
Bolls, przepraszam, ale Ty w kabarecie pracujesz czy jak? Czy od 1860 roku to jeszcze jest nowosc. Zartuje oczywiscie, nie obrazaj sie, ale na powaznie to nie jest zadna nowosc.
Ta technologia jest szeroko stosowana na swiecie juz pewnie od ok. 20 lat. Obecnie na swiecie jezdzi juz ponad 3mln samochodow na to paliwo i istnieje ponad 450.000 stacji tankowania. Ta technologia nie jest nowoscia ani na swiecie ani w Polsce, tylko z dziwnych wzgledow wystepuje wiele problemow legislacyjnych skutecznie zatrzymujacych rozwoj tego rynku u nas. Obecny stan jest wygodny i dla panstwa i dla lobby paliwowego. Pomysl na czym panstwo lepiej zarobi, czy jesli bedzie pobierac podatek w formie procentu od 1,50 z U95 czy 0,50 z CNG (to sa orientacyjne rzeczywiste ceny jednostki danego paliwa, bo nie wiem czy wiecie ze ok. 60% tego co placimy na stacji to podatki i akcyza, a wiec ze 100zl wydanych na paliwo tylko 40zl to jego rzeczywisty koszt). Nie chce sie zaglebiac w szczegoly, ja troche upraszaczam, bo podatek jest liczony nie od ceny a od tony paliwa, ale cena ma znaczenie. No a od strony sprzedawcow, gdzie mozna upchnac wieksza marze w 3,80 czy 1,20? Polacy sa mistrzami myslenia krotkodystansowego, przy mysleniu bardziej dalekosieznym dostajemy juz zadyszki. No ale na koniec dobra nowina. Jedyna nadzieja na rozwoj tego rynku sa regulacje UE, ktore zakladaja ze udzial CNG w rynku paliw musi wyniesc min. 2% do roku 2010. Mnie az serce boli jak pomysle ile naszych pieniedzy moznaby zaoszczedzic jesli nasze autobusy jezdzilyby jak na zachodzie na 3 razy tansze paliwo. I o ile mniej by w miastach smierdzialo, bo to paliwo jak juz pisalem jest niezwykle ekologiczne (zreszta sami wiece, czy jak gotujecie obiad to z kuchenki smierdzi tak jak z rury wydechowej Waszego samochodu) |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-03-10 00:09:29
Nie obrażam się, nie interesowałem się dotąd gazem jako paliwem do mojego samochodu i stąd ta niewiedza. Ale chyba w czymś się kopnąłeś, bo wg Twoich wyliczeń wynika że na jedną stację wypada 6,666 samochodu napędzanego tym paliwem, to chyba trochę nieekonomiczne dla dystrybutorów !!!
Nie neguję Twojej wypowiedzi, pytam jako osoba niedoinformowana, która dotąd nie miała z tym kontaktu. Dla jednych jest to oczywista sprawa (bo znają) a dla innych nowość. Pomimo wszystko, lubię zapach spalonej benzyny a nie gazu (taki mój mały sentyment).
[ wiadomość edytowana przez: Bolls_no1 dnia 2005-03-10 00:18:43 ] |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-10 00:29:37 Przepraszam jesli moja odpowiedz byla niemila, nie mialem takiego zamiaru. Ja od nikogo nie oczekuje wiedzy o tym paliwie, raczej spodziewam sie czegos przeciwnego, dlatego nie mialem zamiaru wytykac czyjejs niewiedzy (moja wiedza na ten temat tez jest znikoma, wiecie mniej wiecej juz tyle co ja ), chcialem tylko wyjasnic jak to u nas dziala.
Jesli chodzi o te liczby to nie sa moje wyliczenia, ale dane jakie posiadam i moim zdaniem sa jak najbardziej realne. To nie sa stacje gdzie jest samo CNG, to sa stacje gdzie oprocz wszystkich innych paliw jest rowniez CNG. To paliwo jest o tyle bezproblemowe, ze jego nie trzeba dowozic ani skladowac, do stacji doprowadzona jest rura z gazowni i juz, a wiec koszty zwiazane z dodatkowa dystrybucja tego paliwa sa znikome i raczej jednorazowe (przylaczenie + dystrybutor). Natomiast jesli chodzi o zapach beznyny, zgadzam sie tez mam do niego jakis sentyment. Chce tylko zauwazyc ze pisalem o autobusach miejskich, a one sa napedzane na rope, a do tego zapachu ja nie mam najmniejszego sentymentu i ciesze sie ze moj Pony, choc stary ma zamkniecie obiegu powietrza w samochodzie. W ruchu miejskim przydaje sie czesto, kiedy wypadnie mi znalezc sie za startujacym autobusem. Jeszcze te stare Ikarusy mialy rure gdzies w polowie autobusu z boku, a polskie Jelcze maja bezmyslnie rure prosto z tylu i dmuchaja tym smrodem prosto do wlotu powietrza w samochodzie. No a CNG po spaleniu jest bezwonne. [ wiadomość edytowana przez: Kolargol dnia 2005-03-10 00:32:19 ] |
Reyn23 HF MEMBER Pony 1.5 GLS Stary Sącz | 2005-03-10 17:40:23 No to teraz pozostało zmieniac instalacje LPG na CNG Niestety trzeba wziasc pod uwage kilka zeczy!!! Jesli stanie sie to tak popularne jak LPG to ceny gaze tez napewno pójda w góre Nasi "znakomici" politycy i tak musza na czym zarabiac Z tego co pamietam to LPG tez był bardzo tani a i tak teraz robia na nim niezły interes!! Co do tankowania-pomysł bardzo ciekawy (w domu tankowac z kuchenki) Niestety nasza kochana polityka zdziera z nasz na kazdzym kroku i nie moze dopuscic by gotowanie objadu w domu kosztowało majatek Ale Ciekawa alternatywa dla LPG!! Jestem za TAK |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-10 20:44:57 jak sie nie myle wyczytalem 120 oktanow to sie przy tym Vpower chowa hoho druga sparwa macie do kogos jakies namiary kto ma to i na tym jezdzi ? Teraz juz chyba mi wszystko pasuje bo kiedys mi ktos opowiadal ze chyba w niemczech chcial zatankowac gaz ( LPG) podjechal i nie mogl bo wlasnie tam maja ziemny ;] |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-10 21:59:50 Jesli chodzi o podniesienie ceny tego paliwa jak juz stanie sie popularne to oczywiscie jest to mozliwe, ale pamietajcie, ze gaz ziemny uzywany jest rowniez w kuchenkach domowych i to stanowi pewne ograniczenie dla wladz do podnoszenia cen, bo cala Polska nie pozwoli sobie podniesc kosztow robienia obiadu lub ogrzewania domu, tylko dlatego ze gaz ziemny znalazl nowe zastosowanie i teraz beda nim zasilane samochody. Musieliby podniesc cene jedynie tego gazu sprzedawanego na stacjach, co byloby nielogiczne bo w koncu to ten sam gaz z tej samej rury co w domu, a zreszta Polak na pewno znalalby obejscie tego przepisu i tankowlby ten tanszy z "kuchenki".
Natomiast jesli chodzi o stacje w Niemczech to o ile mi wiadomo na wiekszosci jesli juz, to maja obydwa typy gazu, ale widac sa juz takie tylko z CNG bez LPG. A faktem jest ze zawor CNG jest inny niz LPG i nie da sie pomylkowo zatankowac jednego zamiast drugiego, bo nie da sie podlaczyc takiego zaworu do zlego dystrybutora. |
LimaK Corolla E9 Warszawa | 2005-03-10 22:50:24 Ja slyszalem ze jak sie sciaga autko z Belgii albo z Holandii, to trzeba brać takie bez gazu, bo oni instalacje mają podczepiane pod kuchenki domowe Oczywiscie zartuje, ale mowa byla o tym ze jezdzi sie tam na ziemnym, ze zaworki sa inne i cala instalacja w ogole blablabla. Ale jak to juz w Europie jest, to eweidentnie jest komus nie na rękę wprowadzic to do Polski, skoro jeszcze tego nie ma. Tzw GrupaTrzymającaWładze musi uskuteczniac tankowanie za 3,60, bo przeciez 1,20 to skandal. Gdzie by sie w tym zmiescil jakikolwiek podatek..
Jesli to sie spopularyzuje szybko, to sobie załoze do nowego Hyu. |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-11 00:37:46 LimaK ma racje, nawet nie wiecie ile osob sprowadzilo z zachodu samochod i to do tego z wielka radoscia bo od razu z instalacja gazowa. Jak wracali powiedzmy przez Niemcy wszystko ok tankowali na stacji gaz i bylo lux. Pierwsze zaskoczenie bylo dopiero w Polsce kiedy trzeba bylo znow zatankowac. Zajezdzaja na stacje a tam zonk - nie pasuje koncowka. No to koles mysli "pewnie tam maja inne zawory, przeciez po drodze w Niemczech tankowalem gaz i bylo ok". Wiec dzwoni do warsztatu czy by mu nie zmienili zaworu. Oczywiscie pan mechanik entuzjastycznie oznajmia ze oczywiscie czemu nie. Wiec rozluzniony gostek zajezdza do mechanika i drugi zonk, mechanik mowi "ale panie co pan tu masz, przeciez to instalacja CNG tego sie nie da przerobic na LPG". W tym momencie mechanik ma godzinke w plecy w ciagu ktorej tlumaczy zrozpaczonemu nabywcy pojazdu z gazem, ze to nie ten sam gaz i ze nic nie moze zrobic. A tu jeszcze samochod trzeba zarejestrowac. Wiec gostek zeby nie miec wiecej klopotow decyduje sie na zdjecie instalcacji gazowej i w rezultacie otrzymuje przeplaconego w tej sytuacji benzyniaka. Nie wymyslilem tego schematu, tak sie zdarzylo nie raz na prawde.
A eqs pytal o namiary na kogos kto ma taki wozek na CNG. Wiec ja znam jedna osobe ktora ma Mercedesa E200 NGT. Niestety ten samochod ma moze 1,5 miesiaca wiec nie mozna powiedziec nic z perspektywy czasu. Natomiast moge powiedziec 2 rzeczy: jest na prawde tanio (jak juz pisalem 100 km za 7zł) no i kopa mu nie brakuje. Jechalem nim, tzn bylem wieziony, i prezentowano mi jakie ma odejscie ten samochod (mimo ze automat) i wgniata w fotel, a nie bylo to ruszanie tylko przyspieszanie z ok 80 do 130. Zdecydowanie nie to co LPG. |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-11 07:36:04 Koralgol powiedzmy tak pisz co tu wiesz wszystko bo zalozmy ze ja mam dojscie do pieniedzy i sklonny bym byl nawet postawic taka stacje Koszt jak widac dosc nie wielkie bo samo urzadzenie 20 tys Interesuje mnie jak silnik na tym chdzi bo pisales ze to ma 120 oktanow wiec benzyna jest przy tym bez konkurecji nie wiem czy dobrze zrozumialem... pomijajac te oktany wystarczy ze moc bedzie wieksza od LPG i koszt mniejszy i ludzi na to nie bedzie brakowac tylko podstawowe pytanie czy benzyniaka mozna bez wiekszego problemu przerobic i jaki jest to koszt takiej instalacji :] bardzo mnie to zainteresowalo ![]() |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-11 10:54:13
Kilka rzeczy wymaga sprostowania: 1. Z tego co mi mowiono CNG ma 130 oktanow a nie 120, ale wydaje mi sie ze to nie zwieksza mocy silnika, natomiast zdecydowanie jej tez nie zmiejsza. Prawdopodobnie mieszanka jest tak ustalana w silniku aby samochod na gazie mial jednakowe osiagi jak na benzynie (tak jest w przypadku tego Mercedesa, ma odentyczne) 2. Silnik chodzi bez zarzutu, dane mowia ze jego zywotnosc zwieksza sie o 20%. Tak jak pisalem samochody gazowni jezdza na to juz od '97 roku, a Zremb produkowal wozki widlowe na CNG juz chyba przed '89 rokiem. Jesli pamietacie takie stare reklamy "oferta Zrembu zawsze na czasie" to m.in. byly modele na CNG 3. Chyba najwazniejsze - przykro mi to pisac ale te 4000-5000 USD to koszt dystrybutora domowego. Rozni sie on od takiego na stacji tym ze jest to proces powolnego tankowania i zajmuje ok 5 godz. Do domu na noc jak znalazl, ale na stcje sie nie nadaje. Natomiast nie wiem ile kosztuje dystrybutor, w ktorym proces ten trwa ok. 3 min. No i jeszcze jeden problem, obawiam sie ze aktualnie jeszcze rynek jest za malo rozwiniety zeby postawic stacje na CNG jedynie. Natomiast jesli chcialbys postawic stacje na wszystkie paliwa wlacznie z tym, to wiem ze zrodla ktore sie tym zajmuje, ze jest to koszt liczony w milionach Euro. |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-11 17:13:58 zapewne regulacje beda kulec wiele lat... Oczywiscie koralgol w gre nie wchodzi cala stacja za ogrome koszty raczej dogadanie sie z wlascicielem stacji i podczepienie sie pod niego lub postawienie LPG i CNG bo niestety koszty postawienia calej stacji sa ogromne a Troche zaskoczyla mnie ta maszyna do tankowania 5 h ale sadze ze maszyna do tankowania normalnego bedzie napewno drozsza ale to zawsze mozna pokmbinowac uzywane albo cus :] mozesz podac koszty jeszcze takiej instalacji dla zwyklego samochodu benzynowego zalozmy nowszego hyundaia ;] |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-11 23:03:38 Jesli chodzi o akcyze to niestety nawet gdyby nasz rzad byl taki dobry i chcial ja zniesc na te paliwa to niestety nie moze, poniewaz podatek akcyzowy na alkohole, wyroby tytoniowe i oleje mineralne (czyt. paliwa) podlega harmonizacji UE. Unia ustala pewna minimalna stawke tego podatku dla wszystkich krajow, aby te miedzy soba nie mogly konkurowac tymi towarami za pomoca podatku. Ale oczywsicie Polska nie ma akcyzy na minimalnym poziomie ustalonym przez Unie wiec ma jeszcze z czego zejsc i moglaby to zrobic wlasnie dla np. CNG czy LPG. Zreszta z tymi podatkami na CNG to ciezka sprawa jak juz bylo pisane, bo jak opdatkowac osobe ktora ma instalacje do tanowana w domu, jak polczyc ktory gaz posedl do samochodu a ktory do kuchenki.
@eqs Niestety kosztu instalacji nie znam, ale dalem wyzej w ktoryms z moich postow linka do firmy ktora ma siec warsztatow w calej Polsce i oni zajmuja sie zakladaniem instalacji rowniez CNG. Kiedys wysylalem im na maila zapytanie o cos i mi odpisali, wiec jest szansa ze orientacyjne ceny moga Ci przeslac mailem. |