MotoNews.pl

Jak to złożyć ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !!! Mam pytanko jak dobrać sprzęt do samochodu żeby to dobrze cykało: Mam radyjko pioneera 4x45 i dostałem w prezencie skrzyneczkę basową (głośniki 2x 30cm) - niby na pudełku pisało 700 wat ale to chyba info dla dzieci - mniejsza o większość - chciałbym sprezentować sobie dobry wzmacniacz i głośniki na przód i tył. Nie mam pojęcia co i jak dobierać bo to nie moja dziedzina - więc zwracam się o pomoc. Nie mam pojęcia czy wystarczy dobrać głośniki pod radio a woofer podłączyc pod wzmacniacz ??? czy wsio podpinać pod wzmacniacz ?? A najlepiej wytłumaczcie mi jak dla młodego szceniaka co i jak po kolei dobierać i po ile watt te głośniki. Z góry wielkie dzięki za pomoc Pozdrawiam

No widze że nie ma kozaka który mi pomoże Wojsko jest z was dumne oby tak dalej

Co jak podłączyć zależy głównie od budżetu, ekonomicznie możesz dac głośniki pod radio a suba pod wzmacniacz - ale lepszy, czystszy i głosniejszy dzwięk uzyskasz mając wszystkio na wzmakach. Jeśli moc ze skrzynki basowej można schować między bajki to powinien Ci wystarczyć piecyk 2x50W. Jeśli chodzi o pozostałe głośniki to generalnie nie ma jednej zasady co jak dobierać, wiele zależy od marki i jakości sprzetu - głośnik głośnikowi nie równy. Ale nie mając audiofilskich aspiracji i używając niezłych sprzętów za rozsądne ludzkie pieniądze możesz przyjąć że moc głośnika powinna być dwa razy większa od mocy wzmacniacza. Mała rada: skrzynkę basową ustaw tak aby głosniki grały do tyłu samochodu, i wówczas odwróć bieguny czyli "+" ze wzmacniacza podłącz na "-" w głośniku a "-" na "+" i będzie masowało żołądek. Wazne jest aby używać dobrych kabelków: sygnałowych, głośnikowych i zasilających wzmacniacz/e. Miłej zabawy z muzą.
PS. Zmień ten obrazek pod nickiem bo mozna miec koszmary nocne.
Pzdr