Zamiana 1.6 na 2.0

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam takie pytanie.planuje zamienic w carinie E silnik 1.6 16 v na mocniejsze 2 literki. chodzi mi glownie o to ktory z silnikow jest bardziej zywotny. znajomy mi ostatnio sprzedal teorie ze 2 walki wiecej wytrzymuja niz zwykle 8v, ale mnie to niezbyt pasuje,. no i jeszcze czy taka wymiana wymaga przerobki samej komory silnika
tak przy okazji moze ktos sie oprientuje, czy jesli mam 2 samochody jeden zarejestrowany w pl drugi w uk, to czy moge sobie zamienic te silniki? oczywiscie obydwa sa na mnie zarejestrowanez tym ze jeden za granica a drugi w kraju, tylko nie bardzo wiem czy nie bede musial jakiejs akcyzy placic.dzieki za odp

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi 2 wałkami a 8V ?? Przecież 2.0 w Carinie też były 16V. Chyba że planujesz przeszczepić silnik nie od Cariny ?
Przeróbek w komorze chyba żadnych. Gorzej może być z elektryką. Na pewno inna poduszka silnika. Wspomaganie: tam gdzie 1.6 ma chłodnicę oleju, 2.0 ma chłodnicę płynu wspomagania, a zbiorniczek z płynem o ile mnie pamięć nie myli, w 1.6 jest na pompie, a w 2.0 osobno na prawym błotniku.
Tyle z grubsza. Szczegóły wyjdą w praniu.
Dopytaj Artoone jak mu poszedł swap w Ave. Konstrukcja bardzo podobna.
Pozdro.

Co do zywotnosci to 2.0 goruje nad 1.6

hmm znaczy ze zylem w slodkiej nieswiadomosci ze te 133KM sie bierze z normalnych ludzkich 8Vale skoro 2 litry sa zywotniejsze to i tak wystarczajacy pretekst zeby zrobic cos takiego, nie wiem tylko ile mnie moj mechanik za to skasuje.jeszcze jeden szczegol... wybaczcie jesli pytanie jest glupie ale czy jest jakas szansa na to ze pompa wodna z jednego do drugiego bedzie pasowala? mam nowke sztuke iszkoda mi trochejakby ktos byl zainteresowany to za jakies 2 miechy bede mial do sprzedania 1.6 w niezlym stanie i od cholery czesci do cariny za pol darmo bo ta 2 litrowke wyrejestruje i rozbiore.oczywiscie jesli nikt mi nie bedzie kazal placic akcyzy:]dzieki za pomoc

a w takim razie jeszcze jedno.
sa cariny GTIi maja z tego co pamietam ponad 150 kucy:] skoro mam miec i tak 16 V to czemu tylko 130 KM choc to malo prawdopodobne tu nigdy nie widzialem takiej, a za sam znaczek GTi cena by wzrosla 100%

Carina Gti ma 175 Kucy , Gti ma inny stopien sprezania, ale pewnie zmiany zaszly w komputerze bo zadnego turba to nie ma.

Cytat:
2005-03-11 13:18:27, CzapCzap pisze:
Carina Gti ma 175 Kucy , Gti ma inny stopien sprezania, ale pewnie zmiany zaszly w komputerze bo zadnego turba to nie ma.

Nie nie. Tyle może miec carina z silnikiem 3S-GTE, czyli z turbo... /tak mi sie przynajmniej wydaje/
Zawsze turbo można pożyczyć od celici a w Wlk Brytani to moze łatwiej od mr2 Ale to juz za duzo kombinacji chyba..

eddiee poczytaj jeszcze na forum o silnikach 3S-GE - 3S-FE .. jak to naprawdę jest z tymi kucami...

Pozdrawiam

Cytat:
2005-03-11 15:53:23, MisiekII pisze:
Nie nie. Tyle może miec carina z silnikiem 3S-GTE, czyli z turbo... /tak mi sie przynajmniej wydaje/

Wedlug moich informacji na poczatku Carina Gti miala 158KM(silnik 3S-GE), pozniej w 94r. moc podniesiono do 175KM (silnik 3S-GE) i to bez zadnego uturbiania. Pozdro

Zgadzam się z CzapCzapem

Eddiee jaka to wersja?? Chodzi o Liftback czy sedan??
Jak liftback to prześlij mi nr.telefonu e-mailem

Pozdro.

Rzeczywiście zgadza sie - mój błąd
Kurcze, ale wiertarki ...

Pozdrawiam

eddiee: daj jakiś kontakt na priva w sprawie części z tej 2.0
Pozdro.

był jeszcze taki wątek w którym koleś pisał że wymieniał silnik w cari z Camry. Z tego co pamiętam to był on 2.2 i nie miał większych problemów z wymianą

Nie trzeba szukac silnika z cariny GTi,wystarczy kupic dowolny model 3SGE najszybciej z celiny koniecznie razem ze skrzynia i półosiami bo maja inne srednice.Prosilbym tez o namiary na czesci z tej carinki.

thx za wyczerpujaca odpowiedz
koledzy z autocentrum.pl mogliby sie duzo od was nauczyc tam rzadko odpowiadaja na temat co do czesci dam znac jak tylko nabede to cudo(wlasnie mi uciekla 2.0 za zabojcza sume 130 funtow!) pozdro