| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2005-02-17 22:20:04 Ostatnie 2 lata tankowałem w 99% na stacjach ORLEN, i to chyba był mój błąd. Ostatnio jadąc na zlot do Zakopanego po drodze musiałem tankować w stacji innej firmy, praktycznie już po paru kilometrach zauważyłem dużą poprawę w przyśpieszeniu i elastyczności silnika a przy następnym tankowaniu stwierdziłem dużo mniejsze zużycie paliwa (około 20% mniej). Nie wiem czy na wszystkich stacjach Orlenu, czy tylko na tych co tankowałem mają takie lipne paliwo, ale od kilku dni unikam tej firmy jak ognia. Może u mnie sku.....ny mieszają z czymś by niedobory uzupełnić, a do tego ceny mam chyba jedne z wyższych w kraju (aktualnie za litr płacę 3,81zł). Tylko się powiesić w tym Włocławku. |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-02-17 23:32:06 A ja tankuje na samoobslugowych Neste i tam litr 98 kosztuje ok. 3,60 PLN a litr 95 ok. 3,45 PLN. Ja tankuje 98 bo troche lepiej mi jezdzi i o wiele rowniejsze obroty ma, a ponadto podobno mniej pali, ale nie moge tego sprawdzic bo 98 tankuje od zimy a 95 tankowalem w lato a wiadomo, ze w lato i w zime pali inaczej. Sprawdze roznice dopiero w lato. Na 95 w lato przejzedzalem max. 550km na pelnym baku, teraz w zime na 98 max 480km. |
remo76 HF MEMBER lantra polkowice | 2005-02-17 23:47:28 witam ja tankuje w 90% na orlenie ale chyba pora to sprawdzic i zaczac np. na shellu wiem ze jest drozej zobacze jak ze spalaniem bedzie u mnie orlen 3,71 |
Agag35 HF MEMBER Hyundai Accent Kraków | 2005-02-18 09:17:14 ...................... Tylko się powiesić w tym Włocławku.
.............. Hehe, nie wieszaj się i tak zaorają ))) . Ja tankuję gdzie popadnie, tzn gdzie mnie akurat dopadnie rezerwa, jak wracam do domu jest po drodze stacja i tam cena jest 3,70 zł za 95, nigdy nie widziałam specjalnej różnicy jak chodzi o jakość jazdy więc sie nie przejmuje. A jak jestem koło BP to tankuje tam bo zbieram punkty ))))). Ostatnio zatankowałam do pełna i w końcu chce sprawdzić ile mi pali łobuz! |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-02-18 17:22:54 prawie wyłącznie tankuje na bp ze dwa razy skusiłem się na 98 (a teraz ultimate ) ale nie wyczułem specjalnej różnicy do 95
a orlen..... i inne prywatki omijam szerokim łukiem i to jeszcze przed tym jak kupiłem hyu co innym polecam darek [ wiadomość edytowana przez: daar dnia 2005-02-18 17:23:24 ] |
remo76 HF MEMBER lantra polkowice | 2005-02-18 23:03:09 mam tą samą cene na orlenie co na shellu za to na petrochemi 95 kosztuje 3.52 zatankowalem V-power za 3.92 na probe |
jarrni HF MEMBER Hyundai Lantra Piaseczno | 2005-02-21 09:01:22 Zadne polskie paliwo nie umywa sie do bialoruskiego, mialem ta przyjemnosc zalac autko 10 litrami tego specyfiku , roznica ooogromna rowne obroty, duza elastycznosc no i jednak rumak mniej spalil niz na naszych polskich. A generalnie to staram sie tankowac na bp, neste, moze troszke drozej ale bezpieczniej i lepiej dla silnika. |
MacTB HF MEMBER S60 i CBR600 Warszawa | 2005-02-21 18:13:31 Ja tankuje praktycznie tylko na Neste.
W pewnym momencie zatankowałem raz 98 oktanów i stwierdziłem że CHYBA jest różnica ale niewielka. Potem zatankowałem na patronackiej stacji Orlenu w Białymstoku znów Pb95 i... to był ostatni raz kiedy zatankowałem na Orlenie, chyba wolę przepchać samochód do innej stacji nawet jak mi się benzya skończy pod Orlenem
I mniejsza liczba oktanów i zdecydowanie gorsza jakość (to w szczególności) spowodowały, że od tamtej pory jeżdżę tylko na Pb98 i tankuje głównie na Neste, a w Białymstoku, gdzie nie ma Neste tankuje na innych stacjach, ale nie na Orlenie Głównie Shell, Statoil...
A co do różnicy między 95 a 98 oktanów to moim zdaniem jest dość wyraźna różnica. U mnie objawia się to łatwiejszym wkrecaniem na obroty, chętniejszym przyspieszaniem z niższych obrotów. Auto nie jest zamulone na niskich obrotach, przyspiesza łagodniej i jak już wyżej napisałem - chętniej. |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-02-27 22:51:18 Orlen to straszny shit. Przekonalem sie o tym ostatnio. Zawsze tankuje na Neste bezolowiowa 98 i przejezdzam na pelnym baku w zime glownie po miescie ok. 460-480km. Ale ostatnie tankowanie zaliczylem na Orlenie. Tam tez wlalem do pelna 98 i jezdzilem w tych samych warunkach i przejechalem 400km. Prawde mowiac samemu mi sie nie chce wierzyc ze moze byc taka roznica. Dzis znow zatankowalem na Neste do pelna i zobacze ile przejade teraz na tej benzynie, ale jesli po staremu czyli ok. 480km to juz nigdy nie wleje tej wody za 3,95 na Orlenie. |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-02-28 08:20:30 Potwierdzam, orlena to ja lałem kiedyś tylko do malucha, odkąd kupiłem hultaja omijam wszystkie orleny z daleka, tankuje przeważnie na BP (Gaz i Ultimate) albo na Statoil (Gaz). A propo stacji to słyszałem też dużo złego o Shellu, że lipne paliwo mają. Kiedyś w polonezie na gazie z BP jechałem w trasie 140 km/h, a tego samego dnia zatankowałem gaz na Shellu to zrobił sie mułowaty i więcej niż 120-130 nie chciał iść. |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-02-28 09:25:17 Witajcie
Ja nigdy nie tankowałem na Orlenie. Jakoś pozostałość komuny zawsze budziła u mnie duże wątpliwości. Jak kupiłem Hultaja, zacząłem od JET 98. Nie było tragedii. Jednakże czegoś brakowało. Od prawie roku shell i tylko shell. Kilka razy zdarzyło mi się zatankować gdzie indziej (BP, JET). Jestem zadowolony z tego paliwka. A spalanie? hmm sam nie wiem, ocencie !!!. Na trasie w lato przy zapakowanym autku - 2 os. dorosłe, dziecko, bagaże wynik 7,2 litra. Zima max. 9 litrów. Od około 3 miesiączków leje głownie shell V-power i powiem, że jest róznica. Po mieście mogę zrobić na tej samej ilości paliwa do 80km więcej. Jest też różnica we wrażeniach z jazdy. Poza tym, Zabel powiedział, że silniczek mojego hultaja, bardzo ładnie pracuje (244 kkm przejechane). Pewnie ma na to wpływ też paliwko. Co do cen, ja u siebie (shell przy makro w ząbkach/ w-wy) płacę za v-power (dzisiaj tankowałem) 3,82/litr, no i przy okazji za tankowanie 35 litrów wpada ponad 100 punkcików
Pozdrawiam ![]() |
eqs HF MEMBER Accent Żarów | 2005-03-12 21:55:39 Powiem tak z wlasnego doswiadczenia wiem...
jeszcze jak nie mailem prawka i tak jezdzilem od czasu do czasu jakies pare metrow moja mamuska tankowala gdzie popadnie... raz zatankowala na shellu wsiadlem przejechalem i mowie ze to nie jest ten sam samochod... i no i wyszlo ze to byl shell. Shell 95 a orlen 98 to i tak dalej roznica. Co do shella branie paliw z polcka bujda shell ma wlasne rafinerie i jak ktos jezdzil na orlenie i shellu to anpewno w to nie uwierzy... Takie cos kiedys slyszalem an temat ze wszystkie mobile castrole to i tak lotos... Shell ma ogolnie cenny dosc podobne oni poprostu maja cene za palio jaka powinna byc. A ze woda w orlenie sie przelewa kazdy wie... Co do innych sie nie wypowiadam... nie mailem specjalnej stycznosci od kad jezdze tankuje na shellu narazie sie nie zawiodlem. Na shellu zawsze Pan Ci zatankuje nie trzeba latac ![]() |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-03-12 22:01:39
Potwierdzilo sie, na paliwie z Orlenu jak juz napisalem przejechealem na pelnym baku 400 km. Potem zatankowalem na Neste i na pelnym baku zrobilem 460 km i strzalka jeszcze nie byla tak nisko jak wtedy przy 400 km na paliwie z Orlenu. Nigdy juz nie zajade na zaden Orlen. |
MobiaS HF MEMBER Lancia Delta Nuova Otwock k.Warszawy | 2005-03-12 22:08:34 Hehe ostatnio na Orlenie znajomemu zalali 48 litrów do baku 45 litrowego w którym było jeszcze ok 8 litrów ;p , Ja też byłem zmuszony zatankować na Orlenie i powiem wam że zrobił sie taki muł , chodził gorzej niż na gazie. |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-03-12 22:29:34 Potwierdzam Shell to jest to! Wczoraj zatankowałem Power Gas na Shellu i wyraźnie jest róznica np. w porównaniu do BP! Nie mówie że BP ma złe paliwo...
Dobre paliwko mają także na Statoil! |