[Fiat 125p] Jak przyciemnić tylną szybę ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jap przyciemnic tylna szybe w Facie 125p zeby nie wyszła pomarszczona folia

Cytat:
2005-03-17 12:21:20, Pasiczek pisze:
Jap przyciemnic tylna szybe w Facie 125p zeby nie wyszła pomarszczona folia

Trzeba równo przykleić

MOmik - albo pojechac do specjalistow....

Musisz miec specjalna lampe do nagrzewania folii. Podczas przyklejania musisz ja mocna nagrzewac tak aby byla delikatnie elastyczna i podatna na rozciaganie, ale nie tak zeby wypalic dziury .

Ewentualnie mozna sadza!!

A tak na powaznie to najlepiaj rolete jednoczesciowa zakupic.
Efekt podobny!

Cytat:
2005-03-17 12:50:10, Voy pisze:
Musisz miec specjalna lampe do nagrzewania folii.

No niekoniecznie - wystarczy arkusz podzielić na 2 częsci i połączyć pod paskiem ogrzewania o ile taki jest

wyklejałem szybę w Seicento a tam to jest soczewka nie szyba

tak GDA ale duzo wygodniej przykleja sie rozgrzana folie latwiej dopasowac no i rzeczywiscie trudno znalezc foilie o szerokosci 75cm wiec musisz kleic w dwoch kawalkach. Najlepiej dopasowac to na pasku od ogrzewania zeby nie bylo widac laczenia.

Cytat:
2005-03-17 13:22:15, Voy pisze:
no i rzeczywiscie trudno znalezc foilie o szerokosci 75cm

Ale fiat nie potrzebuje takiego rozmiaru przecież, polonez owszem

ja mam przyciemnioną szybke z tyłu, robiłem to pierwsyz raz, duzej tragedii nie ma, na wiosnę bede robił to jeszcze raz i wystarczy sie dobrze do tego przyłozyć, bez zadnych udziwnień da sie to zrobić

Panowie ja w wakacje przyciemnialem i moge powiedziec tyle: folia szerokosci 50x150cm w zupelnosci wystarcza, jedyny problem to jej przyklejenie w taki sposob zeby nie bylo zadnych babli. Nie jest to latwe jezeli chcemy zrobic to z jednego kawalka foli. Jezeli chcemy przykleic np. z 3 paskow to nalezy laczyc folie na paskach od ogrzewania szyby zeby nie bylo widac polaczenia. Im ciemniejsza folia tym widoczniejsze jest polaczenie. Problem zaczyna sie wtedy, gdy chcemy przykleic folie z jednego paska, bez dzielenia, a szyba nie ma ogrzewania. Ma ktos jakis pomysł na to?? Juz czytalem o tym sporo i wiekszosc ludzi przyklada folie do zewnetrznej strony szyby, podgrzewa ja suszarka zeby zrobila sie bardziej elastyczna i dopasowala, a nastepnie przewracamy szybe i pryskamy plynem do mycia szyb lub woda przykladamy folie i gladzimy....gladzimy i gladzimy. Trzeba robic to z cierpliwoscia i dokladnie. Nie nalezy pozostawiac duzej ilosci plynu miedzy folia a szyba bo bedzie sie dlugo zasysalo (schlo). Odstawiamy szybke na jakies 5h w cieplym pomieszczeniu no i mamy ladnie zrobiona szybe i pare zeta w kieszeni....

Witam, ja przyciemnialem tylnia szyba w zeszlym roku tez mialem teki problem,. Rozwiazanie - podzielilem na kilka czesci - wynik - wyglada troche jak nascar ale mnie to nie przeszkadza. Jak ktos ma troche kasy to sa firmy ktore robia to profesjonalnie. Aha bardzo wazne szyba musi byc dobrze oczyszczona bo wyjda pechezyki.
moja szybe mozna zobaczyc na mojej stronie.

Przyciemniałem kilka szybek folią i zgadzam się z rozmówcami, iż :

- po piewrwsze czystość (szyba dokładnie odtłuszczona, resztki klejów i brudów innej maści zeskrobana "żyletkopodobnymi" urządzeniami)
- przy odklejaniu z folii drugiej warstwy - nie czekać - "wjeżdżać" z folią na szybę w miarę odrywania tej drugiej warstwy (właśnie wtedy przyklejają się różne śwństwa, włoski, kłaczki)
- szybę (wyczyszczoną ) "zpsikać" wodą (z dodatkiem b.małym szamponu - bdb jest wtedy ślizg i extra sie ustawia folie na szybie juz nawet po połozeniu folii na nią) miedzy folie a odrywaną warstwę
tak to robiłem z kumplem i wyszło bdb
pozdrówka i powodzenia