Rejestrowanie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolejne moje pytanie ... heh... kto pyta - nie błądzi ...
Mianowicie:
Jak wygląda (w miarę dokładnie) proces przerejestrowania samochodu kupionego w Polsce?
Gdzie po kolei i z jakimi dokumentami trza się udać, jakie są koszty ?
Może ktoś niedawno przechodził przez te kolejki i w miare dokładnie pamięta - z góry dzięki - ja pewnie jutro zacznę z tym walczyć

Wszyscy mamy od pobratymców z zachodu i możesz dość długo czekać na odpowiedź

Hheheh - dokladnie - ja tysz kupiony z zachodniej granicy - ale proponuje zadzwon do wydzialu komunikacji - tam podadza ci wszystkie koszty.

pozdrawiam
Koba

Ja kupilem w kraju... Tak wiec idziesz do urzedu skarbowego i placisz 2% od umowy kupna - sprzedazy, potem idziesz z kwitkiem z urzedu skarbowego do urzedu miasta/gminy i tam wniosek o zerejestrowanie autka... Koszty... urzad skarbowy + ok 170pln (rejestracja)... Dostajesz mieki dowod na miesiac i po miesiacu po twardy dowod chyba z 30pln...

Jutro mnie to właśnie czeka.Najpirw skarbówka ( o ile kupiłeś na umowę) a więc 2% od ceny w ich tabelach do tego jeszcze zeznanie podatkowe( pit PCC-1) a jeżeli było 2 włascicieli to dodatkowo jeszcze PCC-1a.Okazuje się że skarbówka już nie obchodzi wydziału komunikacji tak jak było dawniej a tylko obowiazek podatkowy to twoja sprawa.Trzeba to jednak załatwić do 14tu dni( skarbówkę) bo potem są kary.A w wydziale komunikacji 185zł jezeli zmieniasz tablice a jeżeli nie to mniej.W przypadku zmiany tablic trzeba wziąść stare tablice,naklejke z szyby (lub to co sie uda odkleić),dowód osobisty,rejestracyjny z ważnym badaniem technicznym,ubezpieczenie,kartę pojazdu i umowę kupna oraz duzo czasu i cierpliwosci.

Dzięki za obszerne info..... co do czasu to wiem, że trochę go upłynie
Wygląda na to, że mam wszystkie potrzebne dokumenty, więc też jutro postaram się pozałatwiać......
Zobaczymy na ile go wycenią .....

Mam jednak 1 nieścisłość ....
Tzn mogę najpierw pozałatwiać wydz. komunikacji bez żadnych papierów z urz. sk., a tydzień później skarbówkę?

[ wiadomość edytowana przez: aeste dnia 2005-03-13 23:28:24 ]

Ja rejestrowałem w 2 tyg temu,, dokumenty masz wypisane, wszystko sie zgadza,najwiecej to poczeba czasunaklejki na szybe nie musiałem oddawac-przynajmniej w Poznaniu, zreszta po zdjeciu jej niewiekle zostało....

No to uzyskałem dziś odpowiedź

Żeby COKOLWIEK załatwić w wydziale komunikacji w sprawie auta kupionego w Polsce to podstawą jest PAPIER z URZĘDU SKARBOWEGO. Także najpierw skarbówka, a potem rejestracja w wydz. komunikacji (przynajmniej w Katowicach)