Przycinająca się Przepustnica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Problemik - zaczeła mi sie przycinać przepustnica ( 3S-FE ) dzieje się tak jadę sobie staje na światłach i pierwsze naciśnięcie pedału gazu odbywa się z oporem ale tylko trochę na początku wciskania.
Przebadałem że to nie linka ani pedał tylko sama przepustnica czy miał ktoś z Was kiedyś taki przypadek ???
Jutro powalczę z tym ale zawsze idzie szybciej jak wiadomo czego się spodziewać.

Dzięki

Pozdro.

Powinna byc przy osi przepustnicy sruba oporowa ktora uniemozliwia wystapienie takiego zjawiska.Trezba tylko troche poregulowac i bedzie dobrze.Ale najpierw moze przyda sie wyczyszczenie calej przepustnicy.

Jakim cudem śruba???????
Przepustnice czyściłem 5500km. temu. Ale wyczyszczę bo podejrzewam że cosik tam się zapaskudziło.
Aha zapomniałem dodać że dzieje się tak tylko po nagrzaniu.

Pozdrp.

Obok mechanizmu ciegna linki sa srubki do regulacli wstepnego polozenia przepustnicy.

Wiem że są śrubki ale co one mogą mieć z przycinaniem przepustnicy wpólnego ?????????

Jezeli przepustnica zejdzie za mocno to sie zwyczajnie zablokuje w przelocie i nie ruszysz jej tak łatwo.Zalezy tez od geometrii samej przepustnicy jezeli nie bedzie juz nowa to moze sie obracac dookoła swojej osi ale tak nie powinno byc.Dlatego powinien byc zalozony zderzak ktory nie pozwala na takie zaklinowanie.

To w takim układzie rozgrzewanie silnika nie miało by nic do tego.
Ale sprawdzę obejrzę wyczyszczę
Dzięki za podpowiedzi!

Pozdro.

Moze byc taka sytuacja ze podgrzana obudowa przepustnicy po prostu zwieksza swoja srednice i dlatego sie nie klinuje.

Właśnie jak się zagrzeje to się klinuje!

Więc dziś wyczyściłem wszystko ile tam nagaru z LPG było uuuuu zużyłem pół rolki ręczników (rolka 200m.) i 3 butle bęzyny extrakcyjnej i jest ok.

-ZROBIONE-

Pozdro.