Zawiecha!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chyba sie zaczyna
Zaczynają mnie dohodzić jakieś dziwne stuki z przdeniego zawieszenia , szczególnie podczas jazdy po nierównościach. Wiem że to dość ogólnikowo napisane , ale może ktoś z Was domyśla sie co to może być ?? Co jest najczęstszą przyczyną tego typu hałasów??

Cytat:
2005-03-16 22:25:05, norx pisze:
Chyba sie zaczyna Zaczynają mnie dohodzić jakieś dziwne stuki z przdeniego zawieszenia , szczególnie podczas jazdy po nierównościach. Wiem że to dość ogólnikowo napisane , ale może ktoś z Was domyśla sie co to może być ?? Co jest najczęstszą przyczyną tego typu hałasów??

Jesli auto sie dobrze prowadzi to na 90% cos co wspolpracuje ze stabilizatorem ,a wiec laczniki lub gumy laczace stabilizator z podwoziem.

Jest najprawdopodobniej tak jak mówi Seba....a jeżeli do tego jeszcze autko pływa np:przy rozpędzaniu ma tendencję do uciekania w bok to dochodzą jeszcze silentblocki w wahaczach.

... jak masz takie skrzypienie mogą być łączniki wahacza lub tuleje ....... stuki wydobywaja się przy zużytych poduszkach stabilizatora .....

Hmmm....a u mnie jest tak ;
-słychać stuki-puki z prawej strony i wydaje mi się, że z tyłu (nie jestem do końca pewien)
-w lecie i generalnie w dni suche trochę "skrzypi"
-autko mimo, że parę miesięcy temu była ustawiana zbierzność opon lekko ściąga na prawo (opony 195/50 i 185/60 - szerokie, może dlatego)
Prawa tuleja przednia jakby wychodzi z wahacza w kierunku do ziemi, różni się od tej lewej , która wydaje się bardziej schowana w wachacz.......a Mechanior (nie wiem czy dobry ) stwierdził, że jest ona w porządku . Poszarpał ręką łączniki i stwierdził, że "słychać" luz na łącznikach....hmmm, nie wiem co o tym sądzić ;(
Tuleja jest wyraźnie niżej osadzona w porównaniu do tej lewej , lekko guma spękana, no i stuka, no i lekko ściąga właśnie na prawo....więc może jednak ona ?
Jeżeli tuleja ma luzy to będzie ściągać w tą stronę ?

z tym ściąganiem to mnie też już zaczyna irytować, ale u mnie luzów wogóle nie ma w zawieszeniu, geometria cacy , ale i tak na prawo ucieka, wychodzi na opony ale nie mam teraz czasu sprawdzac.