Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-15 22:59:42 Witam dzisiaj po dłuzszym czasie z kolega zrobiłem wszystko w malcu co miałem zawsze zrobić kabelki , mocowanie szelek itp itd.
No i pojawił sie problem wymieniłem regulator napiecia po kjsie bo padł z blizej nie znanych przyczyn. Pomogło na krótką mete i znowu ten sam problem był po jakims kilometrze. Kupiłem nowy i znowu to samo kontrolka sie swieci na wyzszych obrotach a na jałowym (~ 1000 sie lekko zarzy) Kontrolka oleju wogóle mi sie nie zapala nawet jak dotkne kablem do masy ...... Wiec cos nie tak z kablem lub samą kontrolką// Gdzie szukac przyczyny na desce rozdzielczej w instalacji czy gdzie ...????? Zastanawiam sie czy to nie jest cos z kontrolkami ze ta sie cały czas swieci a tamta wogóle nie zapala nigdy .... problem sie zrobił po locie po wertepach czyli przejechałem z b.duzo szybkoscia bo duzej ilosci dziur ... Diody w altku wymieniałem 1000 kilometrów temu ... łozyska tez... Troche to fdenerwujace jak ktos ma pomysł niech da znac.... Padł mi niedawno akumulator i na pycha odpalił i jechał kilkanascie kilometrów .... |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2005-03-15 23:14:41 ja jak mi sie ladowanie palilo na wysokich to mialem srubkie od rozrusznika poluzowana...na wolnych nie mial takich drgan i sie tylko zazyla ale jak mu dawalem w pizde to kabel latal po szpilce i ladownia nie bylo...po jakims czasie zaczal akumulator siadac szukalem szukalem az wlazlem pod samochod i okazalo sie ze odkrecona |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-15 23:18:27 Hmm troche luzno lata mocowanie zielonego kabla od regulatora znaczy sie ten dzyndzel taki !@#$% Ale to od zawsze latał i nigdy nie było problemów.
Zarówke jutro sprawdze podobnie jak przy rozruszniku czy wszystko ok moze to to ... |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-16 07:51:00 Dziekuje za rady.
Po dokreceniu srub przy rozruszniku kontrolka zgasła - nigdy bym tam nei szukał. Olej - przepalona sprawdzone miernikiem musze wymienic zarówke....... |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-16 17:01:00 Kurde teraz zbaranialem.
Wymieniłem koło pasowe, pasek , regulator , wszystkie kable i koncówki i dupa........ Nie mampojecia co padło do 1000 obrotów kontrolka sie nie swieci A od 1000 pali sie non stop - mozliwe ze cos jest nie tak - np odwrotnie podpiety regulator ???? juz nie mam pomysłów zielony kabel góra zółty dół... Nie wiem co robic diody dobre... |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-16 17:18:32 napisz czy lampka ladowania pali sie mocniej na wyzszych obrotach tzn. czy im wyzsze obroty swieci sie mocniej, jesli tak to szukaj przyczyny w alternatorze, jezeli wymieniles "regler". Jak wygladaja szczotki no i oczywiscie mocowanie diud chodzi mi o lutowie. kolejna sprawa to przebicia na uzwojeniu alternatora (stojan), duza linka miedziana (masa alternatora). Zycze powodzenia, wiem jak bardzo to przejebane bo nie nawidze elektryki, a bylem juz zmuszony naprawiac takie usterki-zazwyczaj to jakas pierdila z ktorej bedziesz sie smial ![]() |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-16 17:33:01 Swieci cie coraz mocniej wraz ze wzrostem obrotów.
Mam pytanie z ciekawosci ile kosztuja szczotki i ile nowe diody bo w sumie to ojciec elektryk mi wymieni .Diody niby niedawno robilem ale ciezko powiedziec........ |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-16 17:56:55 szczotki nie wiecej niz 20zl bo sa razem ze szczotko trzymaczem, nie da sie kupic osobno, a diody raczej drozej ale diody sie nie psuja tak szybko wiec sprawdz najpierw szczotki i luty tych diud mogly popekac i dlatego nie ma ladowania im wieksze obroty tym wiecej pradu ciagnie z aku. dlatego mocniej pali sie kontrolka a wniosek: alternator sprawdz zeczy o ktorych mowilem i dobrze jak bys sprawdzil czy na wylaczonym zaplonie i wszystkich odbiornikach pradu (swiatla, swiatelko wewnatrz, wlaczony zaplon) przy aku jest pobor pradu. Jezeli tak to cos w intalacji robi Tobie zwarcie. |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-16 18:02:40 Hmmm w sumie nie problemowe szczotki.
Rozumiem ze odkrecam alterantor i rozbieram go ??? i wymieniam szczotki które raczej znajde. A diody były robione niedawno wiec raczej nie powinno byc problemu. Zrobie to jak napisał keidys krzemu:
Po co to wklejam - bo kiedys komus sie to moze przydac.. [ wiadomość edytowana przez: CZUCZU dnia 2005-03-16 18:11:48 ] |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2005-03-16 23:04:34 czuczu zeby wymienic szczotki wcale nie trzeba wyjmowac alternatora
szczotki sa na wierzchu przykrecone 2 srubkami ktore latwo urwac na szcotki wchodza przewody z regulatora ![]() [ wiadomość edytowana przez: kabul dnia 2005-03-16 23:06:47 ] |
![]() filipmec Fiat126p, Golf Cabri ... Bielkowko | 2005-03-17 00:37:36 ![]() |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-17 08:17:18 Aha spoko jest jeszcze jedna sprawa.
Jak wkładam kable regulatgora to zielony lata bo ten wystajacy bolec lata luzno - sprawdze i to .... |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-17 14:49:47 No i wymieniłem. diody sprawdzilem miernikiem i jest ok jak ksiazka pisze.
Wymieniłem szczotkotrzymacz i jest ok.a i tak do d....... |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2005-03-17 18:53:29 mialem to samo, niby diody ok, uzwojenia cale a jednak ladowania nie bylo, rozbieralem go z 3 razy sprawdzalem diody uzwojenia i nic nie znalazlem
kupilem nowy alternator i jest ok |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-18 20:57:40 HEHEHEHHE teraz to mnie kurwica telepie.
Ale bardziej mojego starego. Odkreciłem 4 y raz belke w ciagu 2 dni . Odlutowalismy diody i na stół. W miedzyczasie pomierzylismy uzwojenie itp itd. Cały alternator zostałumyty bo w srodku było troche oleju.... Wiec diody, wszystkie 3 regulatory, uzwojenie , przewody altek aku, altek deska itp itd sa w stanie idealnym. A i tak nie ładuje ![]() Chyba podmienie altek na próbe ![]() UPDATE: Po wymianie wszystkich kabli altej ładuje az miło. Któryś z kabli padł i tyle . [ wiadomość edytowana przez: CZUCZU dnia 2005-03-19 12:45:36 ] |