Obrotomierz zaczyna wariować!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Od 2 dni wariuje mi obrotomierz. Są momenty, że pracuje dobrze a za chwilę wskazówka skacze o 1-2 tysiące obrotów. Ostatnio zauważyłem, że idą za tym również zmiany obrotów silnika, zaczyna szarpać. Znajomy elektryk mówi, że to może być wina szczotek na alternatorze.
Jeśli ktoś wie coś w tej sprawie, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Przy wymianie łożysk w moim alternatorze (137 tyś. km) szczotki wyglądały bardzo dobrze - brak nadmiernego zużycia więc ich elektryk nie wymieniał.
Krzysztof

Ile kosztuja lozyska do alternatora?

Nie widzę specjalnego związku pomiędzy alternetorem a obrotomierzem. Jeżli obrotomierz nagle zdycha to masz raczej przerwę w układzie zapłonowym - to by wyjaśniało bujanie obrotów. A jeżeli nagle podskakuje to nie mam pojęcia

pzdr

Witam,

Ja placilem jakies grosze, 20-30 PLN. Wzialem zuzyte lozyska, poszedlem do sklepu z lozyskami i powiedzialem tylko ze do alternatora (podobna maj miec jakis wiekszy luz czy cos) i kolesie szybko dobrali. Jezdze na nich 2 latka i nie ma problemow...

Pozdr
Jadzwin

Przy ul. Stawki w Warszawie chcieli 30 zł za komplet (2 szt.) ale pewnie można kupić taniej jeżeli wiesz jaki to typ łożysk.
Krzysztof