Wtryski... czyscic czy wymieniac... ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mysle (po objawach) ze mam przytkane wtryskiwacze (zaraz po rozgrzaniu silnika czyli jak juz nie jest na ssaniu traci zupelnie moc i lekko szarpie podczas przyspieszania - na ssaniu i na gazie ok.) wiec mam pytanie... czy to sie da przeczyscic (lac 2 zbiorniki dobrego paliwa i jakis srodek do czyszczenia wtryskiwaczy i pelen gaz) czy tylko wymiana wtryskiwaczy... bo slyszalem i taka i taka opinie... a koszt wymiany chyba niemaly... ( ciekawe ile trzeba kasy szykowac? )

Hmm... osobiście w karierze nie mieliśmy potrzeby wymieniac ani czyścić wtryskiwaczy w benzynie. Powaznie bym sie zastanowił czy to to jest problemem. pozdrowienia

na bezynie moze i nie ale czy gaz nie ma na to wplywu? podobno wlasnie przez gaz powstaja takie problemy... Zrobilem na gazie 50tys ale bez przesady zapalam na bezynie itp. wiec nie ma mowy o katowaniu silnika i instalacji - moze to i nie wtryski ale jak to sprawdzic? czy pan "Kazio" z jakiegos warsztatu zdiagnozuje to?

No ale na zimnym silniku wtryskiwacze też pracują i ten objaw tez powinien wystapić.

niby racja... ALE... to jest silnik na uboga mieszanke i jest pytanie czy tam nie ma jakiegos "dodatkowego" wtrysku lub czegos podobnego (podczas "wysilku silnika" np. na zimnym silniku lub po przekroczeniu 3000 ob/s.) jestem laikiem wiec tylko gdybam i pow. to co uslysze... ) pozd.
obilo mi sie o uszy cos o dodatkowym wtrysku w tej wer. silnika
1,6 4afe LB

Własnie nie ma. Dodatkowy wtryskiwacz był stosowany w 4A-FE ale pare lat wczesniej. Tutaj na zimnym jest jedynie wydłuzony czas wtrsyku i tyle jezeli chodzi o paliwo. Potem dopiero skład mieszanki jest sterowany wg. czujnika ubogiej mieszanki do lambda ok. 1,6-1,8. Wiec dlatego mam watpliwości czy to wina wtryskiwaczy a nie sterowania nimi.

Uszkodzenia wtryskiwaczy byly w przypadkach odlaczenia pracy pompy paliwa zamiast montowania emulatora.Wtedy wtryski pracowaly na sucho i mogly sie zacierac, w innych przypadkach ciezko je uszkodzic.Wlej moze gdzies troche swiezej i dobrej benzyny bo zauwazylem u siebie broblem z rozruchem zimnego silnika na benzynce.Po wlaniu swieżyzny pali jak oszalaly.Przy malych ilosciach paliwa w zbiorniku kondensuje sie sporo wody i miesza z paliwem.

CARINUS mozesz opisać jakie miałeś problemy przy odpalaniu zimnego silnika na benzynie ?? bo ja też mam problem objawia się to tym ze obroty nie są płynne tylko falują i słychać wyraźnie że silnik nie równo pracuje. Prosze o wasze komentarze ewentualnej przyczyny Dziękuje i pozdrawiam