MotoNews.pl

Czujnik temperatury- jaki kolor?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam problem z dobraniem czujnika temperatury wody w OMIE A C30NE (objaw gasnącego silnika po zapaleniu na BP). Chodzi dokładnie o jego kolor. U mnie stwierdziłem organoleptycznie,że jest on w kolorze białym (może jest zły?). W sklepie z częsciami gość twierdzi, że występuje albo niebieski albo czarny albo żółty (jest to czujnik dwustykowy) ale wyklucza właśnie biały. Czy ktoś z Was może wie jakiego koloru czujnik powinien się tam znajdować?
Pozdrówka!

[ wiadomość edytowana przez: salik dnia 2005-03-12 16:07:13 ]

niebieski motr 4.1
czarny 1.5

Nie koledzy (tylko ci co sądza iż fabryczny mają) zweryfikują czy nie zamieniłem ich miejscami.

PiotrS, wyglada na to, ze nie...
u mnie w c20ne (motronic 1.5) jest czarny...

Cytat:
2005-03-13 09:56:41, PiotrS pisze:
niebieski motr 4.1 czarny 1.5 Nie koledzy (tylko ci co sądza iż fabryczny mają) zweryfikują czy nie zamieniłem ich miejscami.

PiotrS,
czy mógłbyś trochę jaśniej na temat tych kolorów... co to jest motro? I co oznacza 4.1i 5.1? Dokładnie chodzi mi o ten czujnik, który jest usytuowany z przodu po lewej stronie pokrywy zaworów.
Pozdro!

Cytat:
2005-03-17 19:27:29, salik pisze:
4.1i 5.1? Dokładnie chodzi mi o ten czujnik, który jest usytuowany z przodu po lewej stronie pokrywy zaworów. Pozdro!

Motronic 1.5 lub 4.1 system wtrysku w omegach.
kolor czujnika a wzasadzie koncówki.

Motronik to system elektonicznego wtrysku bezyny od wielopunktowego po sekwencyjny i jest on stosowany w wielu markach
Roznia sie
Motronik ml4.1 wielopunkt jednoczesny Ma wlacznik przepustnicy(komp wie tylko czy jest zamknieta lub maksymalnie otwarta) 1.5 ma potencjometr pozatym ma czujnik spalania stukowego (lepszy przy lpg)(4.1 z gory ustalone paliwo)

Cytat:
2005-03-17 20:00:44, SENATOR pisze:
ma czujnik spalania stukowego (lepszy przy lpg)(4.1 z gory ustalone paliwo)

W omegach motronic był tylko dla aut z wiepunktowym wtryskiem.
I nie do końca, nie wszytkie 1,5 miały ten czujnik spalania.
No i z tym gasem to tylko w tych instalkach, które mają komp z mapami wtrysku gasu wspołpracujacy z motronikiem. A te instalki są drogie i muszą być pod konkretny silnik.