| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-02-13 13:24:18 U mnie piszczą Chce sobie wymienić, ale jakoś narazie nie było czasu, bo zimno![]() |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-02-14 21:22:12
U mnie jest tak samo - pierwsze hamowanie i auto jakby wlada w wibrację i wydaje taki dziwny dzwiek, a potam już jest najnormalniej w świecie. |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2005-02-15 20:44:39 Wibracje mogą być spowodowane krzywymi tarczami(na99%) lub duże jajo w bębnie hamulcowym. Piszczenie hamulcy jest normalne przy twardych klockach, zwłaszcza ruskich. Dawniej jako wygluszacz pisków dawano azbest (teraz jest zabroniony) Ja mam tarcze "Mikoda" i polskie klocki, iten duet calkiem dobrze sią spisuje. Z wymianą samodzielną tarcz nie ma wielkiego problemu. Można to zrobić pod domem na lewarku! TE siłowniki, to zaciski? |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-03-05 15:50:11 klocek sie nie cAfA
moze cylinderek sie zacina? |
Thin Lada 2107 Katowice/os. 1000-lecia | 2005-03-05 15:52:09 dokladnie ja mam to samo ale narazie nie mam czasu robic tego bo jest zimno a nie mam warunkow do robienia tego... |
mechanior ŁADZIARZ Łada 110-WAZ21102;2111 Warszawa | 2005-03-05 21:52:15 Dobrze jest oczyścić jarzmo hamulca pilniczkiem, tak aby klocki lekko się przesówały. Na zacinanie cylinderków dobre jest WD-40 |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-03-05 22:19:56 WD;P ja jakiś tam Rust coś tam...wszystko stopi...nawet sprężynkę przerdzewiałą stopił która trzymała szczękę hehe
A ostatnio jak wymieniłem linki, to grzechotało mi - okazało się że śruby zaczepiają o pancerz sprężynkowy linki ręcznego - bo ramie się tak odginało, no więc podkładkę założyłem pod to ramie zmieniając przez to kąt odchylenia tego ramienia No i jak narazie...ok A tak w ogóle, to dzisiaj mi sprawdził diagnosta samochodzik i wyszło, że amortyzatory są jednak dobre No i hamulce też oczywiście![]() |
mwarchalowski Loża Szyderców BMW 316ti / Polonez ... Wrocław / Zakopane / Żywiec | 2005-03-05 22:28:10 Szkoda pisać ile godzin spędziłem przy hamulcach przy ładnej, ale od tych wszystkich historii wiem jedno, że jeśli świergot przy klockach pojawia się przez pierwsze 5minut jazdy a następnie znika to znak ze klocki są bardzo tandetne. Osobiście uważam, że najlepiej spisują się ruskie ORYGINALNE klocki a nie jakieś ukraińskie, czy polskie. Nie można tez zapominać ze klocku od samary NIE pasują do 110. Z praktyki wiem, że po założeniu słabych klocków koło też się nagrzewa, przerabiałem to chyba z 2 razy nie tylko w Ladzie, ale i 125p oraz Alfie Romeo 145. Prawdą jest to, że bardzo dobrze jest czymś przesmarować cylinderek, polecam płyny w puszkach, takie smarujące, ale WD-40 jest za słaby ja korzystam z takich w szarej puszcze, jak ktoś będzie chętny to poszukam i napisze, jaka to marka.
Bębny uważam za słabą stronę układu hamulcowego, bo tak naprawdę nie wierze w ich skuteczność i już kilka razy miałem drobne problemy np. z tym cylinderkiem czy jak to tam się nazywa. Ostatnio nie mogę zdjąć pokrywy bębna i nie wiem, dlaczego, wiec nie mam pewności, czy dźwięk, który wydają jest spowodowany zużyciem okładziną, czy jak ktoś to pisał „łapaniem wilgoci”. Reasumując najpierw przyjrzałbym się (wymienił) porządnie okładziną i przesmarował cylinderek a potem martwił się o resztę. |
Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2005-03-05 22:40:51 Hej - uważam , podobnie jak przedmówca,że tandetne klocki ( co nie znaczy tanie) są głowną przyczyną pisków, "twardego" pedału hamulca i szybkiego nagrzewania się tarcz - a w efekcie tzw. fadingu. Kupiłem RAZ ( a raczej załozono mi w warsztacie ) klocki jakiejś polskiej firmy ( bardzo tanie ) - ale zaraz je wymieniłem na lucasy - bo na tamtych po porstu bałem suię jeździć - nie mówiąć już o efektach dźwiękowych.
Paweł |
humel SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107, 2108 (kiedys) ... Poznań | 2005-03-23 21:48:00
nie byla to przypadkiem firma Eko (Eco) ?? mi dzisiaj takie chcieli wcisnac w serwisie...zakupilem za to klocki jakiejs niemieckiej firmy.. zobaczymy jak sie spisza.. cos czuje ze do wymiany beda tez szczeki na tyle bo po regulacji recznego po jakims czasie przestalo blokowac tylne prawe kolo... ehhh.. |
Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2005-03-24 14:41:39 mieliscie racje przyczyna grzania byl cylinderek, ale psiklo sie wd4o przeczyscilo i jest dobrze a co do klockow to ja mam ruskie rginalne i czasem piszcza czasem nie ale hamują pozdrawiam |