| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Konrad_P ni ma rajdówki :-( Kraków | 2005-03-13 10:41:38 a tu mamy sprawcę cierpień naszych rodaków :
Alkohol od trzynastej to pomysł Hausnera Jeśli kiedykolwiek w czasach PRL leżałeś skacowany w akademiku lub na plaży i marząc o zimnym piwie czekałeś na trzynastą, to ta informacja cię zainteresuje. Sprawcą twoich cierpień był towarzysz Jerzy Hausner z Komitetu Krakowskiego PZPR, dziś współtwórca Partii Demokratycznej - czytamy w „Gazecie Polskiej”. „Trzynasta wybiła, wstaje nowy dzień/ ruszyła kolejka, wszystkim lżej/ życie po trzynastej tu zaczyna się” – śpiewał w latach 80. w piosence „Za dziesięć minut trzynasta” Shakin Dudi. W tym samym czasie Jerzy Hausner, sekretarz Komitetu Miejskiego PZPR w Krakowie, wygłaszał w TVP pogadanki o socjalistycznej gospodarce. Być może to popularność piosenki Ireneusza Dudka wpłynęła w owym czasie na radnych rad narodowych w niektórych województwach, którzy zaczęli zgłaszać nieśmiałe pomysły, by okazać obywatelom więcej zaufania i znieść będący przedmiotem licznych dowcipów zakaz sprzedaży alkoholu do godziny 13-tej, przynajmniej jeśli chodzi o piwo. Pomysł zakrzyczała partia w osobie towarzysza Hausnera, który wygłosił w TVP pogadankę o wychowaniu w trzeźwości i zwalczaniu alkoholizmu. „Chciałbym wystąpić w imieniu konsumentów, ale proponować będę, aby radni zwieść się nie dali i nie udzielili swojej zgody na sprzedaż piwa przed godziną 13.00” – apelował. Sekretarz Hausner podparł się naukową analizą. „Przecież taka sytuacja, w której browary nie mogą sprzedać całej swojej produkcji, może się okazać korzystna dla konsumentów. Producenci piwa będą wreszcie musieli się z nimi liczyć” – objaśnił rządzące gospodarką mechanizmy. Wysunął też hipotezę, że w związku z utrzymaniem zakazu „znikną z rynku gatunki najpodlejsze, takie jak nowość pod nazwą „Piwo Góralskie”. Hausner swe telewizyjne pogadanki wydał drukiem w 1989 roku pod tytułem „Dylematy codzienne gospodarki. Wykłady z lat 1983-1986”. Jerzy Hausner, zakładający dziś z Władysławem Frasyniukiem Partię Demokratyczną, prezentowany jest w mediach jako wybitny ekspert ekonomiczny. Mało kto zna drugą twarz wicepremiera – marksistowskiego ideologa z Komitetu Krakowskiego PZPR - czytamy w „Gazecie Polskiej”.
|
najmer Audi 90 Oleśnica/WRC/Torquay | 2005-03-13 11:04:24 Tylko jak sie rozejrzec to wszyscy to takie same komunisty ale predzej zaglosuje na Lepera niz Hausnera on bynajmniej nie twierdzi ze polak zarabia 5 euro na godzine i srednia krajowa to 5000 |
najmer Audi 90 Oleśnica/WRC/Torquay | 2005-03-13 18:52:59 ![]() |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-14 18:53:51 a ja ani na Leppera ani na Giertycha, ani na swinke Hausnera glosowac nie bede ![]() |
flowerman LOGAN MCV DCi, Duste ... Strzelce Opolskie | 2005-03-15 09:32:39 zostaje Ci jeszcze ...............
chyba tylko PG |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-15 18:53:54 nie tylko.... |
flowerman LOGAN MCV DCi, Duste ... Strzelce Opolskie | 2005-03-16 07:09:37 i przyznaj sie - kto jeszcze |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-16 13:33:30 top secret.....
|
Piter20 (M) A3 WRC | 2005-03-16 13:49:16 wszystko, co do tej porzy rządziło, powinno iść dozywotnio na zieloną trawkę. |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-16 14:24:07 flo... a nie latwiej bylo calego posta usunac ??? |
najmer Audi 90 Oleśnica/WRC/Torquay | 2005-03-17 20:53:55
Dla nich to i trawy szkoda wyslac na marsa za drogo moze wyslac do bakutilu |
flowerman LOGAN MCV DCi, Duste ... Strzelce Opolskie | 2005-03-18 07:48:46
a niby jak bo nie widze tej mozliwosc. wywal go i po sprawie |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-18 10:51:02 pkt 1
pkt 2
i to nie tylko ja mam do tego prawo... swojego posta sam mozesz usunac.... |
thaniel Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2005-03-20 23:24:08 A to szuja
JA co prawda w tamych czasach jeszcze piwa nie pilem bo za maly bylem ale jak sie czlowiek postawi na miejscu w tamtych czasach to oczy musztarda zachodza
i jeszcze ... kawal z epoki Panie Majster ktora godzina ??? A wiesz Heniu ja tez bym sie napil
pozdr |
Quattro Nissan Sunny / Mazda 6 Tam gdzie pierniki | 2005-03-21 10:07:25 -Panie Majster, lopata sie zlamala!!!
-To oprzyj sie o betoniarke... ![]() ![]() ![]() |