MotoNews.pl

Kolektor ssący accent - pytanie do znawców tematu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanie do czego jest przy kolektorze ssącym w accencie wężyk z lewej strony kolektora( są dwa, chodzi mi o ten dalej od zderzaka, który idzie do jakiegoś modułu przykręconego do karoserii) i co może się dziać gdyby go zaślepić. Spróbuję wkleić zdjęcie ale nie wiem czy mi się uda.

Witam !!!
Nie wiem czy dobrze pamietam,bo nie mam juz Accencika.Ale z tego co sie orientuje to ten wężyk idzie do serwa które jest przymocowane do karoseri.To takie czarne dośc duże urządzenie mające okrągły kształt z wybrzuszeniami.Ten wężyk podaje podciśnienie z kolektora ssącego i dzięki temu działa serwo czyli wspomaganie hamulca.Bez tego wężyka nie zahamujesz.Spróbuj sobie na zgaszonym silniku nacisnąc pedał hamulca to po trzecim razie już go nie wciśniesz bo nie ma podciśnienia z kolektora i hamulce nie działają.Do tego jest właśnie potrzebny i nie można się bez niego obejść.Ale nie wiem czy dokładnie o ten wężyk chodziło.Gdybś mógł mi przesłać foto na maila to powiem dokładnie.Pozdrawiam
technotrance@o2.pl

dzieki za info, ale to nie ten wężyk przynajmniej u mnie, ten kończy się jakimś małym modułem zakończonym kostką z przewodami, pozdrawiam.

Z pewnoscia chodzi ci o zawor EGR ,z tego zaworu wezyk idzie dalej do filtra weglowego(u mnie jest on pod lewym nadkolem) a nastepnie do zbiornika paliwa. Pozdrawiam.

chyba to jednak nie to ponieważ z tego modułu wychodzi tylko kostka z przewodami. Z tego co zaobserwowałem to jest jakiś czujnik podciśnienia który wolne obroty reguluje, ale pewien nie jestem.

poczekaj ze trzy dni to ci odpowiem, będę miał serwisówki do wszystkich modeli.

mariogr: Ja sie pisze na skany serwisówki do mojego hultaja

Oki poczekam, też bym chętnie taką serwisówkę nabył

no to moze byc czujnik ciśnienia bezwzględnego, u mnie w coupe jest na przegrodzie i dochodzi do niego wezyk od kolektora dolotowego.