Podatek akcyzowy w paliwie ! :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
słucham teraz Mnistra infrastruktury który powiedział na co idzie ten podatek wyłącznie na drogi krajowe i expresowe a pozostałe są finansowane z gminnych środkó i innych miejsc . Koszt budowy autostrady to ok 5 100 000 € za kilometr i to podobno jest optymalnie nistki koszt tłumaczy się tym że na zachodzie koszt to ok 6 500 000 € . Do kogo oni sie poruwnują sieroty . Napisałem ten wątek bo przekonany byłem że podatek idzie na wszystkie drogi . Jeśli macie więcej fachowej wiedzy na ten tyemat napiszcie interesuje mnie to .

Też słyszałem u nas 5,6mln na zachodzie 6,5mln.
Nie wziął pod uwagę rozbieżności w kosztach pracy u nas i na zachodzie.Biorąc pod uwagę że unas koszty sa 5 razy niższe to 10-cio procentowa różnica swiadczy o tym ze 1 kilometr za 5,6mln Euro to zajebiście drogo.
Układy ,układziki -korupcja,a to wzsystko kosztuje.
A tak na marginesie jak by mi dali z 5mln to bym im przy pomocy łopaty ,grabi i betoniarki odpier...lił taki kilometr autostrady że by sie zdziwili.Robiłbym to przez jakieś pięć lat,czyli z przecietną prędkością powstawania naszych autostrad.

Panoni mam nadzieje że jechałeś odcinkiem między Gliwicami i Katowicami A4 i widziałeś jak powstawała . Dziwne jest podawanie ceny kilometra autostrady w polsce , jak budowa autostrady np na śląsku - gdzie cena wybudowania kilometra autostrady jest kilka razy większa od budowy takiej samej długości odcinka na jakimś zadupiu , gdzie są same pola i łąki .

Ja tam narazie omijam Polskie autostrady, szkoda tylko robić sobie apetyt na taką jazde skoro za 30 km trzeba kończyć

Cytat:
Ja tam narazie omijam Polskie autostrady, szkoda tylko robić sobie apetyt na taką jazde skoro za 30 km trzeba kończyć

a na dodatek jeszcze stawiają na nich fotoradary

jon Na ten kawałek Gliwice -Katowice jest wydane prawie dwa razy więcej za kilometr dla tego że specyficzny teren i dla tego dostali tyle kasy (mogą powstawać szkody górnicze) . Ale jaja jeszcze nie oddali a już "autostrada" popękana . Wieszką aranoja jest to że ktoś już żada od kopalń zadość uczynienia (odszkodowanie) za powstałe szkody ,co za debilizm
PEPE czyli sprzęt już masz , ja zorganizuję jeszcze troche łopat i cementu i staniemy do przetargu . Fakt jest taki ja napisałeś koszt na zachodzie 1 km to ok 6,5mil € unas nie powinien przekroczyć moim zdaniem 2mil. € zwłaszcza że podstawowy materjał do utwardzenia dostają za psie pieniądze o ile nie za koszt transporu własnego gróz (z kopalni - haudy) kopalnia pozbywa się zbędnego materjału a ci mają wszystko prawie pod ręką . Szkoda mówić kombinacje przekręty i.t.d. czekam na pierwsze zgłoszenia gdzie bedą dziury i inne uszkodzenia , i kiedy postawia bramki