Olej Castrol RS SL i SJ

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Kupiłem dzisiaj na jutrzejszą wymianę olej Castrol RS 0W-40 syntetyk.
W domu zauważyłem że na opakowaniu 4l jest symbol API SL/CF ACEA A3/B3/B4 a na czterech opakowaniach 1l symbol API SJ/CF ACEA A3/B3/B4
Czy można je ze sobą wymieszać i czy będzie to dobre dla silnika ?

Pozdrawiam

Z tego co mnie uczyli w szkole to wszystkie oleje syntetyczne i półsyntetyczne są mieszalne (oczywiście mieszając syntetyk z syntetykiem i półsyntetyk z półsyntetykiem). Co prawda nie wymieszał bym olejów w ten sposób,że np. 50% jednego syntetyku np. Lotos i 50% Mobila. Bo to mimo, że napewno nie zniszczy ci silnika to jest troche bezsensowne. Miałem kiedyś kumpla co wziął odemnie 1,5l Castola jaki mi został po wymianie, drugie tyle wziął jakiegoś innego oleju od drugiego kumpla i na koniec dokupił 1 litr Lotosa wymieszał wszystko i wlał do Fiata 125p (auto jeździ do dzisiaj).

Także sądze, że przy dolewaniu oleju jak np. potrzebujesz 200ml Castrola i musiałbyś kupowac litrową butelke, a masz np olej ELFa o podobnych własnościach to dolej te 2 setki i na bank sie nic nie stanie - no chyba, że masz jakies wybujałe autko za 200 tys. zł.

Natomiast konkretnie jeżeli chodzi ci o mieszanie to olej Castrol RS o klasie jakościowej API SJ/CF napewno troszeczke różni się od tego samego oleju tylko z klasą SL/CF, a ich wymieszanie spowoduje według mnie tylko to, że wlany olej będzie miał klase tego oleju gorszego - czyli i tak bardzo dobrą.

Ale jeżeli masz 4 litry jednej klasy i 4 litry 2 klasy to po co chcesz je meiszać ???

Dzięki!
Bo do mojego silnika wchodzi 7,5 l .
W sklepie nie mieli dwóch czwórek i połowę dali w litrówkach.Naklejki takie same nie zwróciłem uwagi na klasę bo kto by się spodziewał że może się różnić. Ale OK. Jutro grzeję silnik i wymieniam.Następna wymiana za 10000 czy 15000 tyś.km w tym układzie?

Cytat:
2005-03-20 02:27:45, techno pisze:
Następna wymiana za 10000 czy 15000 tyś.km w tym układzie?

najlepiej skasuj inspekcje razem z wymiana oleju i bedziesz wiedzial dokladnie kiedy pora na wymiane

Olej wymieniony,inspekcja skasowana.Tylko jezdzić!
Pozdrawiam