Spawanie plastiku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
pekl mi krociec do ktorego jest podlaczony gumowy waz w chlodnicy czy ktos orientuje sie ile kosztuje spawanie plastiku?

Zapłacisz za zrobienie tego z 15-20zl jeżeli to tylko pęknięcie,bo jeżeli się ułamał lub plyn chłodzący go zmartretował ,to 50zł nówka sztuka w ASO (zmieniałem u siebie)

Coby nie smęcić o wyszukiwarce to dodam, że spawanie nie jest kosztowne, ale bywa nieskuteczne, zależy to od miejsca i charakteru usterki.
W moim przypadku podchodziłem do tematu trzykrotnie i niestety musiałem dać omesi nowa chłodnicę.
Piszę o tym dlatego, żeby cię uczulić na problem, po takim zabiegu powinieneś kontrolować stan naprawionego miejsca, żeby nie stała się jakas niespodzianka.
Pozdr

Hej,
U mnie pękł tzw zbiornik boczny, czyli plastikowe pudełko z boku chłodnicy a pęknięcie było na górnej płaskiej ściance tegoż pudełka tuż przy wężu (górnym). Pęknięcie miało ok 4-rech cm długości. Facet na Grójeckiej 206 w Wa-wie zaspawał to za 70 PLN z obietnicą że jeżeli pęknie, to te 70 dych uwzględni przy wymianie "boczka" na aluminiowy.
Wymiana na aluminium wiązała się z kosztem ok 200 PLN + czas na wykonanie czyli 2-3 dni. Jeżdżę już pół roku i jest OK. U tego samego gościa naprawiałem intercooler który rozwaliłem o jakieś żelastwo. Destrukcja była totalna - połamany w drobiazgi dolny zbiornik, urwany całkowicie króciec. Koszt zamknął się kwotą 200 PLN w tym 50 za regenerację silnika wentylatora - czas - 2 dni. Oczywiście była też opcja wymiany na alu.
Pozdrawiam
Piotr

witka
pozostaje jeszcze kwestia klejenia ktore jest rownie mocne ale nie powoduje naprezen jak spawanie i korozji ewentualnie miejsc metalowych
pozdro

spawanie tworzyw sztucznych odbywa się strumieniem gorącego powietrza i nie powoduje zmian strukturalnych metalu ani odwęglania sta, tąd o korozji od spawania tworzyw nie można mowić

ja reż polecam spawanie, jak miałem astrę, znaczy kupilem ją z pęknietym zbiorniczniem wyrównawczym, pojechałem do spawalni plastiku i za 30 miałem pospawane, z tym że facet musiał poprawić (oczywiście nieodpłatnie) dlatego że pęlnięcie było w g...nym miejscu bo na łączeneniu dołu z górą i od tamtej pory trzyma cały czas. tak więc polecam spawanie
Zdrówko

jeszcze nic nie spawalem z plastiku wiec nie moge sie do konca wypowiedziec