MotoNews.pl

Za wysoka temperatura w BMW 520 24V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MAm pytanie. Od jakiegość czasu strasznie mi sie grzeje silnik w aucie. Stojąc w korku boje sie, że wystrzeli mi woda z chłodnicy. Wiatrak jest dobry. Jadąc jest wszystko ok. Nawet stojąc w korku czasmi temp. jest w normie i działa ogrzewanie. Jednak sa momenty w którym temperatura jest za wysoka a jak włączam ogrzewanie leci zimne powietrze. Nie mam pojęcia co to jest i czy powinienem jechac do serwisu czy moze to np. jakies zapowietrzenie układu i można to samemu naprawić. Byłbym wdzięczny na pomoc. Pozdrawiam

A wiesz do czego służy wyszukiwarka.
Najbardziej prawdopodobna przyczyna to zapowietrzony ukł. chłodzenia.

...albo pompa wody.

na pewno zapowietrzony, lub sie zapowietrza moze byc termostat, moze byc zapowietrzenie, moze byc uszczelka peknieta pod glowica lub sama glowica

Panowie tak od razu z grubej rury uszczelka, pompa. Po co kolegę straszyć niech sobie pożyje w spokojności.

Jak nie działa ogrzewanie i się przegrzewa to raczej odpowietrzyć.

Warto też przepłukać ukł. chłodzenia, zdarza się że sie "zamuli" i też objawem jest kiepskie ogrzewanie.

No i po strachu. Odpowietrzyłem układ i wszystko ok. Jak sie okazało weszło mi jeszcze 3 litry płynu. Dzieki za podpowiedzi przy okzaji nauczyłem sie odpowietrzac układ

No to sie cieszę, że OK, ale miej na oku pozim płynu bo podejżanie dużo ci go brakowało. Normalnie ubytki powinny byc znikome. Chyba, że po wymianie płynu nie był dobrze odpowietrzony.
Pozdrawiam.