Krotkie pytanie : jaki olej ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pytanko proste, czy warto przeplacac na jakies Castrole czy MObil 1, czy jezdzic na Lotosie ? wsadzilem ostatnio LPG i jak zmieniac olej na ten specjalny do LPG ?

Odpowiedz prosta - Mobil1 Pozdro

OSZALAŁEŚ?????????????????

Jeśli chcesz tani olej to lej Mobila Super (minerał)ok. 100zetów, a jak troszkę więcej to Mobil Super S (półsyntetyk)ok. 140zetów, a najlepiej to Mobil 1 Rally formula 5W/50 (fully Syntetyk)190 zetów.

Tylko na czym wcześniej jeździłeś bo jak wiesz gdy był minerał nie wolno syntetyka!!!!!!! a odwrotnie można czyli był syntetyk lejemy minerał i jest git tylko bezpowrotnie.

Pozdro.

BEZ PRZESADY ,NA LOTOSIE TO CHYBA POLONEZY I MALUCHY JEŻDŻĄ .ZALEJ CASTROLA CZY MOBILA

A ja jeżdze raz na Lotosie raz na tym drugim - niebieskim.. nie moge sobie przypomnieć
Castrola nie polecam, choć tojka śmigała na nim długo ale to inna historia, inne czasy ...

Pozdrawiam

Misiek niebieski to ELF i zapewne Sporti 15w/40 olej ok. dużo lepszy niż lotos z tym że cena podobna do Mobila Super i tu już nie ma dyskusji

W poldku po remoncie silnika zrobiłem 265tyś.km. cały czas na Mobilu Super i nic kompletnie się nie działo nie stukał i nie spalał oliwy a przy tym silnik w środku czyściutki jak nowy !!!

Pozdro.

Pytanie moje -> a ja czym mam zalewać Corollkę?? Bo nie wiem co jest teraz zalane.

szkoda ze nie wiesz czy masz syntetyk, polsyntetyk czy mineral, to bardzo wazne.
Ja mam 194000 i od nowosci zalewany jest mobilem na poczatku 0w40 pozniej 5w40 a teraz od 130000km 10w40, silniczek czysciutki a na korku zero osadow.
Jesli bierze ciut oleju mozna sprobowac z VALVOLINE to tez dobtre oleje maja estry ktory poprawiaja smarowanie i lepkosc
Chyba za jakies czas jak bedzie mi wiecej lykac sie na niego przesiade.
nie polecam lotosow i orlenow oraz castrolow za duzo negatywow sie nasluchalem

Ale na podstawie tego ile silnik ma lat też mżna zadecydować - wydaje mi się, ze u mnie to juz tylko mineralny.

Cytat:
2005-04-06 10:23:44, madzia_83 pisze:
Ale na podstawie tego ile silnik ma lat też mżna zadecydować - wydaje mi się, ze u mnie to juz tylko mineralny.

Wazniejszy jest przebieg, chociaz wiek tez ma wplyw na zuzycie silnika np: parciejace uszczelniacza, moze podasz Madziu tu na forum przebieg swojej rolki? Pozdro

CzapCzap jasne - a co się będę wstydzić. Silnik ma 124 000 km i jest z 1991 roku. Właśnie dziś sprawdzałam poziom oleju i wyszło, ze po przejechaniu 7,5 tyś km na bagnecie jest dokładnie połowa. Zakładając że, mam przejechać jeszcze 2,5 tyś km więc juz niedługo wymiana.

No to, rzeczywiscie do twojej Toyki trzeba lac olej mineralny, a jaki?? .. jakis dobry Pozdrawiam

Madziu jeśli chcesz minerał to zalej Mobil Super 15W/40 i będzie dobrze

Pozdro.

Witajcie.

Ja z zapytaniem odnośnie oleju Castrol GTX High Mileage 15W40 ten do silników o przebiegu powyżej 100 tyś. Czy ktoś w was miał z nim do czynienia, a jak tak to jakie wrażenia.
Pozdrawiam

Cytat:
2005-04-05 22:50:56, korek47 pisze:
BEZ PRZESADY ,NA LOTOSIE TO CHYBA POLONEZY I MALUCHY JEŻDŻĄ .ZALEJ CASTROLA CZY MOBILA

ja sobie wypraszam , ma tez poloneza i jezdzi na Mobilu a toyke mam równiez zalaną "Mobil" ale juz "1"

Cytat:
2005-04-06 09:55:03, Cromm pisze:
nie polecam lotosow i orlenow oraz castrolow za duzo negatywow sie nasluchalem

Właśnie - chodzilo o orlen - za nic nie mogłem sobie przypomnieć (a baniaczek w garażu )

Madzia, zależy co masz zalane. Ja śmigam na półsyntetyku. Piszesz ze po przejechaniu 7,5tys km oleju jest do połowy. No dobrze, a ile było po wymianie - przeciez nie max!!

Pozdrawiam

Michu nie wiem ile było zalane ale raczej nie do końca.

Cytat:
Madziu jeśli chcesz minerał to zalej Mobil Super 15W/40 i będzie dobrze

Od zawsze na Mobilu

Cytat:
2005-04-05 22:50:56, korek47 pisze:

Ja jeżdżę na lotosie i nie narzekam. Mój ojciec swą corollkę też zalewa lotosem (półsyntetycznym) od kiedy tylko skończyła się gwarancja - auto przejechało ponad 150tys. km, w tym jakieś 120tys. na produkcie z RG i ma się dobrze.

Od lat Mobil1

Od lat 5W50

Staram sie lac Mobil1 15W/40, a jak nie to Maxol Optima 15W40