Pytanie o gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie na temat instalacji Gazowych do mojego Autka
(Oma B prod'96 mod '97 litrów 2 silnik X20SE metalowy kolektor)
Pytałem po różnych zakładach i patrzyłem na stosownym forum oraz w naszej wyszukiwarce.
Nasuwją mi się pytania:
1.Czy ktoś ma system BRC Labda JUST
2.Jak powyższy oceniacie w zastosowaniu do tego typu omegi

3.Czy Szanowni koledzy posiadają wiedzę na temat fachowości i ceny zakładów w W-wie:
a>Zręby 1 (przy modlińskiej)(Reduktor/Elektronika/Butla/Wielozawór)=(Tomasetto/AG/Staco/Tomasetto)1 900,00pln
b>Różana 1 (w-wa opacz)(BRC JUST)2 000,00pln
c>Swiderska 39 (w-wa tarchomin)(BRC JUST)2 200,00pln
d>Ostrobramska 75 (Praga Południe)(Tomasetto/AL700/Staco/Tomasetto)1 750,00pln
e>Legionowo Łajski ()
Z góry dzięki za pomoc !!!
Instalację chcę założyć zaraz po Świętach

witam . za wiele Ci nie pomogę, ale jeśłi chodzi o BRC to ja mam taką, ale SEQUENT. to jest akurat wtrysk i zapłaciłem za nią 5950 (2.5 V6). do 4-ro cylindrowych za tę instalkę chcieli między 1400-1700 mniej - wszystkozależy od marki wtsryskiwaczów.

kiedyś gadałem z gazownikami i wspominałi o tańszej instalce (2000-2500 zł - w zależności od poj.) twierdzili że powinno to chodzić, ale nie gwarantowali mi jak długo.
postanowiłem przycisnąć pasa i wsadziłem ten drogi sprzęt, a to tylko dlatego że już kiedyś nadziałem się na te "tańsze" akurat w Toyocie i tak to daremnie chodziło że miałem tego dość

pozdrawiam

poszukaj w archiwum i ogolnie nie sugeruj sie najnizsza cena... potem beda zonki, ze nie ma emulatora, klapy itp.
u mnie (miasto ok 45 tys. mieszkancow) instalka kompletna elpigaz kosztuje 1800-1900 pln...

ogolnie szkoda gadac, bo wszystko juz na ten temat jest na forum...

ps. dlaczego brc? parowniki moze i maja dobre ale elektronika - tfu...

Witam.

Jutro wybieram się do znajomego inż.gazownika zrobić dokładne
rozeznanie. Do jesieni ubr. jeżdziłem 12 lat na gazie to mnie teraz
ciągnie do niego. Ten inż. zakładał mi pierwszy gaz w 92r i jest
doskonałym fachowcem, zakłada tylko dobre instalacje, nie jest
tani. Jutro dam znać co mi doradził i za ile i dlaczego.
Motor mam 2.0 16V.

Pozdr.

mam BRC Lambda Just w swojej omie 2.0 16V Instalacja kosztowała 2000zł, jest klapa antywybuchowa, emulator chyba jest, nie znam się na tym. Ogólnie na gazie chodzi bez problemów, niekiedy lubi zawiesic się na chwile na ok 1200obr, jest nieco słabszy. Ale daje rade. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Zmieniłem świec, przewody, silnik przed zagazowaniem wyleczyłem na max. Po zagazowaniu na benie na biegu jałowym skacze , chodzi nie równo, na zimnym silniku zdaża mu się zgasnoć. Czasami jak by dusił się, tzw. po dodaniu gazu nie ma mocy, poszarpie i po wyżej ok 3tys jest ok. Ale nie zawsze tak jest. Ponoc to kolektor wydechowy jest winien,konkretnie jego nieszczelność, ale tego jeszce nie moge potwierdzić. Czy wogóle to może być wina kolektora wydech.

brc.......... a fu już mi gnojem zalatuje. kielkac coś wie na ten temat a ty użyj wyszukiwarki . ps wtrysk do 2.0 16v to niepotrzebny wydatek. 2 gen da rade

Witam. Mam motorek 2.0 16V i też robiłem rozeznanie jaką instalke zamontować mam kilku znajomych taxsiarzy z którymi rozmawiałem i dali mi namiary na dobry zakład w którym facet wstawil już kilka instalek do OMEGI i wie co tzeba zrobić żeby chodziła bez problemu. Byłem u niego i absolutnie odradził mi BRC jeżeli nie chcę mieć problemów z eksploatacją, proponował mi ELPIGAZ lub LOVATO obie są w podobnych cenach tz 2000 pln i facet gwarantuje, że nie będę miał z jedną bądz drugą problemów. Ja chyba zdecyduję się na LOVATO i zagazuję swoją OMCIĘ po świętach.

Pozdro z Suwałk k27

Witam.

Własnie wróciłem od znajomego inz.gazownika bo pytałem o gaz
dla siebie /2.0 16V/ i dla kogoś /2,5 MV6/.

Dla mnie bedzie Lambda JUST z reduktorem BRC AT90E za 1800zł.

A do 2,5 MV6 będzie tylko SEQUENT za 5400zł. I radził, zeby się
szybko decydować póki jest jeszcze cena instalacji za euro poniżej
4zł, bo jesli wzrosnie euro to i cena instalacji wzrosnie bo cena
montażu jest stała.

Ja zaraz po świętach jadę uzgodnić termin, ale wczesniej muszę
zrobić rozeznanie z kolektorem wydechowym bo coś jest za głośno
i czuć spaliny od przodu. Będzie chyba dodatkowy wydatek.

Ktoś wczesniej wspominał o Prinsie, z tego co sie dowiedziałem to
jest SEQUENT tylko ma więcej plastyku i przy wymianie filtrów
trzeba wymienić cały zespół z jakimiś czujnikami a to jest wtedy
wyzszy koszt. A w SEQUENT tylko wymienia się filtry.
Pozdr.

Cytat:
2005-03-22 16:50:44, Zjak pisze:
Ktoś wczesniej wspominał o Prinsie, z tego co sie dowiedziałem to jest SEQUENT tylko ma więcej plastyku

Wtryskiwacze mają od tej samej japońskiej firmy. Reszta jest holenderska lub włoska. Wybór należy do Ciebie
Cytat:
i przy wymianie filtrów trzeba wymienić cały zespół z jakimiś czujnikami a to jest wtedy wyzszy koszt. A w SEQUENT tylko wymienia się filtry. Pozdr.

Bullshit.
Przegląd przebiegowy Prinsa po 15k w Warszawie (czyli pewnie raczej drożej niż taniej) - 70 PLN, wymieniane tylko filtry.
Niedługo będę robił kolejny - jeśli przegląd jest inny to dam znać - ale z rozmowy z magikami i książeczki gwarancyjnej to nie wynika.

pozdr, Robert

Powiem tak (a raczej napiszę), z obserwacji własnej instalki oraz innych instalacji, radzę przeboleć nieco kasy i zakładać Prinsa (ja tak nie zrobiłem...niestety)

z tą ceną euro to niech nie pieprzą głupot!!!! TERAZ 5400 a jak euro było po 4.80 to też tyle to kosztowało..... gość zdaje sie namolny. cwaniaki ci gaziarze.

A propo BRC do JUST pytałem w OPACZu na Różanej 1 przegląd co 15kkm koszt 50 zł.Max cena przeglądu przy wymianie czegoś tam(nie pamiętam to 90,00pln).

Ja się zdecydowałem na Legionowo u którego gazowałem kiedyś felę i nie miałem żadnych problemów.
Ewentualne regulacje sterownika na moje życznie ok.20pln.
Obecna instalacja będzie kosztowała max 1800,00pln (Reduktor=BIGAZ;Elektronika=Autronik A700;Zbiornik=STACO w koło;Wielozawór=Tomasetto).
Instalacja ma zawierać klapimikser przed przepływomierzem.

Mam zufanie do gościa. Kilka osób z rodziny robiło przed moją felą i żadnych problemów nie mieli, ja również.
Oczywiśie po instalacji wznowię wątek z wrażeniami.

Cytat:
2005-03-23 15:47:58, siabaniak pisze:
... Zbiornik=STACO w koło...

No właśnie: toroid Staco wydaje się standardem, i dobrze.

Nurtuje mnie jakie macie u siebie pojemności - ja mam 47L(AFAIR), maksymalnie mi się wpycha 38L. Patrząc na wnękę powinno się dać upchać większy zbiornik, czytałem o torusach 73L Kto ma więcej niż ja ?

pozdr, Robert

PS: z góry uprzedzam, że odpowiedzi w stylu "a ja mam walec 150L i on rulez" możecie sobie... darować R.

Witam.

Do "siabaniak", proszę poczytaj http://www.nat.mbiz.pl/gaz_just.htm

na temat Lambda JUST i jeszcze się zastanów.

Pozdr.

Witam!
Jesli nadal zastanawiasz sie nad systemem BRC Labda JUST to moge Ci go tylko polecic!! Posiadam ten systemik od listopada zaplacilem za niego wtedy 1900zł i jak na razie (odpukac ) nie mam zadnych problemow z nim. Spalanie 15l LPG w zimie, gdzie 100% to miasto i do tego male przebiegi okolo 7 km jazdy nastepnie postoj i znowu jakies 7 km i tak caly czas, w trasie kolo 12l LPG przy jezdzie tak od 110km/h do 160km/h Mysle, wiec ze spalanie mieszczace sie w normie. Zobaczymy jak bedzie teraz jak juz cieplej sie zrobilo Reasumujac smialo moge Ci POLECIC ten systemik i w razie jakis pytan wal smialo na GG.

siemanko. przed miesiacem wsadzilem do swojego potwora oma a 2.6 dual ram gaz taki jak mowiles musze powiedziec ze na poczatku bylo troche problemow ale to z winy gazownikow a nie samej instalacji. jak ci wszystko zaloza dobrze i oczywiscie sprawdza dokladnie czy wszystko zalozyli to nie powinienes miec problemow.lepiej mi chodzi na gazie niz na benie. pozdrawiam

Witam
A ja bym posłuchał Fomina, Elpigaz to kapitalna instalka. Zakładałem we Wrocku i zrobiłem już około 3 tyś km.
Jest spoko.
Nie zmieniłem świec, kabli, kopułki jak wszyscy radzili i nawet nie wiem co to jest strzelanie (czy kichanie), gaśniecie na wolnych obrotach itp. Po prostu I klasa. Akurat u mnie jest II gen. (w komplecie jest wszystko co trzeba)

Pz.

no tez polecalbym elpigaz, ale jak wiadomo kazdy chwali swoje...
grunt jednak, zeby instalacja byla kompletna i zalozona przez fachowcow a nie kowali...

ps. x20se to osmiozaworowka? takie unowoczesnione c20ne?

Nurtuje mnie jakie macie u siebie pojemności - ja mam 47L(AFAIR), maksymalnie mi się wpycha 38L. Patrząc na wnękę powinno się dać upchać większy zbiornik, czytałem o torusach 73L Kto ma więcej niż ja ?

pozdr, Robert
ja mam staco 50l i wchodzi ok 42 bo średnica jesy większaa można dać wyższy zbiornik który trochę wystaje ponad podłogę i jwst to 55l

bez komenarza