Jakie spalanie benzyny w momencie rozruchu? Omega A.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hello.
Założyłem gaz do mojej omegi 2.0 z 1990 roku. Interesuje mnie ile paliwa (benzyny) spala moje autko w ciągu 30 sekund do momentu przejścia na gaz? Ktoś z Was wie ile tego będzie? Chodzi mi o rozruch rano, po średnio zimnej nocy 0-10 stopni.
Pozdro Sandal

Pewnie chodzi Ci o chwilowe spalanie.
Daj sobie spokój z kompem. Ma swoje algorytmy i tym podobne sprawy. Z doświadczenia wiem, że to co podaje komp, należy ostro zweryfikować. Zatankuj Omę do pełna , przejedź ileś tam kilometrów, zatankuj znów do pełna, podziel ilość zatankowanego paliwa przez ilość kilometrów, podziel wynik przez 100 i wyjdzie Ci średnie spalanie na 100/km. Porównaj swoje wyniki z tym co pokazuje komp Omy i bedziesz miał obraz tego, na ile oszukuje Cię komp. Z resztą, po co ja to piszę. Wszyscy o tym wiedzą.
Pzdr
Paweł

Jeśli zatankujesz do pełna to starczy pewnie na pół roku

ale czemu sie tym martwisz??........jeżeli nie ma żadnych wycieków czy coś w tym rodzaju to Oma napewno nie spali za dużo tej beny

pozdrawiam

A u mnie po zamontowaniu gazika, to komp pokazywał spalanie z dokładnościa do 98%. I to zarówno beny jak i gazu. A to ci rewelacyjny przypadek.

Pytanie zadałem bo chciałem sobie policzyć koszt jazdy samochodem po założeniu gazu i po jakim czasie mi się zwróci, no a przecież jazda na gazie, to nie tylko sam gaz, po odpaleniu benzyna przez chwilkę .
A druga sprawa, to gdzie wy macie w tych swoich omegach A komputer wyświetlający spalanie?? Bo ja nic takiego nie widzę ).
Pozdro Sandal

Mój stał na biurku w dużym pokoju
A tak na serio, to daj spokój z ta benzyną, spala się jej śladowe ilości. Za 50 zeta to ci na pół roku starczy. Prędzej ci oktany wyparują niż ją zużyjesz. Zrób sobie zestawienie w excelu, to sobie ładnie na wykresie zobaczysz przy jakim przebiegu ci się zwróci. Tylko przyjmij, że gazu pali średnio o 20% więcej.