Zbiornik paliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiecie, wczoraj zajechalem na stacje benzynowa bo wskazowka poziomu paliwa wyla juz na rezerwie. Tankowalem benzyne, którą od dłuższego czasu leje do zbiornika - 98. Ale zaskoczyla mnie ilość wlanej benzyny.
Nie, nie nie bylo jej wiecej miż mieści się do baku. Przeciwnie! Wydawało mi się, że jeżeli wskazówka zeszła na rezerwe to w baku jest ok 7 litrów. Pojemność zbiornika to 45 litrów? Mam racje
Czyli z prostego rachunku spodzielwalem się zatankować ok 40 litrów bo na tej rezerwie troszkę jeździłem. Tankuje: 10,15,20,25,30 i stop! Dystrybutor odbił. Myśle sobie to niemożliwe, dolałem jeszcze do 32 litrów i więcej się po prostu nie dało - nalane było po sam korek. Więc wychodzi na to, że w baku miałej jeszcze ok 15 litór.
Co w takim razie jest
Zbiornik ma inną pojemność
Czy wskazówka poziomu paliwa tak oszukuje
Dajcie znać, może mieliście podobne przypadki!
Pozdrawiam Łukasz P.

ja od czasu do czsu też tak mam że przy pustym baku zaraz po włożeniu pistoletu odbija podobno może to być kwestia zapowietrzenia

Witam,

Co prawda sprawa dotyczy opla Combo (samochod firmowy), ale tez podjechalem raz na stacje, wskazowka na czerwonym polu a tu po 10litrach pistolet odbija. ALe tak sie uparlem ze przy odbijaniu tak dotankowalem do 43litrow, oczywiscie trwalo to troche ale sie udalo. Wystarczyło tylko ze mocniej nacisnalem i odbija. Wiec chyba speedmaster ma racje z zapowietrzeniem baku.

jak juz jestesmy przy oplach...to mialem podabna rzecz w corsie nie dalo sie normalnie nalac benzy bo pistilet odbijal nawet przy pustum baku...wiec w serwisie wymienili odpowietrzenie i jest juz gites

odpowietrzenie ma tendencję do zapychania się jak tankuje się pod sam korek. lepiej wymierzać tak aby zatankować do zbiornika a nie jeszcze przewody napełniać. z tym że pistolety na stacjach odbijają jak już mają paliwo pod sobą. przy tankowaniu paliwo trochę się burzy więc po pierwszym odbiciu lepiej już nie dolewać. chyba że nie możecie normalnie zatankować (z powodu zapowietrzenia). tak radzą w serwisach.

u mnie jest tak samo : rezerwa zaświeca mi się jak mam jeszcze jakieś 15l w baku i tak jest od zawsze jak pamiętam czujnik jest tak ustawiony i widocznie tak ma byc

dziś miałem wskaźnik poniżej czerwonego załałem 15 litrów i mam teraz ponad połowę

Standard w Poniaczu... u mnie to samo Speed

A jaka jest pojemność baku w Accent ??

45 literkow

Cytat:
2005-03-22 21:32:59, eqs pisze:
45 literkow

Dzięki

Potwierdzam, mimo iż zero na wskaźniku, wiecej niż 30l nie chce wejść.

tak tylko wtrące czy można samemu odpowietrzyć zbiornik w accencie

Ja też mam chyba zapowietrzony bak, bo jak jade na stacje i tankuje to odrazu wybija-muszę sie troszke pomęczyc żeby zatankować benzynke! A stało się tak po zgubieniu korka wlewu!Jeździłem pare dni bez korka zanim kupiłem na szrocie inny od Sonaty!
Ale jak odpowietrzyć to nie wiem! Czytałem na forum Opla że zbiornik wyciagają... hmmmm
Bez wyciagania też się powinno dać!

qrde widze ze wszyscy do pelna tankuja a mowia ze taka recesja w polsce

[ wiadomość edytowana przez: eqs dnia 2005-03-24 15:49:43 ]

Ja nie leje do pełna! 10-12 litrów żeby bena była!A śmigam na gazie!

U mnie cały czas swieci sie kontrolka rezerwy!!! Bardzo żadko benzynke tankuje-zregóły mam ja tylko na dojazdówke po LPG

dobra , dobra widze ze wszystko na gazie smiga tylko ja na benzynie i te p[odataki ciulam

a z ta kontrolka caly czas rezerwy ja bym uwazal znajomemu w oplu od takiego jezdzenia siadla pompa paliwowa - jak sie nie myle...