MotoNews.pl

ATU plus DRUGI WIATRAK

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
po co w ATu plus jest drugi wiatrak jak on nigdy jeszcze mi sie nie włączył. Moze mam go nie podłaczonego. Co o tym myslicie.

pozdro z wawy

jak zlapie ci bardzo wysoka temp. to sie wlaczy.

Dorób sobie do niego włącznik. Będziesz mógł go włączać manualnie.

U mnie tak jest i nieraz się przydaje coby prewencyjnie temperaturkę zgonić.

Cytat:
2005-03-24 09:50:34, marspidi pisze:
witam po co w ATu plus jest drugi wiatrak jak on nigdy jeszcze mi sie nie włączył. Moze mam go nie podłaczonego. Co o tym myslicie. pozdro z wawy

Drugi wiatrak włacza się przy 120 stopniach. Raczej cieżko zagrzać silnik do 120 stopni, chyba podczas kręcenia sie na żwirku. Możesz jeszcze zrobic sobie tak, że połączysz ze sobą oba wiatraki tak zeby pierwszy czujnik ten od 92 stopni właczał obydwa wiatraki.

On sie nie załacza przy 120 stopniach, to jest tak skonstrowane ze wiatrak przy wyjsciu z chłodnicy jest sterowany czujnikiem tym co jest na wejściu, a ten czujnik na wyjściu załącza owy wentylator co jest na wejsciu który nigdy sie nie załącza, a do jego załączenia musi być na czujniku na wyjsciu wieksza bądź taka sama temperatura jak na wejściu do chłodnicy co będzie oznaczać ze jeden wiatrak nie radzi sobie ze zbiciem temperatury i wtedy sie załaczy drugi, a licznikowo to bedzie trochę powyżej 90 stopni.

mi sie kiedys silnik przegrzal i drugi wiatrak sie nie wlaczyl.od tamtej pory mam zmostkowane

Cytat:
2005-03-24 12:28:59, Mebig pisze:
On sie nie załacza przy 120 stopniach, to jest tak skonstrowane ze wiatrak przy wyjsciu z chłodnicy jest sterowany czujnikiem tym co jest na wejściu, a ten czujnik na wyjściu załącza owy wentylator co jest na wejsciu który nigdy sie nie załącza, a do jego załączenia musi być na czujniku na wyjsciu wieksza bądź taka sama temperatura jak na wejściu do chłodnicy co będzie oznaczać ze jeden wiatrak nie radzi sobie ze zbiciem temperatury i wtedy sie załaczy drugi, a licznikowo to bedzie trochę powyżej 90 stopni.

Doskonałe. Myślę, że masz wielkie predyspozycje aby przemawiać w sejmie

Mogłem napisać schematem ale wtedy to nikt by nie zrozumiał

No prosze, a u mnie nie ma go wogole Moze ktos go wymntowal bo sie rury od parownika nie miescily ??

Pozdr
Borys

w GSI dawali po jednym wiatraku

Cytat:
2005-03-24 09:50:34, marspidi pisze:
witam po co w ATu plus jest drugi wiatrak jak on nigdy jeszcze mi sie nie włączył. Moze mam go nie podłaczonego. Co o tym myslicie. pozdro z wawy

W moim GSI są od nowości dwa wiatraki a gdy mi się zagotował i wypaliłem uszczelkę głowicy to przy okazji wymieniłem włączniki termiczne na jednakowe o mniejszej termperaturze. Teraz jest tak jak być powinno - nigdy nie przekroczył 100 st. na wskaźniku.

Wmoim Gsi też były dwa wiatraki i ten który nigdy się nie włączał miałem zmostkowany przełącznikiem. Dobre na korki i w upalne dni. Silnik nigdy się nie zagotuje.

A w moim tez firma dała dwa i czasem ale to mozna policzyc na palcach, ze sie ten drugi wlancza. Moze Jerry miales walniety ten wlacznik do drugiego ?

Całkiem nie był walnięty ale miał wysoką temp. włączenia i był trochę zaśniedziały i przez to słobo działał a po wymianie jest super.

hmm a od czego zalezalo to ze montowali dwa?? ja mam jeden... czy wy macie jakies bardziej "wypasione" wersje??

Może zależało od rocznika. Mój Gsi był z lipca 98 znajomy ma z 2000 i już ma jeden wiatrak.

w atu Gli z grudnia 2000r. mam dwa.ojciec w kombiku z 2000r ma jeden

Otoz posililem sie literatura fachowa, tzn. katalogiem czesci zamiennych do Plusa z 1997 r. i wszystko jest jasne. FSO przewidywala dwa wiatraki do silnika z jednopunktowym wtryskiem (GLi 76 KM), oraz jeden wiatrak do wielopunkta (GSi 84 KM). Kombi oczywiscie mialu wielopunkt. Z tego by wynikalo, ze bardziej wrazliwy na przegrzanie byl jednopunkt.
Jezeli macie samochody odstepujace od tej reguly prosze o info w postaci:
rodzaj silnika
rok produkcji

Ciekawe ile wiatrakow mial Rover Plus

Pozdrawiam
Adamus

Jak napisałem miałem plusa Gsi z lipca 98 i miał dwa wiatraki (apropo dziś go sprzedałem!). Teraz mam plusa z roverkiem marzec 98 i ma jeden wiatrak. Obydwa Poldki to caro.