MotoNews.pl
9 Tarcie hamulca! (88727/88) - PT

Tarcie hamulca!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam taki problemik ze swoim accentam - mianowicie przy hamowaniu po rozgrzaniu hamulca slychac i czuc tarcie, jakby hamowal na sucho- auto ma przejechane 3 tys. kilometrow. O co chodzi, czy ktos mial podobny problem? A moze to kwestia zabrudzenia tarcz?

sadze ze podobny problem do mojego tez mi tarlo przy hamowaniu

Przy samochodach czesto sie dzieje sie tak ze jezdzi sie po wodzie i blocie nie mozna tego unikac... stawia sie pozniej autko na pare dni w grazu albo na podworku wtedy wystraczy naparwde kilka dni postoji i zaczyna sie robic rdza na klockach pozniej ta radza potrafi sie osadzac na tarczach i podczas hamowania moze czasmi piszec albo trzec - wystaczy ze jak sie odkreci kolo to widac jak ruda osiada z hamulaca ( odbite sa klocki na tarczach )
mogly sie rowniez tarcze z hamulcami ubrudzic w koncu dopiero co zszedl snieg...

Pojezdzic troche jak bedzie dalej to samo odkrecic i obadac sparwe moze klocki juz do wymiany

nowy ten accent ?

Witam!
Tak samochodzik jest nowy, ma niecele 2 miesiace. Zobaczymy, pojezdzimy

Może to być równierz wada klocków, ale z tak ogólnego opisu nie sposób nic wywnioskować. Tarcie słyszysz w jednym kole czy więcej? Z przodu, czy z tyłu? Tarcie jest metaliczne, czy ma inny oddźwięk. W trakcie całego hamowania czy tylko chwilami. Napisz precyzyjnie objawy.