Tajemnicza puszka 1.6 EFI

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Prosze Was o pomoc w identyfikacji walcowatej puszki znajdujacej sie po lewej stronie (patrzac na silnik od przodu auta) pokrywy zaworow i polaczonej z ta wlasnie pokrywa rura. Z tego walca idzie rura ( to chyba odpowietrzenie pokrywy zaworowej czy cos) do filtra powietrza oraz cienka rurka rozdzielajaca sie na dwie do bloku silnika powyzej wtryskiwaczy.

Pytania:

Jak sie toto nazywa i ile moze kosztowac? A pytam bo mialem duzo oleju w filtrze pow. (kiedys bral olej, ale juz jest ok) i mazi, mam tez calkiem zatkany ten cienki przewod czarna mazia.

Za co jest odpowiedzialny ten wlasnie cienki przewod rozdzielajacy sie na 2

Dzieki za pomoc
Demon

filtr odpowietrzenia pokrywy zaworow....

A nie wiesz ile to moze kosztowac tak ok?

No i do czego jeszcze sa te cienkie rurki? Cale mam zapaćkane jakby smola albo jakims asfaltem

Demon

koszt to okolo 70zl.. tyle tylko moge powiedziec

u mnie to samo, a ile to kosztuje?, ja niestety uszkodzilem to bo ulamala mi sie 1 z rurek, co prawda pokleilem, ale przydal by sie nowy.

Cytat:
2005-03-26 12:47:56, demon pisze:
A nie wiesz ile to moze kosztowac tak ok? No i do czego jeszcze sa te cienkie rurki? Cale mam zapaćkane jakby smola albo jakims asfaltem Demon

to jest na 99% rurka podcisnienia podlaczona z jednej strony do tego filtra a z drugiej do kolektora ssacego

No wlasnie wydawalo mi sie, ze ona nie idzie do kolektora, ale jakimis kruccami wychodzi z bloku, ale moze zle patrzylem. Zobacze jeszcze raz. Za co moze byc odpowiedzialne powstawanie podcisnienia w kolektorze? Ma ulatwic wyciaganie resztek oleju z tego filtra, czy co?