Olej w filtrze powietrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
W pojemniku na filtr powietrza gromadzi sie olej (silnik 1.6 CVH EFI LJF). Saczy sie on przez 2cm rurke podlaczona w dolnej czesci pojemnika i biegnaca dalej gdzies do silnika. Czy to jest normalne (na razie systematycznie wycieram)?

Z gory dzieki za pomoc!

powoli silnik się zużywa ale jak trzyma kompresję to się nie przejmuj...

Dzieki za info, ale - tak z ciekawosci - skad ta rurka biegnie? Jest to jakies "odpowietrzenie"?

odma...odpowietrzenie....biegnie do zaworka (filterka) odpowietrzającego...

U mnie jest podobnie. Olej w puszce filtra powitrza, ale brak zauważalnych ubytków oleju na bagnecie, z silnika też nie dmucha. Jak kiedyś podjechałem do ASO to jeden z serwisantów stwierdził, iż mógł się zatkać odstojnik- filtr węglowy. To od niego idzie ta rurka dochodząca do puszki f. powietrza. Najlepiej jednak zrobić diagnostykę komuterową to wszystko będzie jasne. W ASO chcą za nia 150 zł.

nie masz sie czym przejmować mysle tylko że brakuje ci tej gąbki która ma te czastki oleju zatrzymywać.W orginalnych filrach sa one dołączone do wymiany.

To swietnie, ze to nic powaznego, bo nie jest to bardzo uperdliwy efekt. Dopiero po przejechaniu 2-3 tys km jest co wycierac. Gabke mam, choc kwalifikuje sie do mymiany (na razie ją wyżymam co jakis czas )

ja tez to mniałem włozyłem gompke i jest git ale nie obawiaj sie niczym Włuz gombkie i bedzie dobrze Powodzenia

No wlasnie ja tez ostatnio wycieralem olej z puszki. Gabka ma byc w tej malej przegrodce, gdzie jest podlaczona odma? Ja tam mam "fabrycznie" pusto. No i jednak czeka mnie chyba wymiana tego odstojnika. A wlasnie, rozbieral go ktos juz? Moze da sie go jakos podczyscic zeby jeszcze troche przejechac?