Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mako78 Opel Omega B 2.5tds ... Kłobuck | 2005-01-11 00:31:02 ...chyba to bylo tak: otworzyc drzwi, otworzyc maly schowek, podwazyc oslone ktora widzimy po otwarciu drzwi i masz przelacznik na 'talerzu' ![]() |
Kris61 Poznań | 2005-01-11 09:35:58 pięknie, pięknie ale nadal nie wiem czym to się uporczywie trzyma na swoim miejscu. Czy gdzieś są jakieś zaczepy, które trzeba podważyć, czy może najpierw demontować kratkę wylotu powietrza???
|
Kris61 Poznań | 2005-01-11 09:36:28 pięknie, pięknie ale nadal nie wiem czym to się uporczywie trzyma na swoim miejscu. Czy gdzieś są jakieś zaczepy, które trzeba podważyć, czy może najpierw demontować kratkę wylotu powietrza???
|
Anonymous Niezarejestrowany | 2005-01-11 09:44:18 dla ścisłości dodaję, że nie chodzi o wajchę z kierunkami tylko o ten moduł gdzie jest regulacja wysokości reflektorów. |
![]() gogo11 omega B combi Istebna | 2005-01-11 10:49:56 Ja ją wyciągałem podważając z dwóch stron wkrętakami stawia silny opór ale wyjdzie , po wyjęciu stwierdzam , żę inaczej nie można tylko podważając są tam dwie blaczki sprężynujące które w żaden sposób nie można przygiąć
Powodzenia |
![]() BBronx Opel Omega B 2,5v6 Parczew | 2005-01-11 14:49:42
kratke wentylacji? ja musze ją wyciagnac bo mam ten "suwak" wepchniety do srodka |
Kris61 Poznań | 2005-01-11 23:34:16 Gogo11, już wiem o jakie blaszki chodzi.
Właśnie przed chwilą zrobiłem doktorat z naprawy przełącznika. A przy okazji powiem wszystkim, że wyciągnąć przełącznik w bardzo prosty sposób. 1.Pociągnąć gałę do siebie- z dołu ukazuje sie mały otwór, w który trzeba coś cienkiego włożyć i nacisnąć i wyjąć gałę. 2.W wnęce po gale po prawej i lewej widać końcówki sprężyn, które należy zahaczyć i przyciągnąć centralnie i 3.przełącznik wychodzi Mój przełącznik udało mi się naprawić bo problem polegał tylko na zlutowaniu przepalonej ścieżki. Ale tak nawiasem mówiąc to niespodziewałem się ,że tak strasznie "uczony" to podzespół. W środku są dwa układy scalone i trochę innych elementów montowanych w technologii SMD. ![]() Tyle ciekawostek, pozdrawiam krzysztof |
![]() Andriu Omega B 2.0 16 V 96' Gdańsk | 2005-01-12 20:13:14 cześć.
Kris61 - u mnie właśnie się doktoryzowałeś. Pracuję w firmie która produkuje te przełączniki.Twój opis jest OK. Przełącznik jest umocowany dwoma sprężynującymi blaszkami po bokach, dodatkowo trzyma się trochę samymi kontaktami w gnieżdzie. Przełącznik mozna również wyjąć wkładając równocześnie blaszki ( ale muszą być odpowiednio twarde i cienkie) w szczeliny między przełącznikiem a kokpitem - wciska się wtedy zatrzaski.( z lewej i z prawej strony). Pociągając musi wyjśc. Przełącznik jest naprawialny ale oczywiście tylko w niektórych przypadkach. Jak mi padła dioda to poprostu wstawiłem nowy ![]() Pozdrawiam |
![]() Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-01-12 22:46:36 Ja też chyba musze to zrobić.
Nie dziala mi podświetlenie przełącznika świateł. Dodatkowo znalazłem po zdjęciu osłony bocznej przewód z oprawką do żarówki. Tylko nie wiem gdzie powinien być włozony bo chyba nie oświetla schowka? Da się wyjąć w ten sposób kratkę wentylacyjną? |
![]() Andriu Omega B 2.0 16 V 96' Gdańsk | 2005-01-13 00:16:31 Ten przewód z żarówką to najwyrażniej podświelenie od regulacji nawiewu. |
Kris61 Poznań | 2005-01-13 01:21:26 Zgadza się , ten przewód wchodzi mniej więcej na wysokości kólka od zamykania nawiewu i podświetla "0" pod kólkiem.
A apropos mojej walki z przełącznikiem ( a ściśle z regulacją wysokości reflektorów ) to mogę się podzielić, zdobytą w boju wiedzą. Gdyby ktoś chciał sprawdzić czy motorki w lampach są walnięte czy przełącznik źle "daje" to można tak: na motorku jest wtyka 3-pinowa ,skrajne piny to zasilanie 12V po włączeniu "krótkich". Środkowy pin to sterowanie wysokością i mierzyć go trzeba w stosunku do minusa. Dla pozycji zerowej (lampy maks w górę) jest 12V, dla pozycji "3" ( lampy maks w dół) jest ok 8 i trochę Volt. To tak bardzo na skróty ,ale gdyby komuś trzeba szczegółowo to służę swoimi doświadczeniami. Mnie się udało naprawić przełącznik i jeden motorek i wszystko "gada" jak należy. pozdrawiam |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-14 01:21:14 ja to mam już wprawę w wyjmowaniu przełącznika (spalona żarówecazka0 i robię to tak:
-po otwarciu drzwi zdejmuję jednym szarpnięciem (ew.podważam) boczną osłonę deski rozdzielczej (ukazuje sie zespół przełącznika) -następnie wspomniane blaszki to kwestia dwóch nożyków włożonych równolegle po dwóch stronach z boku... -pyk i zespół wyskakuje, dalej to już prościzna -podważamy i wychodzi jak ta lala -powodzenia pozdr. |
![]() Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-01-16 20:53:35
Przewód jest już na swoim miejscu. Udało mi się wydostać przełącznik - żaróweczka podswietlenia do wymiany. Teraz będę walczył z kratką nawiewu nad przełącznikiem - trzyma się uparcie ma 2 śrubach do ktorych nie znam dojścia. |
![]() SABLE without Łódź. | 2005-04-01 16:14:37 wlasnie wyjalem zintegrowany wlacznik do swiatel zewnetrzych + halogeny.
Żarówka, ktróra zlokalizowana jest centralnie jest dobra. Dzial tylko podświetlanie głównego przełącznika (zero, postojowe, mijania). elektryk od którego przed chwila wrocilem powiedzial, ze nie podejmie sie rozebrania tego i że napewno nie ma tam zadnych innych zarówek. Nie chce tego dalej rozbierac, bo elektronk ze mnie zaden, a popsuc mozna w mig... ![]() co z tym fantem zrobic? pozdrawiam. ![]() |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-04-02 13:53:13 tak jak pisza ta dioda jest w praktyce nienaprawialna |
![]() SABLE without Łódź. | 2005-04-02 15:59:18
też tym sposobem wyjąłem. bardzo szybko sie wysuwa. Tam jest żaróweczka 0.5 W, czy moge zastapic ja 1.2 W ? Pozdrawiam. |
![]() KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-04-02 19:43:01 Zaroweczke 0.5 W spokojnie mozesz zastapic ta 1.2 W.
Ja tak jezdzilem przez prawie 2 dni az kupilem wlasciwa - za 3zl (0.5 W) W ASO kosztuje 6zl. Bedzie troszke mocniej swiecic. Pozdrawiam |
![]() SABLE without Łódź. | 2005-04-02 21:40:19
Dziwne. ![]() |