Nawiew

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie, mam pelno lisci w nawiewie i tak co jakis czas wylatuja mi z nawiewu okruchy suchych lisci. Jak przeczyscic ten nawiew??

A to bardzo proste - demontujesz wszystko, przeczyszczasz mokrą szmatką, montujesz z powrotem - zakłądasz jakąś siateczkę na wlot nawiewu. Koniec
temat nawiewu był chyba już wielokrotnie obwijany

wszystko to znaczy cała deske??

ołł

Chociaż mógłbyś zacząć od wyrzucenia liści z "rynny" gdzie są bezpieczniki i rzeczony nawiew (najwięcej jest pod nim) więc muszisz go zdemontować (z zewnątrz) Zajmuje to 5 min max Zdejmujesz osłonkę i wykręcasz silnik
Możesz też spróbować włożyć tam rure z odkurzacza, ale pewnie nie da to takiego skutku, jak pełny demontaż
Ja tam się przyzwyczaiłem do jesieni w środku lata (w samochodzie ) gdy liście ci lecą

nawiew m am dopiero co wymieniany to tam lisci nie ma najgorzej w tych dolotach :/ ale boje sie ze jak deske rozkrece to potem juz nie skrece bo mi popeka :|

Sam zdecydujesz
Mi się nie chciało rozkręcać deski, bo chciałbym z nią coś zrobić, a narazie nie mam czasu

Cytat:
2005-03-29 15:09:51, Weider pisze:
nawiew m am dopiero co wymieniany to tam lisci nie ma najgorzej w tych dolotach :/ ale boje sie ze jak deske rozkrece to potem juz nie skrece bo mi popeka :|

Na pociechę dodam, że cholernie nielubię tego robić. A na dobicie tez dodam, że złożyć to ustrojstwo z powrotem to też zabawa żeby dobrze siadło. Jesli jednak się zdecydujesz to polecam uszczelnić połączenia złączek na tunelach. A jezeli naleciało by cię rozmontować kratki to naprawdę delikatnie i owocnej walki z starą usztywnioną gumą /takie gumowe maszety przy kratkach/. Jeżeli wcześniej pomedytujesz i zapewnisz sobie czas to dasz radę. Szczególnie uważaj na mocowania górne po prawej i lewej stronie. Jeszcze lepiej gdybyś się zabrał za to gruntownie. Mam namysli dostanie się do nagrzewnicy. Tam też jest trochę nabite dziadostwa które dorwie cię wcześniej czy później.

W niektórych autach są filtry na tych wlotach -> pewnie można taki patent bez problemu zaadaptować do Łady. Mi się np. - nawet jak nie ma liści - nie za bardzo podobają takie brudne i zakurzone elementy nadmuchujące mi powietrze do kabiny. Mam wtedy wrażenie, jakby całe czyste (jak się tak zdarzy, że jadę przez las, a nie Wawę ) powietrze było specjalnie zabrudzane przez ten pył i osad w nawiewie, że gnieżdżą sie tam całe kolonie grzybów i bakterii... bleee. Gdybym był zdolnym autoklepką, to bym sobie zawsze takie filtry zakładał w autkach, którymi jeżdżę... a, że nie jestem, to się męczę

Ja sobie niby zużyty filtr ze skody założyłem na wlot nawiewu
Obtrzepałem go troche i lepsze to niż wcale

Można sobie założyć nowy filtr np. z ... odkurzacza (są nawet takie z filtrem węglowym pochłaniającym zapachy).

Są są, są nawet takie samochody w których 6 panelów LCD